StoryEditorOCM
DalmacijaSPAŠAVAJU ŽIVOTE

Dao krv u Trstu za rebatinke pa postao redoviti darivatelj

Piše PSD.
2. prosinca 2014. - 21:31
Možete za Bračane kazati da su škrti, no 143 doze krvi prikupljene na posljednjoj akciji dobrovoljnog darivanja to itekako osporavaju. Bračani već dugo drže sam vrh u Hrvatskoj, a u klubu tvrde da bi lako bili i prvi po broju darivanja krvi po stanovniku da je popis stanovništva realniji i da ne broji “vikendaše”. Dobar je to poticaj, no glavni razlog tako velikog odaziva otočana ipak je humanost, a ne utrka za obaranjem rekorda.

– Kao i u svemu, i u tome treba stvoriti naviku, a ovo je ipak navika koja spašava živote – objašnjava Jeri Peša koji, sa svojih 80 puta upisanih u knjižici, zaista ima naviku darivanja.

S obzirom na to da je tek na pragu pedesetih, ta će brojka, smatra, biti i veća. Premda krv daje isključivo dobrovoljno, prisjetio se i drugačijih vremena.
– Bili smo mladi, maturanti, kad mi je u Trstu palo na pamet kako bismo mogli dati krv. Tada se to plaćalo, zaradili smo dobar novac. Ručali smo i nakupovali robe – povjerio nam je Peša svoju tršćansku zgodu.

No, ni on, a ni ostali darivatelji ne očekuju nadoknadu, možda samo bolje uvjete. Premda su aplicirali za dodatni prostor od Grada, supetarski darivatelji, koji su u ovogodišnjem prosjeku prikupili 115,5 doza krvi po akciji, a 462 ukupno, nisu ga dobili pa djeluju u neadekvatnom prostoru bračkog Crvenog križa.

Čak 59 osoba ove je godine prvi put darovalo krv, pa porast, pretežito mladih osoba, ukazuje kako će taj problem postajati sve izraženiji.
– Bračani daruju krv od 1975. godine i odaziv je uvijek bio velik, a onda se proteklih godina smanjio. Sada je taj broj opet u porastu, i to velikom – govori Pavao Bonačić-Proti, ravnatelj bračkog Crvenog križa, koji u ovakvim akcijama sudjeluje od samog početka.

S 1350 doza krvi godišnje Bračani su, tvrdi, najbolji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Bonačić-Proti – a složili su se i darivatelji i medicinsko osoblje – posebno ističe Matu Mladinu, novog predsjednika supetarskog Kluba darivatelja krvi, koji je uspio mobilizirati mlade ljude i kod Bračana podignuti svijest o ovom plemenitom činu. Mladina je iskoristio nove tehnologije i društvene mreže kao sredstvo komunikacije pa obavijest o novoj akciji svima stigne pravodobno.

Općine zakazale


U svim bračkim općinama, ističe Mladina, osim u Sutivanu, koji u akcijama sudjeluje zajedno sa Supetrom, daruje se krv, no samo dvije općine, Bol i Supetar, ispunjavaju svoje obaveze. Naime, općine bi godišnje za rad Crvenog križa trebale izdvojiti 0,7 posto od temeljnog proračuna. Kada bi bilo tako, proračun kojim bi raspolagali bio bi znatno veći, pa bi i uvjeti bili bolji, a njihove mogućnosti veće.

Novca je ipak bilo za zajedničku večeru kojom je proslavljena uspješna posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi i na kojoj je zahvaljeno svima koji su pomagali, a ovogodišnjim prvim darivateljima, kao i onima sa zavidnim stažem, uručene su zahvalnice i darovi.

IVANA GOSPODNETIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:03