StoryEditorOCM

Slovak s Bračem u srcu

Piše PSD.
23. rujna 2008. - 18:19

U Selcima je održan znanstveni skup o temi “Život i djelo Martina Kukučina”, s posebnim osvrtom na njegov boravak u Selcima. U tom je bračkom mjestu, naime, kao liječnik dugo djelovao taj istaknuti slovački književnik koji je motive svojih pripovjedaka uzimao iz patrijarhalnog života njihovih težaka.

Kukučinov roman “Kuća na proplanku”, koji se smatra najboljim slovačkim realističkim romanom, prikazuje život u Selcima. Početkom 20. stoljeća otišao je u Južnu Ameriku, kako je tvrdio, “opet kod svojih Bračana”, koje je opisao u knjizi “Majka zove”, punoj nostalgije za napuštenim zavičajem.

Srdačnu dobrodošlicu sudionicima skupa, među kojima su bili češki veleposlanik u našoj zemlji Jan Banaš te gradonačelnici gradova iz Slovačke i Hrvatske uz koje je bio vezan književnik Martin Kukučin, poželio je selački općinski načelnik Ivica Škrpaca. Na spomen-ploču tom istaknutom slovačkom piscu koji je Selca doživio kao svoju drugu domovinu, a koja se nalazi na općinskoj zgradi, položeni su vijenci. Sudionici znanstvenog skupa posjetili su šire područje Selaca i mjesta koja su književniku Kukučinu osobito bila prirasla srcu.

IVICA RADIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:39