StoryEditorOCM
DalmacijaPOBUNA LOKALNIH ŠERIFA

Svi bi reforme, ali ne na svoj račun

Piše PSD.
18. prosinca 2014. - 12:43
Udruga gradova i općina priprema ustavnu tužbu radi ocjene ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave po čijim će odredbama zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak u preraspodjeli ostati bez 1,8 do dvije milijarde kuna. Taj novac će, povećanjem neoporezive osnovice plaće s 2,2 na 2,6 tisuća kuna mjesečno, završiti u džepovima zaposlenika.

U paketu je donesen i novi Zakon o regionalnom razvoju koji je ukinuo dosadašnje beneficije gradova i općina sa statusima posebne državne skrbi i brdsko-planinskog područja te odredio da se potpomogunuta područja definiraju po indeksu (ne)razvijenosti. Ovim zakonom ukinute su i beneficije koje su uživali građani kao obveznici poreza na dohodak, a koji su imali prebivališta na brdsko-planinskim i područjima od posebne državne skrbi.

Dok Hrvatska sve dublje tone u financijski ponor, političari svih boja kunu se u nužnost reformi i prozivaju Vladu zašto s reformama ne krene. A kad Vlada, kao što je to napravila aktualna prije nekoliko dana, samo zagrebe po površini, jer mini porezna reforma tek je lagano grebanje po problemima, kreće orkestrirani napad. Kritiziranje Vlade od HDZ-a i drugih iz oporbe je shvatljivo jer to im je glavni posao.

Ali sve glasnija protivljenja na račun Vlade dolaze i od istaknutih pojedinaca vodeće stranke u vladajućoj koaliciji, iz SDP-ove Rijeke te SDP-ovih i(li) koalicijskih čelnika gradova i općina Gorskog kotara...

Svi javno ističu da su za reforme, svi inzistiraju da se reforme neodgodivo pokrenu. Uz samo jedan izuzetak. Da njima ne budu obuhvaćeni njihovi gradovi, općine, županije. Pri čemu je apsolutno nevažan politički predznak tih koji za sebe traže izuzeće.

U tome su jednaki i jednoglasni lijevi i desni, oni na vlasti i oporbi neovisno jesu li crveni, plavi, žuti, zeleni ili crni.

To smo zapravo mi i naš pristup reformama. A najbolje nas oslikava ona priča o djevici koja neumorno nagovara svojeg odabranika na snošaj. Ali uz uvjet da ostane nevina.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:15