Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Nogomet

Objavljeno 06.01.2012. u 20:37

ISTRAŽITELJI PRETRESAJU POSLOVANJE RADNIČKOG NOGOMETNOG KLUBA OD 2007. GODINE DO DANAS

Oslobođena Blažević vodi USKOK do Žužulovih crnih fondova

Ne mogu govoriti  o detaljima istrage, no možemo reći da su u pitanju crni fondovi, potvrdio nam je Branko Šerić, odvjetnik Snježane Blažević

Gotovo sva pažnja hrvatske javnosti u USKOK-ovoj istrazi nad bivšim i sadašnjim djelatnicima RNK Splita usmjerena je na najzvučnije ime Nenada Praliju, no krije li se ključ istrage na drugom mjestu?

Bivši sportski direktor kluba s Parka mladeži javnosti je daleko poznatije lice od aktualnog tajnika omladinske škole Špira Barbarića, koji je znan prije svega u splitskim nogometnim krugovima, a pogotovo od široj javnosti nepoznate bivše djelatnice klupskog računovodstva Snježane Blažević.Dapače, bivši reprezentativac i nekadašnje “Hajdučko srce” Pralija, ujedno je i dosad najeminentnije nogometno ime, najpoznatiji uhićenik u posljednjim USKOK-ovim akcijama raščišćavanja stanja u hrvatskom nogometu bez obzira i na visoke pozicije Željka Širića, Stjepana Djedovića i Nevena Šprajcera, a Split je prvi klub koji se našao na udaru. Međutim, javnost traga i za poveznicom između splitske trojke, pogotovo stoga što je Barbarić u ljeto 2010. prestao s radom na mjestu tajnika kluba, dok već godinu i pol Blažević ne radi u klubu.

Kako istraga seže u razdoblje od 2007. godine naovamo, pod povećalom je poslovanje kluba na cijelom putu od četvrte, preko treće, druge do prve lige. Sudeći po davanju iskaza, istraga ide u smjeru istraživanja poslovanja RNK Splita. Pogotovo je stoga zanimljivo uhićenje Blažević, a izgledno je kako bi se istraga o eventualnoj zloporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju na njezinu bivšem radnom mjestu mogla bazirati baš na njezinim saznanjima i svjedočenju.

Blažević je u srijedu posljednja bila od trojke na saslušanju, ali je zbog iscrpljenosti nastavak odgođen za jučer ujutro. Već u šest sati ponovno se Blažević pojavila pred istražiteljima USKOK-a koji su nakon davanja iskaza odredili da će se ona braniti sa slobode pa je stoga krenula za Split.
- U srijedu navečer je došlo do “zamora materijala” pa je nastavak iskaza uslijedio u četvrtak. Puštena je da se brani sa slobode, a istraga ide dalje, ovo je bilo tek prvo saslušanje. Iznijela je obranu, odgovarala na pitanja no to je sve što o tome mogu reći. U ovom trenutku se ne zna kada će se opet pojaviti pred istražiteljima - kazao nam je Branko Šerić, odvjetnik Snježane Blažević.

I nakon otkaza bila u klubu

Blažević je odlukom kluba otišla sa svog radnog mjesta. Do razlaza je došlo zbog racionalizacije troškova, ali i nezadovoljstva čelnika Splita njezinim radom, odnosno vođenjem poslovnih knjiga, no razišli su se sporazumno. Poslije odlaska iz Splita i dalje je Blažević znala biti viđena u klubu ili na utakmicama. Nakon odlaska Snježane Blažević, poslovne knjige kluba vodio je isti knjigovođa kao i u tvrtki “Skladgradnja” čelnika kluba Slavena i Joze Žužula, dok je potom ipak, vjerojatno zbog obujma posla, angažirana sadašnja djelatnica Dijana Meštrović.

Je li u vrijeme dok je radila Blažević bilo kakvih propusta u knjigama, pokazat će istraga. Veliko je iznenađenje nastalo na Parku mladeži kada su zaposlenici kluba doznali kako je među uhićenima i bivša djelatnica klupskog računovodstva. S obzirom na to kako je već duže razdoblje prošlo od njezina odlaska iz kluba, trebalo je i zaposlenicima vremena dok su se nakon akcije USKOK-a sjetili njezina prezimena.

Na upit o razlozima zbog kojih je uhićena, Šerić je napomenuo kako ne smije odavati pojedinosti istrage.
- Ne mogu govoriti o detaljima, no možemo reći da su u pitanju crni fondovi - kazao je odvjetnik Šerić.

Gdje je sve odlazio novac?

Za što su služili crni fondovi, plaćanje igrača, djelatnika, dužnosnika...? Plaćanje igrača na crno javna je tajna u mnogim sportskim kolektivima. U tom bi slučaju najmanje pola HNL-a, pa i cijeloga hrvatskog sporta, odmah moglo završiti iza rešetaka.

