Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Mozaik

Objavljeno 16.07.2010. u 11:15

poznati alpinist još od 1979. brine o dječaku čiji je otac, slavni šerpa Ang Phu pri silasku poginuo, samo dan nakon što je sa splićaninom stajao na ‘vrhu svijeta’

Mladi Šerpa otkriva Hrvatsku u pratnji Stipe Božića

Držim se sretnim čovjekom jer sam upoznao Stipu. Nakon smrti mojeg dragog oca, Stipe mi je oslonac i zahvaljujem mu beskrajno na svemu. Svaki dan se molim za njega da živi dugo i sretno i molit ću cijeli život – kazao je mladi svećenik i prekri
Držim se sretnim čovjekom jer sam upoznao Stipu. Nakon smrti mojeg dragog oca, Stipe mi je oslonac i zahvaljujem mu beskrajno na svemu. Svaki dan se molim za njega da živi dugo i sretno i molit ću cijeli život – kazao je mladi svećenik i prekrio lice rukama briznuvši u plač

Mladi budistički svećenik Mingma Nuru Sherpa još je kao dječak osvojio srce osvajača najviših svjetskih vrhova Stipe Božića, koji održava kontakt s njim i njegovom obitelji još od davne 1979. godine kada se njegov otac, slavni Šerpa Ang Phu pri silasku poskliznuo i poginuo, samo dan nakon što je s Božićem stajao na “vrhu svijeta”.

Iako Šerpe mnoge asociraju na ljude koji tegle teret na planinu, u prijevodu su to istočni ljudi: Shar (Istok) + Pa (ljudi). Vuku prijeklo s Tibeta, a pleme je u Nepal došlo prije 400 godina, vođeno mitom o obećanoj zemlji na Himalaji, gdje sve cvjeta od bogatstva. Danas u himalajskoj dolini Khumbu živi 7000 Šerpa, dok ih je u Nepalu nešto manje od milijun.

Pet dana pješačenja do kuće

- Njihov život je iznimno težak - kazuje nam Mingma Nuru, kojega je Stipe Božić prije tjedan dana ugostio u svojem domu i otada mu je domaćin za poželjeti. Na putovanje, koje mu je već sad proširilo vidike, Mingma Nuru je krenuo iz Katmandua, udaljenog 7000 km zračne linije i 15 sati leta, što je za mladog Šerpu bilo posebno iskustvo. A ispričao nam je i kako izgleda putovanje kad odluči “skoknuti“ s budističkog sveučilišta Drepung Loseling u Indiji u posjet svojoj obitelji u dolini Khumbu.

BOZIC_NORBU-100710 (1).1
Feđa Klarić / CROPIX
Naime, od zadnje autobusne postaje do svoje doline ima 5 dana, i to brzog hodanja. A sve to više puta uzbrdo pa nizbrdo. Prethodno nekih 78 sati Mingma autobusom i vlakom prelazi 2800 km od svojega manastira do Katmandua. Stipe Božić i njegov himalajski partner, slavni slovenski alpinist Viki Grošelj, Mingma Nuru pomažu cijeli život.

Ime mu znači dobar utorak

- Dopisivali smo se i nalazili u Nepalu kad god bi bila prilika. Mingma je izvanredan mladić, rođen jednog zaista dobrog utorka – što je značenje njegova imena: Mingma – utorak, Nuru – dobar. Šerpe žive teško, uglavnom od poljoprivrede, uzgajaju krumpir, raž i pšenicu te drže stada jakova, tibetskog goveda koje pase na najvišim planinama svijeta, a od njega dobivaju mlijeko, sir i meso, služi im za prijevoz tereta, od njegove dlake izrađuju šatore, a osušeni izmet služi kao ogrjev – pojašnjava nam Božić. U Nepalu se puno jede riža i krumpir – kazuje nam Mingma Nuru, koji je kušajući dalmatinske delicije odlučio svoje domaćine Božiće počastiti ručkom.

