StoryEditorOCM
Dalmacijaotvorena planinarska kućica

Turisti na Braču su sigurni s HGSS-om

Piše PSD.
23. srpnja 2015. - 18:52
Na prigodnoj je svečanosti, u ležernoj atmosferi, otvorena planinarska kućica Gažul, smještena u srcu Braču, na području Podgažul. Vrpca je presječena uz svećenikov blagoslov baš nekoliko dana nakon 13. rođendana bračkog Planinarskog društva “Profunda”, koje će njom u budućnosti upravljati.

Naime, u protekle tri i pol godine pripadnici HGSS-a – Stanice Split, koji su projekt i financirali, i Planinarskog društva “Profunda” s Brača, volonterski su radili na njezinoj izgradnji. Važnost je kuće i veća jer će se u njoj nalaziti i obavještajna točka GSS-a na Braču.

– Ovo je prva kuća ovakvog tipa na Braču. U Hrvatskoj ih ima desetak i njihova je važnost neizmjerna, pogotovo uzmemo li u obzir turističku orijentiranost naše regije. Naime, upravo kad je turizam devedesetih ponovno zaživio i povećao se broj nesretnih slučajeva na području Dalmacije, zaključili smo da je u interesu HGSS-a raditi preventivno.

Moramo, naime, spriječiti da do nesreća dođe. Kao rezultat takvih razmišljanja, HGSS je krenuo s izradom planinarskih karata diljem Hrvatske, ali i s uređenjem planinarskih putova. Tako je bilo i na Braču. Rezultat je toga i sigurnost koju ovaj otok može ponuditi svojim gostima. Time se u priču uklapa i ova planinarska kuća, smještena u središtu otoka, opremljena za spašavanje i sa sposobnim ljudima koji ovdje djeluju – kazao je na otvaranju Frane Bebić, pročelnik HGSS-a – Stanice Split.

Potvrdio je to i Goran Gabrić, voditelj Obavještajne točke Brač. Intervenciju su, kazuje Gabrić, imali samo dan prije otvaranja. Srećom, uspješnu. Nestali je čovjek pronađen na području Sumartina.

– Potraga je trajala sinoć do 23 sata, stoga se ispričavam što nemam pripremljen govor – obratio se prisutnima i Davor Cvitanić, predsjednik Planinarskog društva “Profunda” s Brača, uz osmijeh i pljesak podrške svojih kolega.

– Svi su dobrodošli. Tijekom ljeta kuća će vikendom biti stalno otvorena. Tko želi prespavati, prošetati, slobodno, naša su vrata otvorena – poziva Cvitanić.

Planinarska kuća opremljena je s 25 kreveta u potkrovlju, kuhinjom, izdvojenom kupaonicom te solarnim napajanjem. U njoj će se pružati usluge svim planinarima koji budu dolazili na Brač, ali i educirati planinare i mlade o važnosti bavljenja planinarenjem, čuvanju i zaštiti prirode te o sigurnom kretanju u prirodi.

IVANA GOSPODNETIĆ

Manje akcija

– Šaljem i apel načelnicima općina da u što većoj mjeri i podrže i pomognu HGGS Brač kako bi se širili i obogatili sustav spašavanja i time ovaj otok učinili što sigurnijim – pozvao je Frane Babić.

A načelnici Bola, Milne, Postira Selaca, Supetra... svojim su dolaskom to i potvrdili, barem u svojem obraćanju. Sve, dakako, s obzirom na mogućnosti. Složni su, ipak, u jednom – neka je druženja više, a nesreća, što manje.

Označili 22 km staza

Brački pripadnici HGSS-a, koji svojim otočanima i gostima jamče sigurnost u prirodi, uglavnom dolaze iz Planinarskog društva “Profunda”. To društvo djeluje već 13 godina i utemeljeno je u Selcima. Skupina zaljubljenika u prirodu bavila se istraživanjem brojnih bračkih jama, a s vremenom im se pridružuju i planinari. Samo prošle godine ovi su aktivni ljubitelji prirode označili oko 22 kilometra staze i time su pridonijeli ukupnoj vizuri otoka kao turističkog središta i u planinarskom pogledu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:37