Čini se, ipak, kako se glavnina istrage s namještanja utakmica prebacila izvan travnjaka, na račune, poslovanje kluba s Parka mladeži... no ide li istraga i prema klupskom vrhu? Predsjednik kluba Slaven Žužul već je stari “znanac” istražnih organa, ali ne iz sfere nogometa.

Kao vlasnik tvrtke “Skladgradnja” bio je predmetom istraga zbog sumnji u malverzacije u gospodarskom poslovanju, još od slučaja “tuneli” 2009. godine i pritvora (ukupno u tri navrata), no nisu podignute optužnice. Ovaj put se Slaven Žužul nije našao među pritvorenima.

FRANE VULAS
SNIMIO DAMJAN TADIĆ/CROPIX

Branko Šerić, stručnjak za nagodbe s USKOK-om

Novinarima je odvjetnik Šerić na upit o tome kako se njegova klijentica branila na saslušanju odgovorio:

- Šutnja je zlato, a istina je dijamantna.
Znakovito je kako je Šerić u odvjetničkim krugovima poznat kao stručnjak za nagodbe.

Javnosti je najpoznatiji kao odvjetnik bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je sklopio nagodbu s USKOK-om, priznavši da je po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića stranci pribavio 600 tisuća kuna, a u zamjenu je kažnjen s godinom i pol zatvora.

I.D., F.V.

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: elvism36 | Komentirano: 7. siječanj 2012. 20:01
Žužule, Maleša i Štimac u pržun, a ne naivnog Pralu!Prozirni ste!
Komentar od: loncar | Komentirano: 6. siječanj 2012. 22:00
Jadan li je čovjek koji u ovoj bijednoj državi živi za ovakav nogomet..
J:E:B:A:O vas ovakav nogomet, j***** mi se za HNLa itd....NE DAM JEDNU LIPU SVOG POŠTENO ZARAĐENOG NOVCA

Jedni isprvan put za ovaj drek ond nogometa je sljedeći:
1.Dinamu prisilno naplatiti 400 mil. HRK oproštenog poreza.
2. Oduzeti najmanje 4 naslova prvaka zbog promjene imena, + dva naslova zbog krađa i pokoji KUP
3. Dok se ne podmire dugovi nema nastupanja u HNLu.
4. Kad se podmire dugovi krenuti iz 4. HNL lige
5. Nema udruge građana nego plaćati porez na transfere
--------------------------------------------------------------------
1.Hajduku prisilno naplatiti 175 mil. HRK oproštenog poreza
2. Kazna za poslovanje kluba s obzirom da su poslovali 12 godina s blokiranim računom
3. Dok se ne podmire dugovi nema nastupanja u HNLu.
4. Kad se podmire dugovi krenuti iz 4. HNL lige
5. Oduzeti dva naslova prvaka..
-----------------------------------------------------------------------
Svi klubovi koji nisu u stanju dati plaće, ako kasne dva mjeseca pokrenuti stečaj u roku tjedan dana...
-----------------------------------------------------------------------
Dosta ste svi vi hrvatski klubovi sisali gradske i državne novce, svima vama majku j.e.b.e.m
-----------------------------------------------------------------------
Tko meni, nama, građanima RH oprašta poreze, dugove po karticama, kreditima? JE LI MAJKU VAM J:E:B:E:M LOPOVSKU?
----------------------------------------------------------------------
SVE VAS KOJI NISTE U STANJU PODMIRIVATI OBVEZE; U STEČAJ; UGASITI; ZATRTI ZAUVIJEK !
ZAR MISLITE DA STE DRUGAČIJI OD BILO KOJE HRVATSKE FIRME; OBRTA?
ZAR TO MISLITE LOPVSKU VAM MATER??????
------------------------------------------------------------------------
JADNICI KOJI NAVIJATE ZA DINAMO I HAJDUK!
SAMO GLEDATE JEDNI DRUGIMA NA PRAG A DREKA I KOD JEDNIH I KOD DRUGIH VIŠE NEGO IGDJE!
-----------------------------------------------------------------------PODMIRITE OPROŠTENE DUGOVE ILI SE ZAUVIJEK UGASITE - G***I LOPOVSKI
-----------------------------------------------------------------------
TKO JE ZA OD VAS NAZOVI "NAVIJAČA" ZA OVAKA SCENARIJ? JE LI LICEMJERI IZ JEDNIH I DRUGIH REDOVA; NAVIJAČA OBA KLUBA? SEREM VAM SE NA OBA NAJVEĆA HRVATSKA KLUBA; LEGLO LOPOVA; KRIMINALACA; BESKIČMENJAKA; PREVARANATA; OTIMČARA NAŠEG NOVCA::::KREPAJTE&IZDAHNITE NAGLO