Pripremio im je rižu, leću, krumpir, kupus i blitvu, pa sve dobro začinio chilijem. Stipe ga je poveo na rafting kanjonom Cetine, lađom po Neretvi, posjetili su Hvar, Paklenicu, Trogir, a u Vrgorcu je Božić svojega dragoga gosta upoznao s predsjednikom Ivom Josipovićem i time mu učinio veliku čast.

- Držim se sretnim čovjekom jer sam upoznao Stipu. Nakon smrti mojega dragog oca, Stipe mi je oslonac i zahvaljujem mu beskrajno na svemu. Svaki dan se molim za njega da živi dugo i sretno i molit ću cijeli život – kazao je mladi svećenik i prekrio lice rukama briznuvši u plač.

Na putovanju njegova života, Božić će idućih deset dana svojeg prijatelja odvesti u Dubrovnik i preko Plitvica do Zagreba. Šerpa je očaran ljepotama naše zemlje, a posebno je fasciniran bojom mora i kako se ono ljubi s kamenom.

- Ljudi su srdačni i veseli, a hrana vam je odlična. Stipe me poveo u obilazak muzeja, grada i prirode, a dirnuo me i susret s vašim Predsjednikom – kazao nam je Mingma Nuru na lošem engleskom, koji će usavršavati na povratku u domovinu.

Za budističkog svećenika u Indiji studira već 16 godina, a do kraja ga očekuje još jedna, u centru koji pohađa čak 7000 studenata.

Novi posao za nova vremena

Danas su se Šerpe prilagodili novoj zaradi, a to je organiziranje penjanja surovom himalajskom regijom. Oni koji profesionalno nose teret za opskrbu lokalnog stanovništva, dnevno zarađuju 40-ak kuna, dok oni koji se bave organiziranim turističkim penjanjem dnevno uzimaju po 70 kuna. Za taj novac na leđima i glavi danima nose i po više od 60 kilograma, a najpoznatiji među njima mogu iznijeti na Himalaju i 100 kg.Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: BrockLesnar | Komentirano: 17. srpanj 2010. 23:31
Pravi čovik....Malo ih je ovakvih. Vidi se da cijeni prijatelje. Šerpa je izgubio oca, i strašno je emotivan. Super članak.
Komentar od: inčun | Komentirano: 16. srpanj 2010. 17:54
Baš lipo!

Živija Stipe!!!
Komentar od: aannttee | Komentirano: 16. srpanj 2010. 16:25
Obično ljude koje cijeniš su likovi iz nekih povijesnih legendi, koji su napravili neke epske pothvate i sl. Mi jednoga takvoga imamo u Splitu, sada, u našen životnom vijeku. Stipin lik i djelo govori sve.
Komentar od: Blexus | Komentirano: 16. srpanj 2010. 15:26
Tekst dostojan izvorne Slobodne!!!
ZANIMLJIV, ZABAVAN I EDUKATIVAN.
HVALA VAM.
Komentar od: Indica | Komentirano: 16. srpanj 2010. 14:39
Respekt Stipe i pozdrav Dobrom Utorku.
Komentar od: playc | Komentirano: 16. srpanj 2010. 14:29
Stipe Božić - ponos Hrvatskog naroda !!!
Komentar od: RPNO(razmisli prije negoli odgovoris) | Komentirano: 16. srpanj 2010. 13:18
Bravo,Bravo,Bravo
Komentar od: lolobrigita | Komentirano: 16. srpanj 2010. 13:08
Stipe,fala na svim čarolijama kojima si nas obasuja i nadan se da ćeš doživit i stotu u zdravju.
Komentar od: krtnikoks | Komentirano: 16. srpanj 2010. 12:38
Oduvik sam znala da je Stipe Bozic pravi covik,a ovo je sad samo jedna u nizu potvrda.Puno srece mladom sveceniku i Stipi, i neka gustaju sve ove dane sta ce skupa provest po Hrvatskoj.Sretno!
Komentar od: hr1u00 | Komentirano: 16. srpanj 2010. 11:28
ajde napokon i jedna lipa priča...svaka čast