StoryEditorOCM
Dalmacijadokle tako

PLATI PA SE KUPAJ! Vlasnik kampa ogradio plažu i naplaćuje ulaz iako nema koncesiju

Piše PSD.
8. rujna 2011. - 00:16
Maja Barada: Vlasnik kampa nema pravo naplaćivati ulaz na plažu, a nadležni moraju stati na kraj njegovoj samovolji                                                            Mario Todorić / Cropix
Vlasnik kampa “Rožac” na Čiovu nema pravo ogradom zagraditi kupačima pristup do tamošnje plaže, za koju čak nema ni koncesijsko odobrenje. Također, nedopustivo je da naplaćuje 10 kuna prolazak do plaže, jer je to pljačka bez osnova − ogorčeno kaže Maja Barada koja je nedavno tamo sa svojom rodbinom doživjela velike neugodnosti.

Zbog toga je odlučila o tome javno progovoriti, svjesna da isto mišljenje proteklih petnaestak godina, otkako je kamp otvoren, dijeli većina stanovnika koji žive u blizini njega, ali nemaju hrabrosti to javno iznijeti kako se ne bi zamjerili vlasniku.

− Mene on ne zanima. Ja hoću nesmetano doći na plažu, jer na to imam pravo i jer sam se tamo s obitelji kupala još kao dijete. Zašto bih odlazila na neko drugo mjesto kad mi u blizini stanuje majka? Postoje zakoni koji se trebaju poštovati i institucije koje moraju raditi svoj posao i zabraniti tu samovolju vlasniku − oštro će Maja.

Prepirka završila intervencijom policije Doznajemo da se sve “zakuhalo” prije dva tjedna, kad je s rodbinom došla na kupanje i kad je recepcionarka htjela njezinoj teti naplatiti ulazak u kamp, što je ona odbila.

Tada je, veli, došlo do prepirke koja je završila recepcionarkinim pozivom policiji, koja je naočigled šokiranih kupača i turista smirila situaciju.

Tvrdi da joj je bilo neugodno gledati kako turisti fotoaparatom snimaju taj incident, koji se nije trebao dogoditi jer su imali pravo slobodno, bez plaćanja, doći do plaže. Iako se voditeljica kampa Iris Žarković odmah sutradan, kaže, ispričala njezinoj teti zbog nemilog događaja, te iako je bilo intervencija da se smire i s tim ne izlaze u javnost, priči tu nije kraj, dodaje Maja.

Čaša joj se, kaže, prelila kad je 1. rujna došla na kupanje sa suprugom i 2,5-godišnjim sinom, a voditeljičin suprug Dragan Žarković zabranio im je da parkiraju motocikl ispred ulaza u kamp.

− Žarković se busao u prsa vičući: “Ovo je moje i imam pravo zabraniti kupati se onome kome ja hoću! Ne ide mi u glavu zašto se baš na ovoj plaži morate kupati. Ako vam smeta ograda, skinite je sami” − uzrujano je rekla Maja.

− Sramotno je da oni koji se žele kupati na ovoj plaži mogu do nje doći jedino brodom, a vlasnik kampa morao bi snositi odgovornost zbog prisilne naplate 10 kuna − zaključila je.

Žarković: Općina će napraviti stepenice do plaže

Voditeljica kampa “Rožac”, u vlasništvu tvrtke “Visa promet” d.o.o., Iris Žarković potvrdila je da nemaju koncesiju za plažu. Kazala je da je ograda postavljena zbog toga što Zakon o kampovima nalaže da moraju biti ograđeni sa svih strana, te da njihov kamp završava s plažom. Na upit kada će se kupačima omogućiti da dođu do plaže, a da ne trebaju proći kroz kamp i za to platiti 10 kuna, rekla je da će to biti riješeno kad Općina Okrug bude gradila šetnicu do Trogira.

− Tada će napraviti stepenice do plaže, a mi smo im dali odobrenje da 1,5 metara uđu u kamp − rekla je.

Dodala je da kupači za 10 kuna imaju u kampu besplatno tuširanje i mogućnost korištenja sanitarnog čvora.

− Recepcionarka je zaustavila tetu Maje Barade jer je nije poznavala, a radi sigurnosti kampa, moramo provjeriti tko ulazi i izlazi. Osim toga, Maji smo zabranili da se parkira ispred kampa jer se tu parkiraju naši gosti − zaključila je.

Mišić: Kupačima se mora osigurati ulaz na plažu

Željko Mišić, pomoćnik pročelnika Županijskog upravnog odjela za pomorstvo i turizam, kazao je da je u tijeku utvrđivanje pomorskoga dobra u kampu “Rožac”. − Kupačima se mora osigurati ulaz do plaže bez obzira na to imao vlasnik koncesiju ili ne. Inače, u koncesiji se strogo naglašava da koncesionar mora dopustiti javni pristup do mora, odnosno plaže − ustvrdio je Mišić.

Gordana Dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:06