StoryEditorOCM
Dalmacijaradnici posrnule kaštelanske tvrtke danas dobiVaju plaću za travanj

Referendum u ‘Staklenicima’ - štrajk ili rad bez četiri plaće?

Piše PSD.
16. rujna 2011. - 12:16

Nakon četiri mjeseca, zaposlenici “Kaštelanskih staklenika” danas (petak) bi trebali dobiti plaću i to onu za travanj 2011., jednu od pet koliko im poduzeće duguje za ovu godinu.

Prema riječima direktora Ive Benzona, koji će na toj dužnosti ostati do 23. ovoga mjeseca, plaća će biti isplaćena iz kratkoročne pozajmice Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), kao i još jedna koja bi na tekućim računima radnika trebala biti u prvom dijelu listopada. Zadnja primanja radnika “Staklenika” bila su u svibnju kad im je isplaćena plaća za ožujak 2011. godine.

Pozajmica je rezultat ovotjednog sastanka s ravnateljem AUDIO-a Tomislavom Bobanom u Zagrebu, kojemu su uz direktora Benzona prisustvovali i sindikalni predstavnici “Staklenika” predvođeni Ivicom Blaževićem, regionalnim povjerenikom PPDIV-a za Dalmaciju.

Dogovorena odgoda podmirenja poreznog duga

S Poreznom upravom je dogovorena odgoda podmirenja nagomilanoga poreznog duga za deset mjeseci čime je odblokiran žiro-račun poduzeća. S osnova poreza “Staklenici”, naime, duguju 25,4 milijuna kuna glavnice, čemu još treba dodati i kamatu.

 Ivo Benzon
U očekivanju daljnjih isplata izostalih plaća, zaposlenici kaštelanskog poduzeća u državnom vlasništvu, koji su sve ove mjesece radili bez prekida i održavali proizvodnju, iako nisu dobili ni kunu ni za prijevoz na posao i s posla, danas će se ponovno izjašnjavati o tome jesu li za organiziranje štrajka ili bilo koje druge industrijske akcije (prosvjeda i slično).

Referendum o štrajku i ovaj put organizira sindikat jer je, prema riječima glavne sindikalne povjerenice Ljiljane Milanović, kod prvog izjašnjavanja bio kratak rok pa se svi nisu stigli izjasniti. Ako se radnici opredijele za štrajk, bit će to jedna od mogućnosti za reagiranje sindikata u slučaju da izostanu najavljene isplate plaća, što se uostalom tijekom ljeta već događalo.

Traži se kredit HPB-a

I dok se sindikat priprema za eventualne akcije, uprava i dalje nastoji ishoditi kredit kod Hrvatske poštanske banke.

Unatoč očekivanjima i najavama o brzom rješenju, sredstva još nisu dobivena, a u međuvremenu je, prema neslužbenim informacijama, propao dogovor s “Agrofructusom”, kojemu je namijenjeno 80 posto proizvodnje “Staklenika”, o zajedničkom kreditnom aranžmanu s HPB-om u iznosu od pet milijuna kuna. “Staklenici” tako nastavljaju pregovore o kreditu bez jamstva koje se očekivalo od “Agrofructusa”.

jadranka matić

Nitko ne želi ‘Staklenike’?

Prema neslužbenim informacijama, na raspisani javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica “Kaštelanskih staklenika” nije stigla ni jedna prijava. Unatoč našim nastojanjima, do pisanja ovog teksta iz AUDIO-a nismo dobili službenu potvrdu ove informacije.

U svakom slučaju riječ je o još jednom neuspjehu zna li se da nije uspjela prodaja većinskog dijela “Kaštelanskih staklenika” iz svibnja ove godine. Tada je odlukom Vlade RH na prodaju bio ponuđen paket od 75,63 posto dionica po cijeni dionice od 7000 kuna, tako da je početna ukupna cijena iznosila 601,4 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:41