StoryEditorOCM
Dalmacijagospodarska kriza i spori oporavak građevinskog sektora pogodili cementaše

TEŠKA VREMENA ‘Cemex’ uskoro gasi pogone u ‘Svetom Kaji’

Piše PSD.
15. prosinca 2010. - 12:01
U samo dvije godine “Cemex Hrvatska”, najveći domaći proizvođač cementa, zatvara i drugu tvornicu.

Nakon što je solinska tvornica “10. kolovoz” prekinula proizvodnju u rujnu 2008. godine zbog gospodarske krize i nedostatka znakova oporavka građevinskog sektora u ovoj godini, “Cemex” gasi pogone i proizvodnju u tvornici “Sveti Kajo” tijekom cijele 2011. godine.

Uz intenzivno smanjenje troškova u cilju povećavanja konkurentnosti te otvaranja mogućnosti na izvoznim tržištima, trenutačna razina ugovora, na žalost, osigurava zaposlenost u samo jednoj tvornici, a Uprava je stoga socijalnom partneru predložila model skraćenja radnog vremena koji se dobrim pokazao na europskom zapadu.

Skraćenje radnog vremena rezultat je smanjene aktivnosti, međutim u ovom slučaju tvrtka neće otpuštati zaposlenike, dapače dugoročno će se sačuvati sva radna mjesta.

Skraćuju radno vrijeme

Upravo s ciljem da se izbjegnu otpuštanja radnika, “Cemex” planira uvođenje dodatne smjene u pogonu “Sveti Juraj”, dok će cijela administracija raditi skraćeni radni tjedan, što bi značilo jedan dan manje.

Plaće će se slijedom toga proporcionalno smanjiti, a kako nam je potvrđeno, trajanje ovih mjera predviđa se za cijelu iduću godinu.

- Uprava tvrtke predložila nam je model skraćenoga radnog vremena kao glavni mehanizam usklađenja sa tržišnom situacijom i to trenutačno razmatramo. S obzirom na to da naši razgovori još uvijek traju, u ovom trenutku nemamo konkretnih informacija, no vjerujemo kako ćemo zajedno s Upravom pronaći najbolje moguće rješenje da bismo što lakše prebrodili ovo krizno razdoblje - izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata “Dalmacijacementa” Mladen Radić.

Na upit utječe li uvođenje ovakvih mjera i na postojeći kolektivni ugovor, Radić kaže:

- Nezavisni sindikat i Uprava u srpnju ove godine potpisali su trogodišnji kolektivni ugovor kojim su radnici zadržali sva bitna prava i beneficije poput isplate regresa i božićnica, božićnog bona, dara za djecu te dopunskog i dodatnoga zdravstvenog osiguranja.

Vjerujemo da će Uprava tvrtke, u skladu sa smanjenjem obujma rada, poštovati sva ključna materijalna prava radnika koja proizlaze iz kolektivnog ugovora.

Renić: Uprava u potrazi za većim izvoznim tržištem

Predsjednik Uprave “Cemexa” Trpimir Renić kazao je kako je donošenje prijedloga o skraćivanju radnog tjedna rezultat detaljne analize i promišljanja vezano uz trenutačno stanje građevinskog sektora.

- Uprava intenzivno radi na pronalasku većih izvoznih tržišta koja bi bila dovoljno isplativa da tvornica u kojoj je radilo oko 80 ljudi ponovno krene s radom - zaključio je Renić.

jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:52