StoryEditorOCM

Radnicima Salonita produljeni ugovori na 10 mjeseci

Piše PSD.
27. svibnja 2008. - 21:45

Proteklih se tjedana u velikoj azbestnoj aferi pomalo zaboravilo na preostalih 138 radnika Salonita čija je sudbina sve ove godine bila neizvjesna i upitna. Međutim, paralelno s prvim pravim pomacima ka rješavanju problema azbesta krenulo se i ka dugoročnijem, nažalost, još uvijek ne i konačnom, rješenju pitanja zbrinjavanja radnika koji su nakon dugo vremena i nebrojenih produžetaka ugovora o radu na mjesec ili dva dana napokon potpisali ugovore koji će im narednih 10 mjeseci osiguravati egzistenciju.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i vranjička tvornica Salonit d.d. u stečaju potpisali su dodatak osnovnom Ugovoru o zbrinjavanju i sanaciji azbestno – cementnog otpada.

Prema tom Dodatku stečajni se upravitelj Vedran Šeparović obvezuje sa 133 radnika Salonita potpisati ugovor o radu koji će trajati do završetka dekontaminacije pogona tvornice Salonit te završetka radova na sanaciji kave u kojoj se nalazi igralište Nogometnog kluba Omladinac i sanacije Mravinačke kave. Prema predviđanjima sanacija ove tri lokacije trebala bi biti završena do 31. ožujka 2009. godine.

- Napokon smo dobili ugovore o radu na određeno vrijeme koji ne traju mjesec ili dva dana, većina radnika već je danas potpisala ugovore i uglavnom smo svi zadovoljni ponuđenim uvjetima – komentirao je u utorak najnovije ugovore o radu sindikalni povjerenih Hrvatske udruge sindikata u Salonitu, Marko Mikačić.

Vesna BOBAN/EPEHA

Bolesni radnici ostaju kući s plaćom

Fond za zaštitu okoliša već se ranije obvezao na sebe preuzeti sve troškove sanacije i zbrinjavanja azbestno –cementnog otpada uključujući i plaće ljudi koji će raditi na sanaciji. Tako će se Fond brinuti za plaće 133 zaposlenika dok je 5 radnika zaposleno za potrebe rada u tvornici u stečaju. Prema ovom ugovoru na sanaciji će raditi samo zdravstveno sposobni radnici koji će za taj rad dobivati i posebnu naknadu dok će bolesni ostati doma i na plaći dok se na drugačiji način ne riješe njihovi statusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:39