StoryEditorOCM
DalmacijaBRAČANI I GOSTI SLUŠALI O ZMIJAMA I INSEKTIMa

Na Braču sedam vrsta zmija

Piše PSD.
30. kolovoza 2010. - 14:12

Otrovne i opasne životinje otoka Brača“ – bila je tema predavanja dr. Tihomira Eterovića u supetarskoj galeriji „Ivan Rendić“, u kojoj se tražila stolica više. Da je riječ o izazovnoj temi najbolje govori činjenica da je među posjetiteljima bilo dosta mladeži i djece, koji su nakon predavanja dr. Eteroviću postavili više zanimljivih pitanja.

Predavač dr. Tihomir Eterović, voditelj jedinice Hitne medicinske pomoći „Brač” u Supetru, na zanimljiv i razumljiv način ispričao je vlastita profesionalna iskustva u liječenju ljudi koji su doživjeli bliske susrete s opasnim i otrovnim životinjama.

Taj brački zmijoznanac iznio je podatak da na najvećem dalmatinskom otoku ima sedam vrsta zmija od kojih je otrovan samo poskok. Zbog neznanja mnogi misle da poskok leži u zasjedi i vreba, ali to je daleko od istine.

Za razliku od neotrovnih zmija poskok napada, kazao je dr. Eterović, samo kada mu se uđe u životni prostor. Druga najopasnija bračka otrovnica je pauk crna udovica. Predavač je iznio svoja osobna iskustva, ali i najmodernije stavove o liječenju crne udovice i poskoka.

Nadalje, bilo je govora o kukcima kao što su ose, pčele, stršljeni, bumbari, komarci i obadi čiji su ubodi vrlo česti, a ozbiljan medicinski problem mogu predstavljati alergijske reakcije na njihove otrove, koji mogu dovesti do životne ugroženosti.

Krpelji su, istakao je dr. Eterović, vrlo česti „gosti“u ordinacijama hitne liječničke pomoći pa je o posljedicama njihova ugriza bilo dosta govora, kao i o savjetima kako ih bezopasno ukloniti s tijela. Dio svog predavanja dr. Eterović posvetio je otrovnim morskim algama koje se kumuliraju u školjkama i ribama, te o otrovnim ribama.

IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 11:52