StoryEditorOCM
DalmacijaZAPELO U MINISTARSTVU

Deset vagona vrgoračkih krumpira ne može u prodaju jer nema fito broj

Piše PSD.
7. srpnja 2014. - 20:44
Osim niske cijene krumpira, koja se zbog velikog uvoza, ali slabe potražnje na domaćem tržištu sada kreće od 1,5 do 2 kune za kilogram, vrgoračke poljoprivrednike muče i birokratski problemi. Naime, Ministarstvo poljoprivrede nije im dostavilo fitobrojeve, iako su neki od njih podnijeli zahtjeve prije gotovo dva mjeseca, pa sad svoj krumpir ne mogu prodati nigdje jer svi veliki otkupljivači traže taj broj, ali i inspektori na tržnicama.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju RH preuzela je obvezu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Jedna od opsežnih promjena koja se uvela jest uspostava Fitoupisnika i biljne putovnice. Fitoupisnik uspostavlja i vodi Odjel zdravstvene zašite bilja u Fitosanitarnom sektoru unutar nadležne Uprave poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Laički rečeno, taj broj služi kako dokaz da, u ovom slučaju krumpir, koji se stavlja na tržite unutar RH, zadovoljava propisane fitosanitarne zahtjeve, odnosno da su zdravstveno ispravni, a u slučaju izbijanja zaraze osigurava lakši put do pronalaska izvora zaraze.

Inspektori u akciji

- Jedan dio nas prije dva mjeseca poslao je zahtjev za taj fitobroj, međutim još nismo ništa dobili iz ministarstava, a krumpiri se moraju kopati, neki su ih davno pokopali. Nekoliko nas je išlo k velikim trgovačkim centrima raspitivati se za cijenu i otkup. No, svatko traži taj broj, neće nitko da nam uzme robu bez njega. Čuli smo da su inspektori “počistili“ prodavače na nekoliko tržnica koji nisu imali taj fitobroj - požalili su nam se vrgorački poljoprivrednici.

Nitko od njih ne želi izići sa svojim imenom u javnost. Pitamo ih zašto, a oni uzvraćaju da se radi o dosta ozbiljnom problemu, o kojemu nekima od njih i njihovim obiteljima ovisi i egzistencija.

- Ako prozovemo odgovorne u Ministarstvu, zato što ne rade svoj posao, sad sa svojim imenom i prezimenom, sutra će nam trebati neka druga potvrda ili papir, nećemo je dobiti, držat će nas „na ledu“. Vidite kakva su ovo vremena došla, morate i nas razumjeti - kazali su nam ogorčeni vrgorački poljoprivrednici.

Prema njihovim riječima u ovom trenutku negdje oko deset vagona krumpira čeka svoj fitobroj kako bi se mogli prodati u otkupne centre ili u neki od jadranskih hotela. Sad je na potezu resorni ministar Tihomir Jakovina, odnosno njegove službe koji očito nisu dobro pripremljene za ove i druge stvari.

Mate Primorac

Ministarstvo: Stotine zahtjeva

U postupku upisa u Fitosanitarni upisnik i izdavanja rješenja o upisu i dodjeljivanje fitobroja, proizvođači vrlo često ne dostavljaju potpunu dokumentaciju. U takvim slučajevima ih se kontaktira i daje im se novi rok za dostavu dokumentacije, te se potom izdaje rješenje s fitobrojem.

S obzirom na to da nismo dobili podatke o kojim se točno poljoprivrednicima radi, a da je trenutno u obradi nekoliko stotina različitih zahtjeva, između kojih su i oni za upis u Fitosanitarni upisnik, nismo u mogućnosti provjeriti navode koje ste naveli u e-mail upitu i dati vam precizan odgovor.

Da bi se u najkraćem roku moglo provjeriti razlog neizdavanja te dodijeliti fitobroj i izdati rješenje o upisu u Fitosanitarni upisnik, poljoprivrednici odnosno podnositelji zahtjeva za upis u Upisnik mogu vrlo lagano provjeriti status njihova zahtjeva na sljedeći kontakt u Ministarstvu poljoprivrede:

Odjel zdravstvene zaštitu bilja, telefon: 01 610 6690, 01 610 9390, e-mail: marijana.kelava@mps.hr; ivana.bulajic@mps.hr. U žurnim slučajevima Služba za biljno zdravstvo obavještava fitosanitarnu inspekciju na terenu o zahtjevima za upis - stoji u odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:34