StoryEditorOCM
DalmacijaSituacija nije blistava

Splitskom Domu zdravlja kronično nedostaje radiologa

12. lipnja 2016. - 13:31
varga_kbc17-130116

Splitskom Domu zdravlja kronično nedostaje liječnika radiologa zbog čega će, kako predviđa ravnatelj Dragomir Petric, za godinu i pol Županija splitsko-dalmatinska ostati tek s dva radiologa, jednim na Hvaru, a drugim u Sinju.

Situacija nije blistava već sada jer splitski Dom zdravlja ima tek dva ultrazvuka; u Kavanjinovoj i u staroj Školskoj poliklinici, od kojih na jednom zbog nedostatka liječnika radiologa trenutno ne radi nitko, dok su na drugom liste čekanja tolike da se pacijenti za pretragu upisuju tek za siječanj iduće godine. U Domovima zdravlja županije ukupno ima 13 rendgena na kojima trenutno radi tek 10 radiologa.

"Već duže vrijeme nemamo radiologa na Visu, u Vrgorcu, Kaštelima, Solinu i Trogiru, a vrlo skoro ćemo ostati i bez radiologa u Makarskoj, Imotskom i Omišu jer idu u mirovinu. To znači da će od 13 rendgena u županiji kroz godinu i pol dana ostati tek jedan radiolog na Hvaru i jedan u Sinju", kaže Petric dodajući da dio radiologa ima više od 70 godina.

Iako je na specijalizaciji za radiologe, koja po osobi stoji milijun kuna, trenutno šest mlađih liječnika, Petric kaže da se oni često odlučuju umjesto u Domu zdravlja raditi u bolnici, gdje imaju bolje uvjete i veće plaće, a dodatno mogu zaraditi na dežurstvima.

Ističe da ne mogu školovati toliko radiologa koliko im bolnica može uzeti, što nije problem samo Domova zdravlja već svih manjih bolnica u zemlji.

"Zbog manjka radiologa naši su liječnici primorani raditi na dva - tri mjesta pa tako, primjerice, radiolog iz Omiša tamo radi tri dana, a dva dana u Kaštelima. Radiolog iz Splita par dana odlazi na Vis i u Vrgorac. Uz to su nam rendgeni digitalizirani, pa kad liječnik obavi sva snimanja i pogleda snimke iz Splita ostaju mu i snimke iz drugih Domova zdravlja, gdje dodatno radi", kaže Petric.

Naši radiolozi rade znatno više nego što bi smjeli, sve ih je manje, a potrebe ljudi sve su veće. Broj uputnica raste dok broj izvršitelja pada, zbog čega su liste čekanja sve duže, napominje Petric i upozorava da su liste duge i zato što liječnici sve češće pacijente nepotrebno upućuju na dodatne pretrage, a i sami pacijenti smatraju da im je neka dodatna pretraga bitna.

Posebno ističe da splitska bolnica ima dvadesetak radiologa, ali po Zakonu o radu ne postoji način da netko od njih dodatno radi u Domu zdravlja i tako smanji liste čekanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:44