StoryEditorOCM
Dalmacijaprvoga dana veljače ponovno vraćen 40-satni radni tjedan

Renić: Znakova oporavka u Cemexu, nažalost, nema na vidiku

Piše PSD.
4. veljače 2012. - 22:48

Od 1. veljače ove godine u svim organizacijskim jedinicama CEMEX Hrvatske otpočeo je režim rada koji podrazumijeva 40-satni radni tjedan, što znači prestanak modela skraćenog radnog vremena.

- Tim modelom kratkoročno smo uspjeli amortizirati višak radne snage, nastao produbljivanjem gospodarske krize - kaže Ivan Bartulović, direktor Sektora ljudskih potencijala. Nakon što je CEMEX u veljači 2011. godine zbog krize na tržištu bio prisiljen donijeti odluku o privremenom prestanku proizvodnje klinkera u tvornici “Sv. Kajo”, kako bi zbrinuli sve zaposlenike, u dogovoru sa sindikatom uveden je model skraćenog radnog vremena.

To je značilo uvođenje dodatne smjene u tvornici “Sv. Juraj”, dok je administracija radila skraćeni radni tjedan, odnosno jedan dan manje, slijedom čega su i primanja bila proporcionalno smanjena.

Brinu ih cijene energenata i novi Zakon o plaćanju

 Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemex Hrvatska

- Premda smo u srijedu započeli s 40-satnim radnim tjednom, pad tržišta, a time i naše proizvodnje, negativno je utjecao na naše poslovanje u prošloj godini. Situacija u građevinskom sektoru izrazito je teška, a, nažalost, znakova oporavka još uvijek nema - navodi pak predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske Trpimir Renić.

Prema Renićevim riječima, različite naknade i parafiskalna davanja, koje susjedne zemlje nemaju, te kontinuirani rast cijena energenata dodatno opterećuju domaću industriju koja sve teže može konkurirati na tržištu. Uz to, dodatno opterećenje stvara i novi Zakon o plaćanju koji će konkurente koji dolaze iz drugih zemalja staviti u još povoljniji položaj, jer će moći ponuditi uvjete plaćanja veće od zakonom propisanih u RH. U CEMEX-u ovoga trenutka punim kapacitetom radi samo jedna tvornica, i to “Sv. Juraj” u Kaštel Sućurcu.

Što se tiče “Sv. Kaje”, očekuje se da bi početkom proljeća, kada se intenzivira građevinska sezona, i u toj tvornici mogla pokrenuti peć, a koliko će raditi ovisit će o potrebama tržišta. No, bez obzira na to što peć ne radi, unutar te tvornice i dalje se odvijaju poslovi meljave i otpreme cementa te održavanja. - U vremenima kada su sve naše tvornice poslovale, proizvodilo se više od dva milijuna tona cementa godišnje, a danas je ta proizvodnja smanjena za gotovo 40 posto - podsjeća Renić.

jadranka matić

Otpremninu uzela 52 radnika, na platnom popisu ima ih 570

U studenom prošle godine, zaposlenicima CEMEX Hrvatske ponuđen je paket stimulativnih otpremnina koji je uključivao i jednokratan novčani bonus za koji su se zainteresirani mogli dobrovoljno prijaviti.

Do danas su se za otpremninu javila 52 zaposlenika i većina njih napustila je tvrtku krajem prošle, odnosno početkom ove godine, pa CEMEX Hrvatska danas ima oko 570 zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:35