StoryEditorOCM
DalmacijaRAVNATELJ(ICA) U RALJAMA POLITIKE

SDP-ovci se osvećuju i ne žele Meri Butirić iz HNS-a?

Piše PSD.
28. srpnja 2012. - 22:51
Gradski vijećnici drugi put nisu prihvatili prijedlog Upravnog vijeća da Meri Butirić bude izabrana za ravnateljicu Gradske knjižnice Kaštela. Na održanoj sjednici ovog tjedna, prijedlog Upravnoga vijeća dobio je tek osam glasova, dok je 12 vijećnika glasalo protiv. Uz HDZ-ove, protiv je bilo dvoje s Nezavisne liste Josipa Berketa, dva SDP-ovca, Dražen Đaković i Filip Plećaš, te HSP-ov Karmelo Milanović, uz čiju podršku Berketova Nezavisna lista ostvaruje većinu u vijeću.

‘Za bilo kakvu suradnju potreban je dogovor’

Neizbor Meri Butirić mnogi su skloni tumačiti stranačkim neslaganjima u kadroviranju na relaciji HNS-SDP. Meri Butirić jest članica HNS-a, što zapravo ne bi trebalo biti važno ako je uistinu najbolji kandidat, a SDP je, čuje se u kuloarima, ne podržava, jer ni HNS svojedobno nije podržao promaknuće Filipa Plećaša na mjesto direktora u HEP-operatoru prijenosa sustava.

- Nije istina - negirao nam je Plećaš kuloarske priče iz političkih krugova. - Za Meri Butirić nismo glasali zato što prije sjednice nije bilo dogovora oko kandidata. Ne želimo da nam se nameću neki kandidati, od kojih je, prema mome mišljenju, Ivica Grgić bio najbolji. Za bilo kakvu suradnju, potreban je dogovor - ustrajno je naglašavao Plećaš.

SDP-ov vijećnik Filip Plećaš
Zbog stranačkih neslaganja ili nekog drugoga nevidljivog razloga, izbor ravnatelja knjižnice u Kaštelima pretvorio se u dosadnu trakavicu, financiranu novcem poreznih obveznika, u kojoj se najmanje, gotovo nikako, ne govori o kandidatima.

Je li možda Gradsko vijeće zakasnilo i probilo rokove?

Premda je predsjednik Upravnoga vijeća Mate Šimundić u obrazlaganju prijedloga iznio i detalje programa Meri Butirić, u kojemu najavljuje promicanje kaštelanskih kulturnih vrijednosti, zaštitu građe, vlastitu izdavačku djelatnost i sudjelovanje u projektima, te rad s disleksičnom djecom, nije uspio potaknuti raspravu.

Rasprava se svela na istup HDZ-ova vijećnika Petra Mustapića koji je postavio pitanje poštovanja zakonom zadanih rokova za provođenje izbora. Pokazalo se, naime, da je Upravno vijeće svoj dio posla odradilo u roku, a ostalo je nedefinirano je li Gradsko vijeće kasnilo u stavljanju ove točke na dnevni red.

Ne dovodeći u pitanje kvalitete kandidatkinje i njezina programa, vijećnici HDZ-a su odreda glasali protiv i time dali svoj doprinos nepopularnoj seriji.

Kako god, na redu je raspisivanje petog natječaja za ravantelja u nepune dvije godine, od rujna 2010., kad je Hrvoje Budimir iz osobnih razloga podnio ostavku.

JADRANKA MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:33