StoryEditorOCM

UZALUDNO KUCANJE Imotski: "Popisivači, ne otvaramo vrata!"

Piše PSD.
23. travnja 2011. - 00:28

Popis stanovništva u Imotskoj krajini prolazi s teškoćama. One se ponajprije očituju u zapadnim dijelovima Imotske krajine, u općinama Lovreć, Cista Provo, ponajviše u Ričicama, Ceri, Studencima... Popisivači nailaze na zatvorene kuće, pa se ni nakon ostavljene obavijesti vlasnici tih objekata ne javljaju u popisni centar svoje općine.

- Ljudi, posebno u pograničnim mjestima sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, a takvih slučajeva imamo i u samom gradu Imotskom, ne daju nam podatke koje po zakonu trebaju predočiti popisivaču. Na nekim adresama imamo prijavljenih stanovnika iz susjedne Bosne i Hercegovine koji imaju prebivalište, ali oni ne stanuju na prijavljenoj adresi niti su povremeno prisutni, te se iz tog razloga ne bi trebali ni popisivati. No zakonodavac kaže da svi oni koji imaju prebivalište na području Hrvatske ulaze u popis stanovništva. Iz nepoznatih razloga vlasnici kuća ne daju nam te podatke.

Stanovnika 15 posto manje, sve više starijih od 60 godina

Također, naši popisivači, posebno u mjestima zapadnog dijela krajine, nailaze na zatvorene kuće. Ni nakon ostavljene obavijesti njihovi vlasnici nam se ne javljaju kako bi dali potrebne podatke.

Zbog toga smo i dobili posebne upute od Državnog zavoda za statistiku da uredovno vrijeme popisivačkih centara produljimo u subotu od 10 do 16 sati, kao i na Uskrsni ponedjeljak od 10 do 16 sati, kako bismo dali priliku svima onima koji se za uskrsne blagdane nađu u svome mjestu da dođu i dadu tražene podatke - izjavio nam je Joško Mustapić, član popisnog povjerenstva ispostave Imotski, imenovan od Državnog zavoda za statistiku.

Popisivači bilježe drastičan pad broja stanovnika u Imotskoj krajini u odnosu na 2001. godinu

Iako je popis pučanstva u Imotskoj krajini u punom jeku, a službeni rezultati Državnog zavoda sa statistiku bit će objavljeni tek tijekom svibnja, neslužbeno doznajemo da bi broj stanovništva u Imotskoj krajini mogao biti i do 15 posto manji od popisa iz 2001. godine. Tada je Imotska krajina brojila oko 32 tisuće stanovnika. I još jedan podatak koji ne veseli - Imotska krajina stari, broj osoba starijih od 60 godina puno je veći, a u nekim selima gotovo da je prosjek godina i do - 80. Ponovno u tome prednjače sela zapadnog dijela Imotske krajine kao i sela zabiokovske općine Zagvozd.

braco ćosić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:45