StoryEditorOCM
Dalmacijadan poslije

HDZ izgubio Makarsku, a vratio Trogir i Kaštela

Piše PSD.
4. lipnja 2013. - 18:15

Župan novi, sve ostalo, za sada je isto. Tako se jučer, dan nakon lokalnih izbora, u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije komentirala pobjeda Zlatka Ževrnje.

On je na mjestu župana naslijedio stranačkog kolegu Antu Sanadera, koji je na čelnom mjestu Županije bio dva mandata, odnosno osam godina. Župan Zlatko Ževrnja s razlogom je zadovoljan izbornom pobjedom, no vremena za slavlje nije bilo.

 - Čeka nas mnogo posla, mnogo je problema u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji, treba podignuti gospodarstvo, smanjiti stopu nezaposlenosti. Tek sada, nakon pobjede, mogu sa suradnicima sjesti i krenuti u rješavanje svakog od pitanja – kaže Ževrnja. On sam pobjedu je odnio na najvišem mjestu u Županiji, ispred protukandidata don Ivana Grubišića, no, kao i nakon svake izborne utrke, bilo je poraza i pobjeda u gradovima i općinama.

Zajedno protiv problema

 - Bilo bi nekorektno kazati da nisam tužan zbog izgubljene utrke u Omišu, Muću ili u Supetru, no opet jako sam zadovoljan pobjedom u Starom Gradu, Kaštelima. To vam je politika i mi političari se moramo truditi da i poraz pretvorimo u pobjedu, iz poraza nešto naučimo i krenemo dalje – kaže Ževrnja.

Kako u ovoj županiji nema primopredaje vlasti zbog činjenice da je riječ o stranačkim kolegama, primopredaja dužnosti u županijskom sjedištu trebala bi se dogoditi do kraja tjedna. Do tada, sve je u znaku postizbornih dogovora i konkretnih planova.

– Uz najbliže suradnike, magistra ekonomije Antu Šošića, te dosadašnjeg zamjenika Luku Brčića, doista mogu napraviti mnogo za sve naše ljude diljem županije. Drago mi je što smo kao stranka dobili potporu glasača, no moram naglasiti kako u suradnji među gradovima i općinama neće biti politizaranja, svi smo u istoj poziciji i zajedno moramo rješavati brojne probleme – najavio je Ževrnja.

Zagora iz koje potječe, obala s brojnim projektima, te otočani koji zaslužuju mnogo bolji život, podjednako su važni za njegovu politiku. S kim će postići postizborni dogovor, još se ne zna, a nije poznato ni tko će od čelnika u županijskoj upravi otići, a tko ostati. Sigurno je samo to da se iz Županije u Kaštela vraća Ivan Udovičić, i to na mjesto gradonačelnika. Njegova pobjeda bučno se proslavila u središnjici stranke u Kaštelima, no i dan poslije u Pomorskoj školi u Splitu, gdje je prave ovacije među učenicima doživio profesor mehanike dipl. ing. Zoran Bonacin, zamjenik gradonačelnika u Kaštelima. U Makarskoj je SDP-ov kandidat Tonči Bilić sa zamjenicima Lori Veličković (SDP) i Miroslavom Družianićem (HNS) s 50,42 posto glasova pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika HDZ-a Marka Ožića Bebeka (46,59 posto).

- Birači su prepoznali odgovornost, kompetenciju, stručnost, istinitost i brigu za domaćeg čovjeka, djelovanje stranke u korist svih naših građana. Nema mjesta euforiji, nego ćemo odmah početi ozbiljno raditi, kaže Bilić. H

DZ-ovac Ante Stipčić, kandidat koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčević-HDS, novi je trogirski gradonačelnik. S osvojenih 56,21 posto glasova uvjerljivo je pobijedio dosadašnjega gradonačelnika Damira Rilju, kandidata SDP-a i HSU-a, koji je dobio 43,79 posto glasova.  

- Aktualna vlast u protekle četiri godine nije ništa napravila osim što je podijelila građane. To su birači prepoznali te odlučili da žele promjene, jer nerad i bahatost ne prolaze nigdje, pa ni u Trogiru. Ovim putem zahvaljujem svim građanima koji su me podržali i dali mi priliku da ovaj grad sa svojim suradnicima usmjerim na pravi put, kazao je novi gradonačelnik Ante Stipčić.

Slavila se i pobjeda u Dicmu, gdje je Ivan Maretić uzvratio Jošku Siliću za poraz prije osam godina. U drugom krugu Maretić i njegov zamjenik Marko Bilandžić, koji su bili kandidati koalicije HDZ-HSP AS, dobili su 866 glasova, ili 52,87 posto, dok su Joško Silić i njegov zamjenik Ivica Serdarević, kao kandidati grupe građana, osvojili 751 glas, ili 45,85 posto. Ivan Maretić bio je HDZ-ov načelnik Dicma u dva mandata, od 1997. do 2005. godine. HDZ će u koaliciji s po jednim vijećnikom HSP-a i nezavisnim Petrom Maretićem imati većinu i u Općinskom vijeću Dicma.

