StoryEditorOCM
DalmacijaSelo s podočnjacima

Mještani Velikog Prologa: Zbog buke s vijadukta ne možemo spavati!

Piše PSD.
5. kolovoza 2014. - 00:23
Mještani Velikog Prologa pokraj Vrgorca tvrde da ne mogu oka sklopiti otkad je počela turistička sezona zbog buke koja dolazi s obližnjeg vijadukta “Veliki Prolog”, koji se nalazi na dionici autoceste Vrgorac – Ploče. “Slobodna” je početkom svibnja objavila tekst iz tog mjesta o ovom problemu, a njegovi stanovnici tada su istaknuli da će se situacija dodatno pogoršati u turističkoj sezoni. I prema njihovim riječima, sad je to postalo – neizdržljivo!

Naime, što se događa? Spomenuti vijadukt s kojega dolazi nesnosna buka udaljen je oko 300 metara od središta mjesta, no zbog specifične konfiguracije terena (naselje se nalazi iznad autoceste), prema riječima mještana, svaki prelazak preko vijadukta osjeti se u selu kao mali potres jer HAC, po tvrdnjama mještana, nije napravio dobru zvučnu zaštitu. Kažu da su stavili neku zaštitu od pleksiglasa visine metar i pol, no da ta improvizirana zaštita nema veze s bukobranima.
Željko Rakušić


– Nakon što smo se mi raznim dopisima žalili na ovaj problem HAC-u, oni su tijekom jednog kišnog proljetnog dana poslali svoju ekipu da izmjeri razinu buke, i naravno da je bila u okviru dopuštenih granica. No, mi pozivamo HAC da sada pošalje te svoje stručnjake za buku, pa ćemo vidjeti što će mjerenja pokazati. Nitko u selu ne može oka sklopiti otkad je počela sezona, pogotovo tijekom vikenda, kad je promet pojačan.

Evo, da vam slikovito objasnim situaciju – ja se nalazim na drugom katu i ne mogu nikog čuti u prizemlju. Većina mještana ovdje živi od poljoprivrede, ljudi se dižu u dva i tri sata ujutro, potpuno neispavani, tako sjedaju za volan i voze svoje voće i povrće na tržnice. Tako se, nedajbože, može dogoditi neka tragedija. Tko će odgovarati za to? Oni mještani koji su ovdje živjeli prije izgradnje ceste sad kad dođu i ovdje prespavaju, ne mogu vjerovati u što se ovo pretvorilo – kaže nam Pero Šalinović.

Stanovnici ovog lijepog sela ogorčeni su na HAC zbog toga što je traljavo riješio pitanje bukobrana.

– Život moje obitelji doslovno se pretvorio u pakao otkad je počela izgradnja autoceste prema Pločama. Kuća mi je napukla zbog miniranja, a sad idem po sudovima da mi to priznaju. Živim 50 metara od autoceste, odnosno od tog nesretnog vijadukta, svaki šum na njemu osjetim. Nema to nikakve veze s bukobranom, nešto su sklepali od nekog lima i tako postavili, nisu ni izmjerili dobru dužinu, trebao je biti duži barem stotinjak metara – požalio nam se Željko Rakušić.

Ivan Franić
, predsjednik Mjesnog odbora, ističe da će uputiti još jedan dopis HAC-u ovih dana da izmjere buku. Ako ne učine ništa u vezi s tim, mještani su spremni i na radikalnija rješenja.

– Razina buke koja dolazi s vijadukta nije u dopuštenim okvirima, kako tvrde u HAC-u. Zatražit ćemo da ovih dana ponovno dođu mjeriti buku, a ako ništa ne poduzmu, mi smo spremni na prosvjed i blokadu autoceste jer ovo je postalo neizdržljivo. Ovaj slučaj može se riješiti kao i na riječkoj obilaznici, postavljanjem bukobrana od četiri i pol metra – istaknuo je Franić.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:35