StoryEditorOCM
Dalmacijajednoglasno

KAŠTELA ODBACILA STUDIJU CEMEX-a 'Ne želimo spaljivanje otpada u tvornicama!'

Piše PSD.
23. rujna 2011. - 21:49
Jednoglasnom odlukom kaštelansko Gradsko vijeće izglasalo je Zaključak o izdvojenome mišljenju predstavnika Grada Kaštela Tihomira Brzovića u Savjetodavnom povjerenstvu formiranom od mjerodavnog Ministarstva u vezi prihvatljivosti zahvata za prihvat, privremeno skladištenje i loženje drvnog otpada u tvornicama Sv. Kajo i Sv. Juraj u vlasništvu Cemex Hrvatske.

Na burnoj sjednici, kojoj su nazočili i predstavnici ove tvrtke, vijećnici su donijeli jednoglasan stav kako je potrebno odbaciti predmetnu studiju. Spaljivanje drvnog otpada nije prihvatljivo za građane Kaštela.

- Vijeće će još danas uputiti i Izdvojeno mišljenje predstavnika Grada u Savjetodavno-stručnom povjerenstvu Ministarstva, dok će se Ministarstvu predložiti da ne prihvati studiju i ne izda rješenje o prihvatljivosti zahvata.

U slučaju prihvaćanja studije došlo bi do povećanja prisutnosti klora koji je u Prvom svjetskom ratu korišten kao bojni otrov. Također, cijela Cemexova studija bazirana je na jednom uzorku, teškom jedan kilogram.

Neizvedive mjere zaštite

- U željezničkom pragu je 60 posto drva, a 40 posto otpada, a u otpadnom namještaju situacija je još gora jer ima PVC-a, poliestera, lakova, sredstava za samogasivost namještaja. Heksavalentni krom je direktni uzročnik raka.

Uz to, rotacijska peć nije pogodna za suspaljivanje ovakvih tvari jer se ne mogu postići homogeni uvjeti. Vrećasti filteri su tek komad tkanine s porama, koji služi za prašinu, a sve manje čestice s lakoćom prolaze.

Mjere zaštite okoliša su navedene, no neizvedive su i ovise o dobroj volji i osposobljenosti Cemexovih djelatnika. Tvrdnje kako neće doći do utjecaja na tlo i vodu nisu istinite. S

tudijom je preskočena ukupna bilanca tvari koje ulaze u rotacijsku peć; nije navedeno za ulje i kominu. Kumulativni utjecaj dviju tvornica, udaljenih međusobno 500 metara, studijom je prešućen.

Prostorni plan SD županije i Grada ne podržava djelatnosti koje će imati negativan utjecaj na okoliš. Skladištenje opasnog otpada također nije predviđeno prostornim planom Županije, a ovaj otpad jest opasni otpad - obrazložila je mr. sc. Ivana Rajčić u ime gradskog povjerenstva.

Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa, rekao je kako iskustva u cementnoj industriji kažu da se ovi zahvati mogu raditi i da nema direktnog utjecaja na zrak.

- Predlažem Gradskom vijeću da napravimo zajedničku komisiju koja bi načinila reviziju studije. Drago mi je što smo o studiji počeli govoriti na stručan način. Vjerujem kako će struka dati svoje mišljenje, a ako struka kaže da je štetno, nećemo to raditi - kazao je Renić napomenuvši kako “moraju raditi po propisima i zakonima. Ako zadovoljimo pravila i procedure unutar EU-a, tražimo od vas da nam dopustite raditi”.

Politička prepucavanja

- Činjenica je da se radi o opasnom otpadu koji će povećati štetne tvari. Pozdravljam smanjivanje CO2, ali oštro osuđujem povećanje kancerogenih čestica. Nije od Uprave Cemexa korektno govoriti o predizbornim pritiscima kada smo svi jedinstveni.

Nije korektno da prijete odlaskom tvornice u Tursku. Činjenica da je napravljena studija na temelju uzorka od jednog kilograma diskvalificira ovu tvrtku i predlažem Gradskom vijeću da uputi zahtjev Ministarstvu da se Cemexu oduzme licencija. Cijena suspaljivanja je povoljna za Cemex, ali nepovoljna za građane. S ovog mjesta prozivam gradove Solin, Trogir i Split. Ovdje se radi o nesporazumu sa zdravom pameću - izjavio je dr. Mihovil Biočić (HDZ).

I ovom prilikom zaratilo se između SDP-a i HDZ-a. Potpredsjednica Gradskog vijeća Alenka Rokov (SDP) uputila je HDZ-ovce kako bi im bilo pametnije otići u svoje ministarstvo i kod premijerke, na što joj je odgovoreno kako je to i njezino ministarstvo.

- Tko ne voli Hrvatsku, neka se odseli gdje god želi, a može i u Tursku - poručio joj je Biočić, nakon čega je Rokov kazala kako “voli Hrvatsku, ali ne voli Ministarstvo”.

Uslijedilo je međusobno prepucavanje tko je Cemexu odobrio prelazak na kruta goriva, pa je Rokov optužila Županiju, a iz redova HDZ-a stizale su optužbe kako je to bila odluka Račanove Vlade i tadašnjeg ministra Kovačevića.

Pročelnica u suprotnosti s planom

Predsjednik GV-a Darko Varnica izrazio je zabrinutost u odnosu Županije prema cijelom problemu.

- Začuđeni smo, to više što je predstavnica Županije u Savjetodavnom povjerenstvu pri Ministarstvu pročelnica Marija Vuković podržala studiju a da pritom očito nije znala kako su prihvat, skladištenje i loženje opasnog otpada u suprotnosti sa županijskim prostornim planom - kazao je Varnica.

Nećemo referendum

Vijećnici su raspravljali i o prijedlogu Branka Radačića (HSLS) da se raspiše referendum i na taj način iskoristi demokratsko pravo građana. Referendum nije prihvaćen, odbili su ga svi klubovi vijećnika držeći upitnim izlazak građana ali i činjenicu kako je to uzaludno trošenje novca.

Na upit Filipa Plećaša (SDP) stoji li pri prvotnoj tvrdnji kako će, ako Ministarstvo prihvati studiju, zajedno s vijećnicima izvesti ljude na ulicu, predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica odgovorio je kako i dalje stoji pri toj izjavi.

'Spremni smo izvesti ljude na ulicu ukoliko Ministarstvo prihvati Studiju'


Koordinacijski odbor Mjesnog odbora Kaštel Sućurac, koji je osnovan zbog namjere tvornice Cemex da u svojim pećima spaljuje opasni drvni otpad i željezničke pragove, na svojoj je sjednici podržao prosvjed koji će se ove subote održati na splitskoj Rivi, stoji u priopćenju Odbora.

Sa sastanka je upućen poziv svim građanima, koji su u mogućnosti, da se odazovu ovoj akciji te u vremenu od 10 do 12 sati sudjeluju na prosvjednom skupu i potpišu peticiju.

Na redovnom sastanku ovog odbora također je kazano kako će se podržavati i svi budući prosvjedi i slične demokratske akcije, a najavljeno je i pokretanje potpisivanja Deklaracije o pravu na zdrav život u Kaštelima, kojom će potpisnici, a riječ je o udrugama, društvima, političkim strankama i institucijama u ime svog članstva potpisati i ovjeriti dokument kojim će se usprotiviti spaljivanju opasnog i komunalnog otpada u svojem okruženju, stoji u priopćenju Odbora.


JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:19