Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Mozaik

Objavljeno 16.09.2008. u 19:35

KONKURENTSKA EMISIJA UGROZILA SREDIŠNJI INFORMATIVNI PROGRAM DRŽAVNE DALEKOVIDNICE

Dnevnik Nove TV sustigao HTV-ov

Dnevnik NoveTV  u prošlu nedjelju je prvi put u udarnih 15 minuta ostavio iza sebe HTV-ov Dnevnik
Dnevnik NoveTV  u prošlu nedjelju je prvi put u udarnih 15 minuta ostavio iza sebe HTV-ov Dnevnik

Rečenica popularnog urednika HTV-a Zorana Šprajca na početku Dnevnika “gledate najgledanijih 30 minuta u zemlji”, ima u sebi sve manje istine. Od protekle nedjelje, naime, HTV-ov Dnevnik više nema desetljećima držan primat u TV eteru ako se gleda prvih udarnih petnaest minuta gledanosti.

Dnevnik konkurentske Nove TV prvi put je u nedjelju daleko iza sebe ostavio HTV-ovce u prvih petnaest minuta emisije. U tom dijelu Dnevnika i jedna i druga emisija emitiraju vijesti koje su obilježile prethodni dan, pa je više nego očito da bi Dnevnik Nove TV, ako se trend nastavi, mogao postati najutjecajnija i najgledanija emisija u zemlji.

Nered i rasulo, te svađe preko medija, koje proteklih tjedana vladaju na HRT-u, su se, čini se, odrazile i na gledanost te televizije.

 Sve popularniji: Dnevnik Nove TV

Šprajc: Žurni rezovi

Na HTV-u dio urednika priznaje da ih je Nova TV u nedjelju prestigla u prvih “zlatnih” petnaest minuta, ali i dalje, napominju, ako se gleda ukupnih cijelih 30 minuta, dakle s vremenskom prognozom i sportom, njihov Dnevnik je najgledanija emisija.

No, i tu im Dnevnik Nove TV, koji traje 55 minuta, dahće za vratom, iako je gledateljima teže održati koncentraciju na dvostruko dužoj emisiji. Sve su to rezultati agencija koje prate gledanost televizija, a njihove podatke koriste sve tri nacionalne TV kuće, te oko 100 vodećih tvrtki koje se oglašavaju na televizijama.

- Dnevnik Nove TV u nedjelju 14. rujna ostvario je svoj rekord, u komercijalnoj populaciji bio je najgledanija emisija u Hrvatskoj, a osobito nas veseli da je prvih petnaest minuta našeg Dnevnika i u gledanosti i u udjelu gledatelja pobijedilo prvih petnaest minuta takozvanog nedodirljivog Dnevnika HTV-a po svim kriterijima! Na ukupnoj populaciju Dnevnik Nove TV vodi s 45 posto udjela u odnosu na 39 posto HTV-ovih; na komercijalnoj populaciji Dnevnik Nove TV vodi s 39 posto udjela u odnosu na 31 posto. Tome bih dodala da je Dnevnik Nove TV od srpnju 2006. do danas ostvario porast gledanosti od čak 71 posto - pohvalila se Dijana Tušek, glasnogovornica Nove TV, a rezultatima je zadovoljna i njihova direktorica informativnog programa Iva Gačić.

Na HRT-u je od vodećih urednika malo tko bio voljan za komentare, ali smo nekoliko rečenica uspjeli izvući iz Zorana Šprajca, jednog od urednika Dnevnika.

- Hitno se trebaju napraviti profesionalne i druge izmjene u programu jer je jasno da nešto ne štima. O konkretnim nedostacima koji su nas doveli do ovoga ne bih govorio, to moramo rješavati unutar kuće, a ne preko novina. Jasno je da se mi ne možemo boriti s komercijalnim televizijama u segmentu izbora sadržaja, jer oni idu za gledanosti, a mi za važnosti, ali zato HTV-ov Dnevnik nikad ne smije izgubiti oštrinu, te društvenu i političku relevatnost - kaže Zoran Šprajc.

Glasnogovornik HTV-a: Ma, kakvo rasulo!?

Voditelj odnosa za javnost Hrvatske radiotelevizije Janos Roemer tvrdi da je Dnevnik i dalje, usprkos podacima o “15 zlatnih minuta”, najgledanija emisija, dodajući da su oni u drugim danima imali veću gledanost ako se gleda početak emisije. Glasnogovornika Roemera upitali smo jesu li se svađe i prepucavanja na HTV-u tijekom posljednjih nekoliko mjeseci pogubno odrazili i na program. 

