Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Nogomet

Objavljeno 06.01.2012. u 20:37

ISTRAŽITELJI PRETRESAJU POSLOVANJE RADNIČKOG NOGOMETNOG KLUBA OD 2007. GODINE DO DANAS

Oslobođena Blažević vodi USKOK do Žužulovih crnih fondova

Ne mogu govoriti  o detaljima istrage, no možemo reći da su u pitanju crni fondovi, potvrdio nam je Branko Šerić, odvjetnik Snježane Blažević

Gotovo sva pažnja hrvatske javnosti u USKOK-ovoj istrazi nad bivšim i sadašnjim djelatnicima RNK Splita usmjerena je na najzvučnije ime Nenada Praliju, no krije li se ključ istrage na drugom mjestu?

Bivši sportski direktor kluba s Parka mladeži javnosti je daleko poznatije lice od aktualnog tajnika omladinske škole Špira Barbarića, koji je znan prije svega u splitskim nogometnim krugovima, a pogotovo od široj javnosti nepoznate bivše djelatnice klupskog računovodstva Snježane Blažević.Dapače, bivši reprezentativac i nekadašnje “Hajdučko srce” Pralija, ujedno je i dosad najeminentnije nogometno ime, najpoznatiji uhićenik u posljednjim USKOK-ovim akcijama raščišćavanja stanja u hrvatskom nogometu bez obzira i na visoke pozicije Željka Širića, Stjepana Djedovića i Nevena Šprajcera, a Split je prvi klub koji se našao na udaru. Međutim, javnost traga i za poveznicom između splitske trojke, pogotovo stoga što je Barbarić u ljeto 2010. prestao s radom na mjestu tajnika kluba, dok već godinu i pol Blažević ne radi u klubu.

Kako istraga seže u razdoblje od 2007. godine naovamo, pod povećalom je poslovanje kluba na cijelom putu od četvrte, preko treće, druge do prve lige. Sudeći po davanju iskaza, istraga ide u smjeru istraživanja poslovanja RNK Splita. Pogotovo je stoga zanimljivo uhićenje Blažević, a izgledno je kako bi se istraga o eventualnoj zloporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju na njezinu bivšem radnom mjestu mogla bazirati baš na njezinim saznanjima i svjedočenju.

Blažević je u srijedu posljednja bila od trojke na saslušanju, ali je zbog iscrpljenosti nastavak odgođen za jučer ujutro. Već u šest sati ponovno se Blažević pojavila pred istražiteljima USKOK-a koji su nakon davanja iskaza odredili da će se ona braniti sa slobode pa je stoga krenula za Split.
- U srijedu navečer je došlo do “zamora materijala” pa je nastavak iskaza uslijedio u četvrtak. Puštena je da se brani sa slobode, a istraga ide dalje, ovo je bilo tek prvo saslušanje. Iznijela je obranu, odgovarala na pitanja no to je sve što o tome mogu reći. U ovom trenutku se ne zna kada će se opet pojaviti pred istražiteljima - kazao nam je Branko Šerić, odvjetnik Snježane Blažević.

I nakon otkaza bila u klubu

Blažević je odlukom kluba otišla sa svog radnog mjesta. Do razlaza je došlo zbog racionalizacije troškova, ali i nezadovoljstva čelnika Splita njezinim radom, odnosno vođenjem poslovnih knjiga, no razišli su se sporazumno. Poslije odlaska iz Splita i dalje je Blažević znala biti viđena u klubu ili na utakmicama. Nakon odlaska Snježane Blažević, poslovne knjige kluba vodio je isti knjigovođa kao i u tvrtki “Skladgradnja” čelnika kluba Slavena i Joze Žužula, dok je potom ipak, vjerojatno zbog obujma posla, angažirana sadašnja djelatnica Dijana Meštrović.

Je li u vrijeme dok je radila Blažević bilo kakvih propusta u knjigama, pokazat će istraga. Veliko je iznenađenje nastalo na Parku mladeži kada su zaposlenici kluba doznali kako je među uhićenima i bivša djelatnica klupskog računovodstva. S obzirom na to kako je već duže razdoblje prošlo od njezina odlaska iz kluba, trebalo je i zaposlenicima vremena dok su se nakon akcije USKOK-a sjetili njezina prezimena.

Na upit o razlozima zbog kojih je uhićena, Šerić je napomenuo kako ne smije odavati pojedinosti istrage.
- Ne mogu govoriti o detaljima, no možemo reći da su u pitanju crni fondovi - kazao je odvjetnik Šerić.

Gdje je sve odlazio novac?

Za što su služili crni fondovi, plaćanje igrača, djelatnika, dužnosnika...? Plaćanje igrača na crno javna je tajna u mnogim sportskim kolektivima. U tom bi slučaju najmanje pola HNL-a, pa i cijeloga hrvatskog sporta, odmah moglo završiti iza rešetaka.

