Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Mozaik

Objavljeno 03.12.2012. u 12:44

utvare

RTL-ov dokumentarac o Antoniji Bilić - kako od tragedije napraviti kič

"Začinite večer uz seriju CSI Miami", bila je reklama za Vegetu, netom nakon što je s ekrana nestalo lice Antonije Bilić, na kraju RTL-ova dokumentarca "Izgubljeni osmijeh". No, večer nam je već bila presoljena jer nam je prethodno bilo servirano još jedno medijsko razvlačenje tragedije mrtve djevojke i njezine obitelji.

Ne može se osporiti da su se autorice Ana Bulić i Vanja Kranic naradile da bi složile građu za ovaj dokumentarac, ali ovdje nas zapravo ne zanimaju iskazi Paravinjinih roditelja ili njegova cimera iz zatvora, nikakva "ekskluzivna" nadogradnja već ispričanoj priči. Ovo nije istraživačko novinarstvo koje nam donosi nove bitne spoznaje, ovdje imamo odvratni eksploatacijski komercijalni proizvod, upravo zato jer su se na RTL-u jako potrudili da ga zamotaju u što "glamurozniji" celofan.

Tragedija se servira dok je još vruća

On je izdizajniran poput forenzične serije, glas naratora jednak je onom kojim se najavljuju nove epizode CSI-ja, pa je ispalo i logično, ma koliko ironično, da je jedna uslijedila odmah nakon "Izgubljenog osmijeha", kojemu su pak prethodile "povijesne intrige" s dvora sultana Sulejmana.

Sav taj prime-time paket, zajedno s reklamnim blokovima, isporučen je prije nego što su Antonijini ostaci pokopani, jer tragedija se servira dok je još vruća, nakon što je prije nekoliko dana podgrijana pronalaskom kostiju i onom nepotrebnom press konferencijom koja je bila "osmišljena" kao jeftino loženje (ne)izvjesnosti do samog kraja izlaganja. Bože me prosti, mogli biste pomisliti da su je 99,9999... posto režirali na RTL-u.

 "Antonia Bilić - Izgubljeni osmijeh" nešto je "sofisticiranija", zapravo kičasta jednokratna varijanta Novine bivše "Istrage", novi senzacionalistički sunovrat na tako osjetljivom terenu ljudskih patnji. Na žalost, takav medijski pristup koji uključuje puno suza ispred kamere, a nimalo iskrene sućuti iza nje, neće biti pokopan zajedno s onim što je ostalo od nesretne Antonije. Sa svakim novim zanimljivim lešom, on će ponovno - živnuti.

SANDRO POGUTZ

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: debotoijusto | Komentirano: 3. prosinac 2012. 20:22
pretjerujete , svi javni programi na svitu su isti , borba za gledanost i sto vise reklama, agencija samo vrsi kontrolu i to radi lose ali sadrzaj bi u svakom slucaju bio isti
nas problem je HRT i na to se treba usredotocit
onaj tko je ocekivao emisiju BBC istrazivackog novinarstva od RTL je stvarno naivan
odbacite kutiju , taj relikt proslosti , zabavite mozak sadrzajem po zelji i ustedite ne znam koliko kuna na mj. od pretplate , sandro ce vec nac pisat o necemu drugom :P
Komentar od: nimbus | Komentirano: 3. prosinac 2012. 18:24
Bravo kolega Libertin!
Komentar od: bakalar | Komentirano: 3. prosinac 2012. 17:10
Mislim da RTL nije mogao snimati, a još manje emitirati snimljeni prilog, bez pristanka obitelji. Ako se dokaže suprotno,obitelj bi imala pravo na naknadu. Inače taj RTL je televizija, koja se najbolje ogledava u zrcalu od 18-18.30.
Komentar od: Europa | Komentirano: 3. prosinac 2012. 17:08
Dobar komentar.
Ali, meni je još gora bila i press-konferencija. Valjda su i oni tamo dočekali svojim 5 minuta da se pokažu kao neki CSI na TV. Jadno. Pogotovo ono neukusno otezanje. Bijednici.
A od RTL-a i sličnih se ne treba ništa bolje ni očekivati. Pa htjeli smo "zapad", dobili smo ga. Oni i žive samo od loših vijesti.

Ali, ima jedan način da se toga riješimo: Crvena tipka na daljinskom upravljaču.
Komentar od: Kristen | Komentirano: 3. prosinac 2012. 16:53
KATASTROFA od televizije.
Komentar od: lovro_KA | Komentirano: 3. prosinac 2012. 15:19
Vidio sam najavu RTL-a za ovaj dokumentarac prije više od tjedan dana, prije nego što su probnašli Antonijine kosti. Izgleda da se slučajno sve dogodilo i spojilo. Negdje sam pročitao da su pripremali dokumentarac nekoliko mjeseci. Koliko sam ja shvatio, ta televizija nije ništa radila drugačije nego što to rade i HRT i Nova ili bilo koja druga strana televizija. Neki dan sam gledao na HRT-u dokumentarac o ubojici novinaru u Makedoniji. Trebamo se malo osvijestiti po pitanju kako funkcioniraju pravna država i ostale institucije koje bi nas trebale štititi, a ne da se čudimo kako neki ubojica i silovatelj bez problema šeta po državama bivše Juge i nalazi nove žrtve, umjesto da je u zatvoru.
Komentar od: bluesman | Komentirano: 3. prosinac 2012. 13:07
Sramota za RTL televiziju, ali opet nikad nisu ni bili televizija. Još su sramotnije bile najave za ovaj dokumentarac: "Antonija Bilić - nestali osmjeh, odmah nakon SULEJMANA VELIČANSTVENOG".
Sramotno je i jadno na što se današnje novinarstvo supustilo i šta sve neće napraviti da bude veći postotak gledanosti ili da se proda novina više.
SRAMITE SE!!!