StoryEditorOCM
DalmacijaTijekom radova na projektu Eko-Kaštelanski zaljev

Trogir: otkriveno groblje puno kostiju i odrubljenih glava

Piše PSD.
10. prosinca 2009. - 21:13
Senzacionalno arheološko otkriće u sklopu istraživanja koja prethode radovima na postavljanju cijevi za kanalizacijski sustav Eko-Kaštelanski zaljev pronađeno je na državnoj cesti između trogirske gradske tržnice i ribarnice. Radi se o srednjovjekovnom groblju te antičkom kupalištu (termama) u njegovoj blizini.

Prema riječima mr. sc. Miroslava Katića, arheologa Konzervatorskog odjela Trogir, pod čijim stručnim nadzorom se radovi odvijaju, arheolozi su očekivali ostatke ranokršćanske crkve koju je početkom 20. stoljeća otkrio naš ugledni arheolog don Frane Bulić.

No, kaže Katić, ostali su iznenađeni novim nalazima koji se mogu nazvati impresivnim, gotovo senzacionalnim.

Doznajemo kako su u nekim od grobnica pronađeni ljudski ostaci s tragovima sakaćenja i odrubljenih glava, što se može povezati s nekim od srednjovjekovnih ratnih sukoba do kojih je dolazilo u okolici Trogira.

Zbog nadiranja podzemnih voda i gusto raspoređenih kostura koje svakog pojedinačno treba očistiti i dokumentirati, arheološki radovi na toj lokaciji su zahtjevni. Ako vremenske prilike budu dopuštale, kaže Katić, mogli bismo završiti do sredine siječnja iduće godine.

g. dragan  / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 22:38