StoryEditorOCM
Dalmacijastekli se uvjeti

Na Alkarskim dvorima vraćena ploča Ante Gotovine, maknuta je dok mu se sudilo u Haagu

Piše T. Paštar
6. travnja 2016. - 21:55
got

Kamena ploča s natpisom "Dana 1. kolovoza 1999. u povodu 284. Alke počinju radovi na izgradnji Alkarskih dvora" koju je 1. kolovoza 1999. godine postavio general Ante Gotovina, kao (posljednji) osobni izaslanik pokrovitelja Sinjske alke hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na 284. Alki, vraćena je na pročelje sjevernog djela Alkarskih dvora odakle je bila uklonjena u vrijeme dok je general Gotovina bio nepodoban.

Ploča je vraćena u režiji Viteškog alkarskog društva po starom zaključku Upravnog odbora u kojemu je stajalo da će se ploča vratiti kada se za to steknu uvjeti.

Maknuta je u vrijeme dok se Anti Gotovini sudilo u Haagu, prije nego je 2007. godine tadašnji premijer Ivo Sanader nedaleko od mjesta na kojemu je bila postavljena ploča položio temeljni kamen za gradnju Alkarskih dvora.

Iako su se u međuvremenu uloge Gotovine i Sanadera posve izmijenile pa je Gotovina postao ono što je uistinu bio, hrvatski časnik, vojskovođa i heroj, a Sanader je u najširoj javnosti, mada ne i sudski pravomoćno, postao sinonim korumpiranosti i grabeža, nikome u međuvremenu nije palo na pamet da ukloni temeljni kamen kojega je 2007. godine položio tada glorificirani hrvatski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:36