StoryEditorOCM
DalmacijaDOBILI JEDNU BITKU

Aktivisti Živog zida tražili izuzeće suca i odgodili deložaciju

Piše PSD.
18. lipnja 2015. - 13:19

Čitavu noć po kiši dvadesetak ljudi dežuralo je u dvorištu obiteljske kuće Marković na Dugišu prije deložacije najavljene za srijedu ujutro. Međutim, zbog Markovićeva zahtjeva za izuzećem suca, njihovo prisilno sudsko iseljenje je odgođeno, a “obrana” se razišla. Na betonskom zidu ostao je grafit “Deložirajte mafiju iz Sabora!”.

Iz Splita su obitelji Marković u pomoć stigla dvojica aktivista “Živog zida”, odazvali su se momci iz Makarske, prijatelji i rodbina obitelji. Navečer uoči deložacije podigli su barikade kako bi obranili ostanak Hrvoja Markovića i njegove supruge Desanke Nikolić u kući.

– Ovdje nije riječ o obitelji Marković. Ovdje je riječ o svima nama kojima se to može dogoditi sutra. Budimo solidarni, pružimo podršku jedni drugima, a našim policajcima poručujemo da se pozovu na prigovor savjesti i da sutra ne budu nasilni – komentirali su aktivisti svoju ulogu bdijenja prije deložacije.

Markovići ne pristaju na pravomoćnu sudsku presudu splitskog Županijskog suda, po kojoj kuća pripada Hrvojevu rođaku Pjeru Jurčeviću.
– Kuću smo izgradili 1989. godine na nekretnini koju smo kupili od majke Pjera Jurčevića. Nećemo se iz svoga sada iseliti na ulicu – ponavlja Hrvoje Marković.

Pokazuje opsežnu dokumentaciju iz spora koji dugi niz godina vodi s rođakom Pjerom Jurčevićem, ujakovim sinom. Problem je započeo kada je Domina Marković, majka tuženog Hrvoja Markovića, prodala zemljište Pjeru Jurčeviću. Počinje sudski spor oko utvrđivanja nekretnine navedene u kupoprodajnom ugovoru koju je Hrvojeva majka prodala Pjeru.

Markovićevi odvjetnici tvrde da sud nije točno utvrdio činjenično stanje i dokumentaciju, te su od Vrhovnog suda zatražili reviziju presude Županijskog suda i vraćanje predmeta na prvostupanjski sud. Hrvoje Marković tvrdi da njegova majka Domina nije mogla ništa prodati Pjeru Jurčeviću budući da nije bila upisana kao vlasnica nekretnina, pa je kupoprodajni ugovor ništetan.

A na najavljenu deložaciju Markovića nije došao Pjero Jurčević, koji inače živi i radi u Njemačkoj, tako da do njegove izjave nismo mogli doći.

U svakom slučaju, Markovići su jednu bitku dobili i ostaju do daljnjega u svojoj skromnoj kući.

Ana DRAGIČEVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:51