StoryEditorOCM
DalmacijaI BOGATI PLAČU

Suvlasniku Sunčanog Hvara propao novac

Piše PSD.
23. listopada 2015. - 21:29
Financijsku industriju Francuske i Luksemburga zatresla je propast investicijskog fonda LSK, čiji je suosnivač i promotor bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda i nesuđeni francuski predsjednik Dominique Strauss-Kahn. Skandal ima odraza i na našu poslovnu scenu jer je jedan od ulagača u fond i Jean Francois Ott, osnivač Orco Grupe u čijem je suvlasništvu Sunčani Hvar.

Ott je, prema pisanju Luxembourg Worta ovih dana, tužio Strauss-Kahna za prijevaru, s obrazloženjem da mu je lažno prikazano stanje u tom investicijskom fondu i mogućnost zarade. Osnivač Orco Grupe tužio je i LSK kao pravnu osobu, ali i još neke pojedince iz tog fonda. Navodi se da je Ott uložio 500 tisuća eura u LSK.

Otvorena istraga

Francuske vlasti otvorile su ljetos istragu o okolnostima pod kojima je LSK bankrotirao. Iako je sjedište fonda bilo u Luksemburgu, većina ulagača bila je iz Francuske. Ott nije prvi koji proziva Strauss-Kahna za prijevaru, no bivši šef MMF-a uzvraća da nije imao izvršne ovlasti u fondu, da tamo nije imao ni većinsko vlasništvo, pa ne može, kaže, biti ni odgovoran za poslovne promašaje. Štoviše, tvrdi da je i sam prevaren od strane menadžmenta LSK-a.

Prvi operativac LSK-a, izraelski menadžer Thierry Leyne počinio je samoubojstvo u Tel Avivu u studenome 2014. Ne zna se koliko je fond “zaronio”, no zna se da je ambicija Leynea i Strauss-Kahna bila da mu podignu vrijednost na dvije milijarde dolara. Francuzi pišu da dio od ukupno 160 ulagača u LSK dolazi s prostora bivše Jugoslavije. Zasad se oglasio samo makedonski poduzetnik Jordan Trajkov, i to tužbom protiv Strauss-Kahna. Trajkov je bivši bankar koji se sada bavi vinarstvom, a u LSK je uložio 400 tisuća eura.

VEDRAN MARJANOVIĆ

Seks

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Strauss-Kahn izaći neokrznut i iz ovog sudskog postupka, nakon što je izbjegao zatvor po optužnici iz 2011. za seksualni napad na sobaricu hotela u New Yorku te nakon što je oslobođen optužbe za organizaciju prostitucije u Francuskoj. Zbog afere u New Yorku podnio je ostavku na funkciju šefa MMF-a i otpao iz kombinacija za predsjednika Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:41