StoryEditorOCM
DalmacijaBLAGOSLOV

Sinj: obnovili kapelu i Gospin kip

Piše PSD.
17. srpnja 2015. - 01:00

U srijedu je u kapelu Gospe Milosrdne u sinjskom zaseoku Boko poslije sedmomjesečne restauracije vraćen Gospin kip izrađen od drva prije 180 godina. Restaurirani kip blagoslovio je fra Ante Bilokapić, župnik župe Gospe Sinjske, a potom su ga braća Ante i Dujo Boko te njihov sinovac Dušan , sin pokojnog im brata Ivana, vratili u kapelu, gdje mu je mjesto. Ovaj su čin pripadnici obitelji Boko posvetili slavlju jubilarne 300. obljetnice Sinjske alke i čudesne obrane Sinja iz 1715. godine.

Kapela u zaseoku Boko spada među najstarije sakralne objekte u Sinju i cetinskom kraju. Izgradio ju je 1835. godine graditeljski majstor Bariša Boko iz Ogorja, koji je došao u Sinj i na samom sjeverozapadnom rubu grada, s naseljima Suhač i Karakašica, kupio veliko imanje i trajno se nastanio s obitelji. Zavjetnu kapelu izgradio je od kamena žestaca i u nju postavio drveni kip Gospe od Milosti. Tijekom proteklih 180 godina o kapeli i kipu skrbili su se Bariša i njegovi potomci. Posljednjih 30 godina taj posao sa zadovoljstvom obavlja Dujo Boko, koji je preuzeo skrb o kapeli poslije oca Mate.

Kako je zub vremena ostavio tragove, Dujo i brat mu Ante, umirovljeni bankar i bivši predsjednik Viteškog alkarskog društva, odlučili su kapelu temeljito obnoviti, vratiti joj u potpunosti izvorni oblik, a sve pod paskom struke. Uz ostalo, valjalo je restaurirati i zaštititi Gospin kip koji, osim sakralne, ima i veliku umjetničku vrijednost. U tome su im pomogli likovni umjetnici Kuzma Kovačić i Josip Botteri Dini, Ministarstvo kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Franjevački samostan u Sinju.

Svima koji su dali i najmanji doprinos u srijedu je na prigodnoj svečanosti zahvalio Ante Boko, ističući da u Hrvatskoj ima samo još jedan sličan drveni kip Gospe star 180 godina. Uz dodatak da će se i ubuduće o kapeli i Gospinu kipu skrbiti potomci Bariše Boke.

TONI PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:52