- Činjenica je da se proteklih dana kroz medije provlače kojekakve teze o HRT-u, utemeljene uglavnom na kuloarskim naklapanjima i većinom “umjetno napumpane” na razinu senzacionalizma. Možda čitate o “svađama” nekoliko novinara, a da se pritom zaboravlja da program u kojem rade broji nekoliko stotina novinara. Ne znam na što konkretno mislite kad spominjete “rasulo” na HTV-u - kaže Roemer.

‘Tupa oštrica zbog zaštite moćnika’

Dio urednika na Hrvatskoj televiziji ipak je bio voljan nešto više reći, ali da im se ne spominje ime, jer već imaju opomene i novčane penale. 

- Nemojte dirati ovoga ili onoga, ne budite kritični, udovoljite ovome ili onome, ma iz koje stranke dolazio, ili kojim gospodarskim lobijima pripadao. Sve je to otupljivanje oštrice Dnevnika i onda ovaj porazan rezultat ne treba čuditi. Već znam da će se na HRT-u braniti da kako je Dnevnik i dalje najgledaniji - rekao nam je jedan HTV-ovac iz informativnog programa.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: dabar | Komentirano: 17. rujan 2008. 11:26
Dnevnik se gleda i smisao dnevnika je - političke i društveno političke teme.I tu je Nova tv najobjektivnija, da ne kažem koliko toliko hrvatski orjentirana.A upravo zbog toga tzv.htv ne gledam već 4 godine tako da neznam kakav joj je dnevnik.A mislim da je gori od onoga zbog kojeg nemam htv1 memoriran na daljinskom upravljaču.Na novoj je urednica Iva Gačić,naša divna hrvatica iz duvanjskog polja,pa ona malo pazi na objektivnost i domoljublje.A na tzv.htv,neznam kako i zašto ,sošli urednici iz 89. na čelu sa onim Sutlićem,koji je prominio i ime i prezime.Zapravo je rođenjem Jovan imenom a Kuga prezimenom. I kakva je to nova država hrvatska kad joj je urednik isti onaj koji je bio u Jugoslaviji.Za ne virovat !
Komentar od: turbovlaj | Komentirano: 17. rujan 2008. 10:56
Zašto Slobodna Dalmacija ima svaki dan negativan članak o HRT-u? HRT za razliku od dvije nove tzv. komercijalne televizije još uvijek ima program koji ne vrijeđa inteligenciju.
Zašto Saša ne pišete o sramotnom jutarnjem programu NoveTV kad u dječjem "prime timeu" ide nakaradni kviz Novalova? A dnevnik NoveTv izgleda ko Teksaški masakr motornom pilom, gluposti i krvi do kolina.
Komentar od: simun | Komentirano: 17. rujan 2008. 9:24
Pro, nemaju snimke lige prvaka i uefe zato šta nemaju prava na njih.
Komentar od: simun | Komentirano: 17. rujan 2008. 9:21
Apsolutno je dnevnik hrt deset puta bolji od onih majmuna i z nove.
Dnevnik nove tv je crna kronika i excluzivne vijesti pedera i lezbijki i napada krokodila i kako su bračni par gotovac dobili prijeteće pismo i ta se vijest objavljuje u 10 minuti dnevnika.
Mislim smiješno.Ona plava mlada šta vodi dnevni nove tv pari uvik ka da je napaljena i da ga jedva čeka primit.
uvjek biram hrt prije nove tv.
Komentar od: Getar | Komentirano: 16. rujan 2008. 22:54
A jeste jos primjetili ovo dvoje izgledaju ka da ih vojska goni. Imam osjecaj ka da ce svaki cas iskocit iz ekrana. A vijesti tipa zgazena Panda u Kini citaju ko da najavljuju smak svita. A onu sta najavljuje prognozu necu ni spominjat izgovara ka da je na licitaciji na stocnom sajmu. HTV novinari su daleko bolji, lezerniji i opusteniji. Danko Druzijanic, BBC -eva skola im je bio najbolji.
Komentar od: Pro | Komentirano: 16. rujan 2008. 22:36
dnevnik nove tv je najgori dnevnik, sto se tice sporta. jeste primjetili da nikad nemaju golove sa lige prvaka ili novije snimke bilo kojih sportova, nego uvjek koriste one arhivske
Komentar od: čovječja ribica | Komentirano: 16. rujan 2008. 21:17
Nova TV ne cenzurira kao HTV. Nije čisto HDZovska televizija, nego, ako treba , pljuje i po ljevici i po desnici, a takva se televizija priznaje kod nas običnih siromašnih. Šta će mi vijesti ako neću dobiti vijest, nego neku polovicu - dobro ušminaknu informaciju?!