StoryEditorOCM
DalmacijaEMIGRANTI U JADRANU

Kezić: Izbjeglice kucaju na Splitska vrata

Piše PSD.
23. veljače 2015. - 15:53
Više nema nikakve dileme: krijumčari su naciljali Jadran kao novu rutu za dolazak afričkih emigranata u Europu - to je početkom godine službeno objavila Europska komisija. Šverceri koji su dosad dopremali izbjeglice iz Afrike do obala Malte, Sicilije i grčkog Samosa, odnedavno koriste novu rutu – prema Jadranu, ali i nove metode – prijevoz putnika oronulim teretnim brodovima koje anonimna posada napusti nasred pučine.

Uoči Nove godinu brod “Blueskay M” pod moldavskom zastavom zaplovio je od turske obale prema Rijeci i malo je nedostajalo da naše službe budu suočene s najezdom emigranata. S obzirom na neke primjere neprimijećenih brodova u hrvatskim vodama možemo postaviti teoretsko pitanje: mogu li se, primjerice, izbjeglice iz Sirije nezapaženo domoći srednjodalmatinskih otoka, Splitskih vrata, pa pod okriljem noći iskrcati na većoj splitskoj plaži kao što je Žnjan?

Da ne širimo paniku bez potrebe, pitanje je teoretske naravi. No, o tome se raspravlja i razmišlja u nadležnim službama kao što je Obalna straža budući da je nova globalna imigrantska ruta preko Jadrana - otvorena. Uz to, stotine uvala i uvalica naših otoka mogu biti idealno privremeno skrovište na putu emigranata do konačne europske destinacije.

- Ništa nije nemoguće budući da je Jadran definitivno postao nova ruta za krijumčarenje ljudi prema Europi - kaže Vili Kezić, jedan od najvećih domaćih autoriteta iz oblasti zaštite i nadzora hrvatskog mora i obale.

- VTS sustav s umreženih deset malih radara duž hrvatske obale namijenjen je nadzoru i upravljanju pomorskim prometom, s ograničenim dometima otkrivanja malih plovila, što je u skladu s preporukama i potrebama takvih sustava diljem primorskih država EU-a. Taj sustav ne može detektirati i pratiti male brodice u ZERP-u i prilazima državnoj granici.

Takva nemoć VTS-a dokazana je, primjerice, u srpnju 2012. kada je jedrilica “Maria Drink” nemoćno plutala dva dana u hrvatskom ZERP-u, oko 70 kilometara južno od Dubrovnika, s 65 izbjeglica. Jedrilica je “otkrivena” tek telefonskom dojavom njezina voditelja. Ni jedan vojni radar s obale ili s ophodnog broda Obalne straže nije otkrio tu brodicu tijekom dugih 48 sati. Teoretski, taj je brod mogao neopaženo doploviti do Splitskih vrata ili samog Splita - smatra inženjer Kezić.

Kako kaže naš sugovornik, sustav nadzora Jadranskog mora se “malo uspavao”.

- Sjetimo se turskog teretnog broda koji se 2010. u noćnim satima nasukao na otočić Mrduja. Brod je opažen tek rano ujutro kada je prvi trajekt isplovio za Hvar. Što bi bilo da su na turskom brodu, umjesto tereta, bile izbjeglice? Dakle, satima pred Splitom potpuno neprimijećen satima je stajao veliki brod, a to je nedopustivo za stanovišta sigurnosti i nadzora Jadrana - upozorava stručnjak.

Prema procjenama stručnjaka za manje od 10 dana plovidbe brodom svatko može sa sjevera Afrike ili Bliskog istoka doći do hrvatskih otoka i obale. Ako ste pomisli da su one televizijske slike brodova izbjeglica koji dolaze do Italije tuđi problem, daleko od naših obala - grdno ste se prevarili.

DENIS KRNIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:31