StoryEditorOCM
Dalmacijaeuri za rijetke sretnike

Poljoprivrednici u Sinju: Mi smo seljaci, a ne doktori znanosti

Piše PSD.
30. svibnja 2015. - 01:29

Predstavnici osamdesetak malih poljoprivrednih gospodarstava iz sve četiri dalmatinske županije, čija se godišnja vrijednost proizvodnje kreće od dvije do osam tisuća eura, okupili su se početkom tjedna u velikoj dvorani Alkarskih dvora u Sinju gdje su im predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju održali informativno-edukacijski seminar o mogućnostima korištenja nepovratnih potpora iz EU fondova za mala poljoprivredna gospodarstva. Domaćin skupa bio je LAG Cetinska krajina.

Za ovu potporu, koja se službeno naziva “Mjera 6.3.”, raspoloživo je 15 milijuna eura, ali za cijelu Hrvatsku. Odluka je da će se dodijeliti tisuću potpora po 15 tisuća eura. Natječaj za dobivanje toga novca objavljen je 24. travnja, a prijave su se počele zaprimati 12. svibnja i krajnji irok je do 12. srpnja. Sretnicima koji ga dobiju, novac bi trebao biti isplaćen u dvije jednake tranše, na početku realizacije projekta i po njegovu završetku, ali u roku ne dužem od tri godine.

Namijenjen je kupnji domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnji, građenju i/ili opremanju zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanja novih i restrukturiranja postojećih nasada, uređenja i trajnog poboljšanja poljoprivrednog zemljišta, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih proizvoda, kupnju zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva, opreme i drugo. Glavni cilj potpore je modernizacija i povećanje proizvodnih kapaciteta malih poljoprivrednih gospodarstava.

’Neću gubiti vrijeme’

Kako su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje govorili detaljno o poslovnim planovima, njihovoj izradi i podnošenju zahtjeva, nazočni poljoprivrednici postavili su im nekoliko pitanja na koje nisu dobili odgovore. U prvom redu pitali su nije li 15 milijuna eura iz “Mjere 6.3.” tek kost oko koje će se poljoprivrednici glođati. Jer, tko će, kojih tisuću sretnika, dobiti tu potporu?

- Ovo što ste nam vi ovdje ispričali i prikazali nije za nas koji smo od jutra do mraka u proizvodnji, već za doktore znanosti. I oni bi teško sastavili sve te papire koje ste vi naveli kao obvezne. Kažete da je tako propisala Europska komisija. E, pozdravite mi EK, hvala lijepo, ali ja moram raditi, a ne uzaludno trošiti vrijeme, svjestan unaprijed da to neću znati napraviti - kazao je Ante Šitum iz Braniteljske zadruge “Šiljeg” iz Ciste.

- Dogodit će nam se kao i kod pretpristupnih fondova. Potrošit ćemo vrijeme i novac i većina nas neće dobiti ništa. Zato pozivam ministra poljoprivrede da odredi tko će za nas nepismene seljake, koji nismo vični papiru, napisati sve što traži pismena Europa - kazao je Branko Kaloper iz Trilja.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:48