StoryEditorOCM
DalmacijaRASPLET

Ne stignu li plaće - ‘Adria čelik’ odlazi u stečaj

Piše PSD.
15. srpnja 2015. - 01:31
Stečajni sudac Trgovačkog suda u Splitu Jozo Ćaleta zakazao je za 31. srpnja ove godine ročište u prethodnom postupku na kojemu treba utvrditi jesu li se stekli uvjeti za pokretanje stečajnog postupka nad posrnulom tvrtkom iz Kaštel Sućurca “Adria čelikom”.

Potvrdio nam je to splitski odvjetnik Ante Vujčić, koji zastupa 89 radnika “Adria čelika” koji su prijedlog za pokretanje stečaja podnijeli još u travnju ove godine zbog neisplate plaća. Ročište je zakazano samo dva dana nakon prosvjeda što ga je pred sudom organizirao sindikat nezadovoljan višemjesečnim čekanjem nakon podnošenja prijedloga.

Radnicima “Adria čelika”, kojima je u međuvremenu u lipnju uručen otkaz ugovora o radu, plaće nisu isplaćene od prosinca 2014. godine, tako da im poslodavac ovoga trenutka duguje šest plaća. Budući da je za pokretanje stečajnog postupka dovoljna neisplata jedne plaće, te da je račun tvrtke u blokadi već više od 300 dana, ispunjeni su zakonski uvjeti za stečaj.

Izbjeći se može samo ako vlasnik “Adria čelika” Edgar Schumacher dan prije ročišta, dakle, do 31. srpnja, isplati sve izostale plaće radnicima koji su potpisali prijedlog za pokretanje postupka (njih 89). Za to bi mu trebalo više od dva milijuna kuna, jer plaće moraju biti isplaćene u bruto iznosu.

Na ovaj način, isplatom plaća, Schumacher je uspio izbjeći stečaj početkom godine. No tada se radilo o samo tri radnika pa je iznos bio neusporedivo manji.

Radnicima “Adria čelika” važno je zakazivanje ročišta kako zbog dobijenih otkaza ne bi ostali bez tri minimalne plaće koje će im u slučaju otvaranja stečaja isplatiti Agencija za isplatu radničkih potraživanja. Te tri plaće isplaćuju se, naime, samo onima koji su u trenutku otvaranja stečaja zaposleni u poduzeću, što u “Adria čeliku” većina nije.
Postoji, međutim, mogućnost i za isplatu radnicima koji nisu u radnom odnosu, ali samo u slučaju da od uručivanja otkaza do pokretanja stečaja nije proteklo više od tri mjeseca.

J. MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:17