Čini se, ipak, kako se glavnina istrage s namještanja utakmica prebacila izvan travnjaka, na račune, poslovanje kluba s Parka mladeži... no ide li istraga i prema klupskom vrhu? Predsjednik kluba Slaven Žužul već je stari “znanac” istražnih organa, ali ne iz sfere nogometa.

Kao vlasnik tvrtke “Skladgradnja” bio je predmetom istraga zbog sumnji u malverzacije u gospodarskom poslovanju, još od slučaja “tuneli” 2009. godine i pritvora (ukupno u tri navrata), no nisu podignute optužnice. Ovaj put se Slaven Žužul nije našao među pritvorenima.

FRANE VULAS
SNIMIO DAMJAN TADIĆ/CROPIX

Branko Šerić, stručnjak za nagodbe s USKOK-om

Novinarima je odvjetnik Šerić na upit o tome kako se njegova klijentica branila na saslušanju odgovorio:

- Šutnja je zlato, a istina je dijamantna.
Znakovito je kako je Šerić u odvjetničkim krugovima poznat kao stručnjak za nagodbe.

Javnosti je najpoznatiji kao odvjetnik bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je sklopio nagodbu s USKOK-om, priznavši da je po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića stranci pribavio 600 tisuća kuna, a u zamjenu je kažnjen s godinom i pol zatvora.

I.D., F.V.

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: elvism36 | Komentirano: 7. siječanj 2012. 20:01
Žužule, Maleša i Štimac u pržun, a ne naivnog Pralu!Prozirni ste!
Komentar od: loncar | Komentirano: 6. siječanj 2012. 22:00
Jadan li je čovjek koji u ovoj bijednoj državi živi za ovakav nogomet..
J:E:B:A:O vas ovakav nogomet, j***** mi se za HNLa itd....NE DAM JEDNU LIPU SVOG POŠTENO ZARAĐENOG NOVCA

Jedni isprvan put za ovaj drek ond nogometa je sljedeći:
1.Dinamu prisilno naplatiti 400 mil. HRK oproštenog poreza.
2. Oduzeti najmanje 4 naslova prvaka zbog promjene imena, + dva naslova zbog krađa i pokoji KUP
3. Dok se ne podmire dugovi nema nastupanja u HNLu.
4. Kad se podmire dugovi krenuti iz 4. HNL lige
5. Nema udruge građana nego plaćati porez na transfere
--------------------------------------------------------------------
1.Hajduku prisilno naplatiti 175 mil. HRK oproštenog poreza
2. Kazna za poslovanje kluba s obzirom da su poslovali 12 godina s blokiranim računom
3. Dok se ne podmire dugovi nema nastupanja u HNLu.
4. Kad se podmire dugovi krenuti iz 4. HNL lige
5. Oduzeti dva naslova prvaka..
-----------------------------------------------------------------------
Svi klubovi koji nisu u stanju dati plaće, ako kasne dva mjeseca pokrenuti stečaj u roku tjedan dana...
-----------------------------------------------------------------------
Dosta ste svi vi hrvatski klubovi sisali gradske i državne novce, svima vama majku j.e.b.e.m
-----------------------------------------------------------------------
Tko meni, nama, građanima RH oprašta poreze, dugove po karticama, kreditima? JE LI MAJKU VAM J:E:B:E:M LOPOVSKU?
----------------------------------------------------------------------
SVE VAS KOJI NISTE U STANJU PODMIRIVATI OBVEZE; U STEČAJ; UGASITI; ZATRTI ZAUVIJEK !
ZAR MISLITE DA STE DRUGAČIJI OD BILO KOJE HRVATSKE FIRME; OBRTA?
ZAR TO MISLITE LOPVSKU VAM MATER??????
------------------------------------------------------------------------
JADNICI KOJI NAVIJATE ZA DINAMO I HAJDUK!
SAMO GLEDATE JEDNI DRUGIMA NA PRAG A DREKA I KOD JEDNIH I KOD DRUGIH VIŠE NEGO IGDJE!
-----------------------------------------------------------------------PODMIRITE OPROŠTENE DUGOVE ILI SE ZAUVIJEK UGASITE - G***I LOPOVSKI
-----------------------------------------------------------------------
TKO JE ZA OD VAS NAZOVI "NAVIJAČA" ZA OVAKA SCENARIJ? JE LI LICEMJERI IZ JEDNIH I DRUGIH REDOVA; NAVIJAČA OBA KLUBA? SEREM VAM SE NA OBA NAJVEĆA HRVATSKA KLUBA; LEGLO LOPOVA; KRIMINALACA; BESKIČMENJAKA; PREVARANATA; OTIMČARA NAŠEG NOVCA::::KREPAJTE&IZDAHNITE NAGLO