StoryEditorOCM
Dalmacijakrediti splitsko-dalmatinske županije

Za 29 projekata otišlo 50 milijuna kuna

Piše PSD.
28. listopada 2013. - 09:24
Kada sam pokretao posao svaka kuna bila mi je dragocjena. Zato su mi od velike važnosti bila sredstva poduzetničkog kredita od 713 tisuća kuna na četiri godine s godinom počeka koje mi je odobrila Splitsko-dalmatinska županija. Tome mogu zahvaliti da sam danas vlasnik uspješne tvrtke s tendencijom širenja poslovanja – tako o svojim iskustvima s kreditiranjem govori poduzetnik Josip Gotovac.

Gotovac je samo jedan od poduzetnika koji su iskoristili županijske kredite, a za kreditiranje među poduzetnicima doista postoji veliki interes. Potvrđuje to i Anđelko Katavić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije. Tako je tijekom 2012. godine u poslovnim bankama realizirano 29 poduzetničkih projekta s ukupno 50.069.573,00 kuna. I ove godine Županija je pripremila čitav niz kreditnih linija pa su tako u mikrokreditiranju na raspolaganju krediti od 35 do 200 tisuća kuna; rok otplate maksimalno 5 godina s počekom do 1 godine s kamatom maksimalno 8 posto. Važno je napomenuti da sa 1 posto subvencije sudjeluje Splitsko-dalmatinska županija, a u istom iznosu Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Nadalje, na raspolaganju su krediti u rasponu od 200 tisuća do 5 milijuna kuna; rok otplate maksimalno 10 godina s počekom do 2 godine; kamata maksimalno 8 posto uz subvenciju od 4 posto koju dijele Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo poduzetništva i obrta. Osim navedenih projekta čiji je natječaj bio otvoren tijekom cijele 2012. godine, Županija uredno ispunjava svoje “stare” obveze subvencioniranjem kamata na projekte koji su realizirani tijekom 2000. do 2007. godine, a odnosili su se na “Poduzetnik 1”, “Poduzetnik 2”, Gruda snijega”, “Lokalni projekti razvitka - Poduzetnik” za 2004. godinu.

- Svi navedeni programi kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva kontinuirano potiču nova ulaganja i isti se namjenski koriste za nove investicije, s tim da je u posljednjih 5 godina ostvareno više od 1,5 milijardi kuna direktnih investicija u gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, a prikazani rezultati pokazuju opravdanost ulaganja u malo i srednje poduzetništvo - naglašava Katavić. Poduzetnici koji se nisu javili na neku od kreditnih linija neka se jave u županijski Upravni odjel za gospodarstvo jer tamo će doznati sve detalje i uvjete kreditiranja.

OJDANA KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:08