StoryEditorOCM
Dalmacijaraskopali i ostavili

VAPAJ IZ STROŽANCA ‘Ajme nama, od prašine i blata ne da se više živjeti’

Piše PSD.
19. siječnja 2012. - 16:42
Dok je za sve iznajmljivače lanjska sezona bila zlatna, vlasnici apartmana u Ulici Ante Starčevića u Strožancu nadomak Splita nisu imali nijednoga gosta, a sve zbog makadama koji vodi do njihovih kuća.

Njihov hod po mukama, ne samo figurativan, već stvaran, počeo je lani oko Uskrsa. Tada su u njihovu ulicu stigli prvi bageri i kamioni, sve kako bi im iskopali put zbog kanalizacije i tako život njima i gostima učinili kvalitetnijim.

No, umjesto toga, do svojih kuća jedva stižu, jer je ulica strma pa treba voziti polako, a u hodanje po raskopanoj cesti upuštaju se samo oni najodvažniji.

- A šta ću vam reći, evo ovako vam je skoro godinu dana i ne znamo kada će se sve završiti. Rekli su tri miseca, al’ ništa od toga - kaže Drago Rako dok mete prašinu pred svojom kućom.

- Kada je vrijeme suho, ne mogu živjeti od prašine, a prava nevolja nastane kad padne kiša.

- A to vam je Bože sačuvaj, auto u blatu šlajfa, ne možeš nikako. Mi tu imamo firmu, evo morali smo sve na kostima priniti jer drukčije nije išlo - tuži se Anka Svaguša iz obližnje kuće.

Njihovo ogorčenje dijeli i Branko Vranić, vlasnik lijepe dvokatnice kojega smo prekinuli u uređenju dvorišta, jer kad pred kućom nije kako valja, treba makar dvor biti uredan i po njegovu guštu.

On je između stanara izabran kako bi nadzirao radove u njihovo ime, no obavljenim poslom nikako nije zadovoljan:

- A čujte, oni su to prokopali kako bi nas spojili na kanalizaciju, ali to sve predugo traje. Cijevi jesu unutra, oni su to zakopali, ali sad moramo čekati da stručnjaci ispitaju instalacije, pa da se prekopča sporedna ulica i tek onda ćemo svi imati kanalizaciju - kaže Branko.

Kamion i bager dođu pa odu

No, do tada stanari svakodnevno moraju preko ionako strme ceste po razrovanom putu, a kako još imaju septičke jame, do njih sve teže stižu i cisterne za pražnjenje jama pa je tako jedna baš pred nama tek iz drugog pokušaja svladala strmu uzbrdicu. Kada su stanari vidjeli da je vrag odnio šalu željeli su sami snositi dio troškova:

- Mi smo htjeli dati po 1000 kuna za put, ali izvođač je rekao da to neće biti dovoljno, te da će betonirati i asfaltirati samo metar i pol, pa kako to može biti? - pita se Branko.

Doduše, radove je znatno usporio i kamen kojega zbog cijevi nisu mogli minirati, već polako razbijati pikamerom. Zbog svega su urgirali i kod općinskog načelnika Mirana Tomasovića, on im je obećao da će se radovi nastaviti, no taj dan, kažu u Strožancu, nikako da dođe.

- Mene najviše boli što netko nije napravio svoj posao, više se ne radi nego radi, malo i nikako. Kamion i bager dođu pa odu i ne znam do kada ovako možemo živjeti u prašini i neizvjesnosti, a da vam ne kažem da od prošle sezone ljudi nisu imali ništa - kaže Branko Vranić.

Nadaju se ipak, kako je njihovu hodu po prašnjavoj cesti ipak doći kraj i da će konačno i makadam zamijeniti toliko željeni asfalt.

ojdana koharević

Tomasović: Gotovo za 10 dana

Miran Tomasović, načelnik Općine Podstrana : - Za najkasnije 10 dana završit će se kompletni radovi, nakon polaganja cijevi, dio raskopane ceste će se betonirati i potom asfaltirati - no asfaltom se neće prekriti i druga polovica. To sada ne možemo napraviti, radit će se u neko drugo vrijeme, kaže Tomasović, navodeći kako ukupna investicija za ovu i još jednu sporednu ulicu stoji oko milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:01