StoryEditorOCM

Bolest direktora Kaštelanskih staklenika odgodila odlučivanje o otvaranju stečaja

Piše PSD.
30. travnja 2015. - 16:10
Zbog bolesti direktora Kaštelanskih staklenika Marija Paladina, u četvrtak je na splitskom Trgovačkom sudu odgođeno ročište za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, a sudac Paško Bačić sljedeće je zakazao za 20. svibnja.

Sindikalni povjerenik Novog sindikata Damir Klarić rekao je da je razočaran što, zbog opravdanog nedolaska na sud direktora Marija Paladina, nije donesena odluka o sudbini Kaštelanskih staklenika. "Plaću nismo dobili od studenog 2014., a ukupno nam se duguje osam plaća. Kako ćemo živjeti? Nikako! Slavit ćemo sutrašnji praznik rada s paštafažolom, tugom i grčom u želucu", kazao je Klarić.

Na državnom nivou postoji "papirnata" radnička solidarnost, no, rekao je, ne i u njihovom poduzeću jer su ljudi međusobno podijeljeni.

Regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Ivica Blažević objasnio je da je ukupan dug Kaštelanskih staklenika veći od 60 milijuna kuna, zbog čega je Fina 4. ožujka Trgovačkom sudu u Splitu podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Rekao je i da Kaštelanski staklenici, čija je imovina procijenjena na oko 200 milijuna kuna, radnicima duguju oko šest milijuna kuna.

Blažević je kazao da direktoru Paladinu želi svu sreću sa zdravljem, ali drži kako to što danas nije došao na sud nije slučajno.

"Ovi radnici će još dvadeset dana proživljavati agoniju, umjesto da dođe stečajni upravitelj i deblokira račun, te da se naprave sve zakonske radnje da bi eventualno nastavili s radom oni koji mogu raditi, da se po zakonskim propisima i kolektivnom ugovoru podmire obveze prema njima i istovremeno nađu najbolja rješenja može li se nastavak proizvodnje odvijati u stečajnom postupku, ili će se ići u zakup, što bi trebao odrediti stečajni upravitelj. U svakom slučaju, ovo treba prekinuti jer dalje nema smisla. Sutra je 1. maj, a ja bih ga za radnike Kaštelanskih staklenika prozvao praznikom nerada", kazao je Blažević.

Radnici, kojih je u sudnici Trgovačkog suda bilo tek nekoliko, novinarima su rekli da su razočarani. Kažu da su slutili da će se tako nešto dogoditi jer im je direktor najavio da Zbog bolesti možda neće biti prisutan i tako dao na znanje da se danas neće pojaviti na ročištu.

"Osjećam se ogorčeno. Nemam riječi na ovo sve. Svega nam je dosta tako da ne znam više što da kažem. Snalazimo se za život", kazala je radnica Anka Jakus dodavši kako je ona za stečaj i da joj se isplati sve ono što joj pripada.

Blažević je na kraju najavio da će Sindikat PPDIV inzistirati da stečajni upravitelj prizna sve tražbine radnika. Vjerovnika Kaštelanskih staklenika je zaista mnogo, među njima su, kazao je, Vodovod, Croatia osiguranje, prijevoznička kuća Posa, sve do nekih odvjetničkih ureda. U stečajnu masu Kaštelanskih staklenika ući će dio pogona Resnik, stari pogon u Kaštelima, te pogon Knežine iznad magistrale u Kaštelima.

Radnika i članova uprave ukupno je 84. Trenutačno je aktivan jedino pogon Knežine, gdje su na oko 5,5 hektara posađene salata, kupusnjače, lisnato povrće i manje povrtlarske kulture. Radnici su zbog neisplate plaća u štrajku od ožujka ove godine, ali su ipak stalno radili na održavanju postojećih kultura.

Na prijedlog Fine za pokretanje stečajnog postupka od 4. ožujka, Trgovački sud u Splitu je 1. travnja pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka i ročište za utvrđivanje uvjeta zakazano je za 30. travnja, a sada je odgođeno za 20. svibnja.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:51