StoryEditorOCM
DalmacijaIZGUBLJENI U PRIJEVODU

Schumacher pomeo ‘Adria čelik’ - otkazi za svih 190 radnika

Piše PSD.
6. svibnja 2015. - 10:40
Umjesto očekivanog i najavljivanog dolaska strateškog partnera-investitora, na adresu tvrtke “Adria čelik” u Kaštel Sućurcu stigli su otkazi ugovora o radu za oko 190 radnika, i to s datumom 4. svibnja 2015. godine. Odluka o otkazu ugovora o radu napisana je na hrvatskom i njemačkom jeziku, na način da treba upisati ime konkretnog radnika, a već ju je potpisao direktor Edgar Schumacher. Uslijedila je reakcija sindikata i prijetnja kaznenom prijavom.

Otkazi se obrazlažu činjenicom da u tvornici već duži niz mjeseci nema proizvodnje i, što je još važnije, time što dolazak novog investitora nije izvjestan, što sve skupa znači da poslodavac nije u mogućnosti osigurati daljnju proizvodnju u tvornici, a slijedom toga i isplatu plaće radnicima.

– Zbog navedenih okolnosti prestala je potreba za obavljanjem posla radnika iz gospodarskih razloga, čime su se ispunili uvjeti za poslovno uvjetovani otkaz o radu – piše, među ostalim, u odluci o otkazu. Piše također da radnik ima pravo na otpremninu, te da će mu biti isplaćena naknada za neiskorišteni godišnji odmor. Nadalje je navedeno da je o odluci obaviještena nadležna javna služba za zapošljavanje.

Na tu odluku, pristiglu u “Adria čelik” u ponedjeljak u popodnevnim satima, koja, treba naglasiti, još nikome nije uručena, dopisom Schumacheru reagirao je sindikat.

– Donesena odluka protivna je zakonima RH po pitanju kolektivnog viška radnika i ništavna – upozorava Joško Franić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Dalmaciju.

– Zbog gospodarskih razloga se može proglasiti kolektivni višak radnika, ali za to postoji procedura koju treba ispoštovati, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

Nije zatraženo mišljenje sindikalnog povjerenika u funkciji radničkog vijeća (jer ono ne postoji), nije obaviješten Zavod za zapošljavanje, niti je provjereno postoji li mogućnost zapošljavanja radnika u drugim tvrtkama u okruženju – naveo je Franić.

Franić upozorava i na nelogičnost napisanu u ugovoru, a to je da poslodavac zadnjim radnim danom radnika smatra 31. prosinca 2014. godine, iako navodi i da toga dana nisu odjavljeni. Radnici jesu imali ugovore na određeno vrijeme, tražili su nove na neodređeno, ali kako se poslodavac nije u zakonskom roku očitovao, po hrvatskom zakonu, automatski su dobili traženi ugovor na neodređeno vrijeme, tumači Franić.

Sindikat ima primjedbu i na podatak da su radnici dobili platne liste za prva tri mjeseca ove godine, uz napomenu da im obračunate plaće nisu isplaćene. Sporno je, međutim, što se radi o minimalcu, a radnici su tražili osnovnu plaću.

Sindikat sada očekuje odgovor na svoj dopis i razgovor s poslodavcem, a bude li trebalo, najavljuje Franić, bit će podnesene i kaznene prijave protiv odgovornih osoba.

Radnici “Adria čelika”, podsjetimo, mjesecima su na čekanju i ne dolaze u krug tvornice, osim malog broja službenika.

jadranka matić

Zaposlenicima duguje 1,5 milijuna kuna

Otkazi radnicima stigli su u vrijeme kad se na Trgovačkom sudu u Splitu čeka prvo ročište za utvrđivanje uvjeta za pokretanje stečaja nad “Adria čelikom”. Prijedlog za stečaj početkom travnja ove godine podnijelo je 89 radnika, a sud ima rok od 60 dana za zakazivanje prvog ročišta.

Stečaj je već visio nad “Adria čelikom”, podsjetimo, ali je izbjegnut tako da su radniku koji je podnio prijedlog, dan prije ročišta isplaćene zaostale plaće zajedno s pripadajućim davanjima. Situacija bi se mogla ponoviti, ali je sada, s obzirom na broj radnika, riječ o neusporedivo većem iznosu. Gruba računica pokazuje da je riječ o 1,5 milijuna kuna (plaće za tri mjeseca i pripadajuća davanja za 89 radnika).


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:55