StoryEditorOCM

ITF CRO: nagrađeni filmovi ‘Alka’ i ‘Salona’

Piše PSD.
15. studenog 2015. - 21:41
Festival je postao respektabilan faktor u ovoj domeni međunarodnog djelovanja i time privlači sve veći broj producentskih kuća iz cijeloga svijeta koje sa svojim autorima prijavljuju turstičke, putopisne, dokumentarne i kulturološke filmove.

Žao mi je jedino što ove godine nije bilo mnogo filmova iz Hrvatske, što hrvatske turističke produkcije nisu prepoznale vrijednost ovog festivala – rezimirao je Vojko Pleština, glavni direktor 18. međunarodnog festivala turističkog filma (ITF’ CRO) koji se od 11. do 14. studenoga u sklopu tri međunarodne turističke manifestacije, turizma, filma i krajobraza, održao u hotelu “President” u Solinu.

Ove je godine prispio rekordan broj flmova. Od čak 283 filma prispjelih iz 59 zemalja, 63 su bila nominirana za jednu od festivalskih nagrada, a 26 ih je nagrađeno.

- Šteta da je ove godine bilo malo prijavljenih hrvatskih filmova – konstatirao je također i Miroslav Mahečić, predsjednik Ocjenjivačkog suda festivala, na završnoj svečanosti proglašenja nagrada.

Iz svijeta je tako bilo 55 nominiranih filmova, i to tri iz Afrike, deset iz Amerike, pet iz Australije, 16 iz Azije, 29 iz Europe, iz Hrvatske osam. RAI je, primjerice, poslao čak sedam filmova najboljih talijanskih redatelja, od kojih su tri nagrađena, istaknuo je Pleština.

Grand-prix ‘Oaxaci’

Osim Meksika i Italije nagrađeni su još filmovi iz Rusije, Maroka, Indije, Indonezije, Filipina, Australije, Srbije, te Crne Gore (Budva).

Među hrvatskim filmovima tako je, uz trofej “Baldo Čupić” za najbolji hrvatski turistički film 2015., koji je pripao “Alkarskom ponosu” u produkciji Viteškog alkarskog društva Sinj (redatelj Darko Drinovac, autor projekta i producent spota Ana Rucner, a producent glazbe Vlado Kalember), za najbolji film festivala u kategoriji dokumentarno-povijesnog filma proglašen film “Alka” u produkciji HRT-a, redatelj je Dražen Žarković, a izvršni producenti Marija Kosor i Stipe Župić Gago.

Nagrade festivala među hrvatskim radovima dalje su dodijeljene u konkurenciji novih medija za 3D film “Salona”, u produkciji “Studio Puljak” iz Zagreba. Autor filma je Mihael Puljak koji je lani u sklopu festivalskih događanja publici ponudio isti ovakav “razgled” Dioklecijanovom palačom.

U konkurenciji filmova međunarodni žiri festivala nagradu je dodijelio za film “Aotearoa”, u produkciji HRT-a Zagreb, autorica je Tanja Kanceljak, te za film “Dossier Zinfandel”, autorice Milke Barišić, također u produkciji HRT-a Zagreb. Domaći laureati su i film “Otok Krk”, autor je Bernardin Modrić, u produkciji “Istra film” Rijeka i TZ otoka Krka, potom “Okusi Podravine i Slavonije”, redatelj je Ivan Šemper u produkciji Virovitičko-podravske županije, te film “Lekenik, općina ugodnog življenja” redatelj Rusmir Agačević u produkciji TZ općine Lekenik.
Grand prix festivala pripao je, nače, filmu “Oaxaca”, nacionalne turističke organizacije Meksika.

mia sesartić

‘Zaspao je lipi Ive’ s priznanjem

U ime klape “Lučica” čiji je film (spot) “Zaspao je lipi Ive”, autora Saše Kuzmića, jedan od nagrađenih, na svečanosti je bio nazočan i član klape Gordan Mišetić koji je primio nagradu.

- Ovo je naš šesti spot, a snimali smo ga u Varošu. To je narodna pisma koju je u Splitu zapisao Duško Tambača, inače naš voditelj, a također i ovogodišnji dobitnik Povelje FEST na ovoj manifestaciji – kazao nam je Mišetić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:58