Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Mozaik

Objavljeno 24.05.2011. u 19:51

MEDUZE NAPADAJU Iako izgledaju ružno, potpuno su bezopasne (FOTO)

GALERIJAPosljednjih se dana sve češće u plićacima duž obale Istre mogu vidjeti velika jata meduza. Stručnjaci kažu da za paniku nema mjesta jer je riječ o uobičajnoj pojavi za ovo doba godine. Radi se o najmasovnijoj vrsti meduza na našem području imena Aurelia Aurita ili u narodu poznatija kao uhati klobuk.
- Ovog proljeća njihov je broj znatno veći no ranijih godina te da ih je, sudeći po učestalosti dojava građana i ribara, cijeli sjeverni Jadran pun. Prva pojava ove godine zabilježena je krajem veljače - kaže Danilo Degobbis.

Ova vrsta meduza je bezopasna, no nije ih ugodno vidjeti posebice stoga jer su na vrhuncu razvojnog ciklusa pa se mogu sresti i primjerci veći od 30 centimetara širine. U posljednje se vrijeme pojavljuju i meduze, vrlo opasne Chrysaore, poznatije kao kompas meduza.

Ona se dosad rijetko viđala, ali se ove godine učestalo pojavljuje, a najčešće se susreću po jedna ili dvije i to među jatom uhatih klobuka. Kompas meduza lako je uočljiva po svojim svijetlo i tamno smeđim crtama na klobuku raspoređenima poput kriški lubenice, a odrasla meduza ima lovke duge i do dva metra te bijele niti koje se protežu uz lovke iz ruba klobuka čiji dodir izaziva jako žarenje stoga bi kupači trebali biti posebno oprezni.

S. FABLE, FOTO: G. ŠEBELIĆ / CROPIX

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: poznato | Komentirano: 25. svibanj 2011. 13:50
Hej novinaru,
za ptice se kaze da se skupe u jato,za ribe i meduze je tocan izraz "plova" !
Komentar od: getewami | Komentirano: 24. svibanj 2011. 23:27
A nisu ni ružne.
Komentar od: Kristen | Komentirano: 24. svibanj 2011. 21:02
Nisu mi nimalo simpatične.