Komižu drže žene

Treći mandat zaredom osvojila je Tonka Ivčević, čime su Komižani najbolje potvrdili koliko vjeruju u prvu ženu na čelu mjesta. S liste SDP-HNS-HSS dogradonačelnica će biti Dubravka Zanki. One su u drugom krugu lokalnih izbora u Komiži bile uspješnije od svojih protukandidata Miće Sviličića i Tončija Darlića (HDZ) osvojivši 520 glasova birača (65,24 posto).  

- Očekivala sam pobjedu, ali nije svaka pobjeda ista. Rezultat je fantastičan i zahvaljujem komiškim biračima, svim pojorima na ukazanom povjerenju. Sigurna sam da ću povjerenje opravdati, ovo se sigurno obvezuje i zadužuje, ali s obzirom na već pripremljene programe i projekte u proteklom razdoblju, nastavit ćemo s radom na njihovoj realizaciji, te se nadam da će svi građani Komiže biti vrlo zadovoljni. Od novog starog načelnika mnogo očekuju stanovnici Dugog Rata jer je Jerko Roglić (HDZ) odnio pobjedu Domagoju Vukoviću (HDS).

U Bolu je pobijedio Tihomir Marinković (SDP), osvojio je mandat s nešto više glasova nego Doro Adulmar (nezavisni). Otoci su dobili još jednu gradonačelnicu, jer je u gradu Supetru Ivana Marković (SDP-HSU) pobijedila Dinka Hržića (HDZ), čime je na čelo toga grada prvi put došla - žena. Marković je pobjedu odnijela s 55,80 posto glasova. Na Hvaru je Sućuraj osvojio Ivan Slavić (HDZ-HNS) s 51,33 posto glasova. Dosadašnji načelnik Ivan Vitali dobio je nedovoljnih 47,35 posto glasova.

Pobjedu, s 56 posto, odnio je Vinko Maroević (HDZ) i time postao gradonačelnik Starog Grada, te tako s čelne pozicije smijenio Đurđicu Plančić (SDP). Tijesna pobjeda dogodila se u Vrlici gdje je Ivan Ćorić (HDZ) pobijedio Marija Delića (HNS), a u Šestanovcu je Pave Čikeš (HSP) s 55,78 posto glasova pobijedio Ivicu Šamanovića. Stipe Ursić (HDZ) osvojio je više glasova u Brelima od Ivice Carevića (nezavisni). Rezultat je bio 56,68 u odnosu na 38,95 posto.

Milna je izabrala Franu Lozića (SDP) koji je s 53,32 posto glasova pobijedio Nikšu Hržića (HDZ-HSS) koji je osvojio 39,87 posto glasova. Nezavisni Nikša Peronja vodit će Jelsu jer je osvojio 50,40 posto glasova, a Jakša Marić (HDZ) 47,40 posto. Novi načelnik Jakov Vetma stiže i na čelno mjestu u Klisu, pobjednik je s 53,17 posto osvojenih glasova. Izbori su završeni, čelnici izabrani, na novima je da ispune obećanja, na dosadašnjima da nastave još bolje.

Pišu: O. KOHAREVIĆ, A. Dragičević, G. Dragan, I. RADIĆ, T. PAŠTAR, B. MITRAKOVIĆ

Oni su pobijedili u 1. krugu

Gradonačelnici: Imotski - Ante Đuzel, Solin - Blaženko Boban, Vis - Ivo Radica i Vrgorac - Borislav Matković. Načelnici: Baška Voda - Joško Roščić, Cista Provo - Božo Čubić, Dugopolje - Stanko Balić, Gradac - Ivan Kosović, Hrvace - Dinko Bošnjak, Lećevica - Ante Baran, Lokvičići - Branko Knezović, Lovreć - Ante Babić, Muć - Filip Stupalo, Nerežišća - Lovre Kuščević, Podgora - Ante Miličić, Postira - Ivan Mihačić, Primorski Dolac - Božo Vidić, Proložac - Mate Lasić, Pučišća - Marino Kaštelan, Runović - Josip Lešina, Seget - Vinko Zulim, Selca - Ivan Marijančević, Šolta - Nikola Cecić Karuzić, Tučepi - Ante Čobrnić, Zadvarje - Branko Krnić, Zagvozd - Miroslav Gaće, Zmijavci - Miroslav Karoglan.

Pobjednici nakon drugog kruga

Gradonačelnici: Hvar - Rino Budrović, Kaštela - Ivan Udovičić, Makarska - Tonči Bilić, Komiža - Tonka Ivčević, Sinj - Ivica Glavan, Stari Grad - Vinko Maroević, Supetar - Ivana Marković, Trogir - Ante Stipčić, Vrlika - Ivan Čorić i Trilj - Ivan Šipić. Načelnici: Bol - Tihomir Marinković, Brela - Stipe Ursić, Dicmo - Ivan Maretić, Dugi Rat - Jerko Roglić, Jelsa - Nikša Peronja, Klis - Jakov Vetma, Marina - Ante Mamut, Milna - Frane Lozić, Okrug - Ivica Radić, Otok - Branko Samardžić, Podbablje - Mario Ujević, Podstrana - Mladen Bartulović, Sućuraj - Ivan Slavić, Sutivan - Ranko Blažević i Šestanovac - Pave Čikeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:22