StoryEditorOCM
Dalmacijaodgovor sindikalisti

Gattin Zebić: Gospodine Matijaševiću, imam snimljeno kada govorite što je vaš osobni interes u Oporabi

Piše PSD.
31. ožujka 2015. - 16:14
U svijetu i u nas sindikalni pokret je pokret radnika, a te radnike zastupaju sindikalni vođe. Sudac Trgovačkog suda u Splitu na ročištu po tužbi tvrtke „Oporaba" protiv Immorent banke, pred novinarima (koje je pozvao sindikalist Ozren Matijašević) kazao je da je nejasno koji je tu interes sindikata kad „Oporaba" nema zaposlenika.

Malo kasnije, Matijašević ispred suda u mikrofon kazuje: „Evo gdje je interes sindikata, gdje je moj osobni interes", te nastavlja da zapošljavanje radnika znači više sindikalnih članarina za njegovu udrugu kojoj su to jedini izvori prihoda.

Žalosno je čuti da netko smatra kako radnici služe za plaćanje članarina sindikatu, a ne da sindikat služi radnicima.

Na tekst u kojem sam pisala kako Matijašević priznaje da ima svoj osobni interes, ovaj demantira nakon 20 dana. Valjda je vjerovao da sam nakon toliko vremena, radi potrebe posla, drugim zapisima prebrisala njegovu izjavu.

No, u slučaju Matijaševića audiozapise - ne brišem. Matijaševićeva izjava je sačuvana i glasi: „Evo gdje je interes sindikata, gdje je moj osobni interes. Prvo, i preko ovog slučaja dokazati (riječ je o pravnoj nesigurnosti) zašto investicije iz Hrvatske bježe, zašto se u Hrvatskoj investicijski ciklus ne pokrene. I drugi pragmatičan razlog je 300 projiciranih radnih mjesta (da je investicija završena) bi stvorilo pretpostavke da dobar dio tih radnika budu članovi udruge kojoj sam na čelu. A s obzirom da mi nemamo nikakvih drugih prihoda, i to mi je posebno drago, nego sindikalne članarine, samim time je pragmatični interes zašto sindikat nastupa".


Napominjem da je sudac radi osobnog interesa prozvao jedino oca direktorice „Oporabe", a da je Matijaševiću bilo upućeno pitanje koji je interes sindikata. Zatim je Matijašević sam izjavio da ima osobni interes.

Tanja Gattin Zebić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:29