StoryEditorOCM
DalmacijaARENA BRAČ

Supetrani, ajmo se igrati!

Piše PSD.
29. prosinca 2015. - 17:03
Pegula za pegulom. Tim će riječima mnogi uključeni u proces opisati dugih osam godina gradnje supetarske sportske dvorane. Njezina je gradnja krenula u studenome 2007. godine po projektu ponešto različitijem od ovoga današnjeg. Nadopunom projekta njezin se izgled mijenjao, a mijenjao se i rok za model financiranja, nanovo se sakupljala dokumentacija. Dvije i pol godine njezini su goli zidovi zjapili prazni pred prozorima učenika Srednje škole Brač koji su se pitali hoće li je dočekati za svog školovanja. Promijenila je i tri gradonačelnika, no promijenila je i vizuru zapadnog dijela Supetra.

- Sve je od početka išlo krivo! No, to je sada iza nas. Prije desetak dana predan je zahtjev za uporabnu dozvolu, potpisan je ugovor za opremu koja bi polako trebala početi stizati. Zbog blagdana, nadamo se kako ćemo dozvolu dobiti u siječnju, jer smo zadovoljili sve uvjete - upućuje nas u trenutno stanje Ivana Marković, današnja gradonačelnica, dok hodamo prema dvorani.

Dok ona izvana poprima svoj konačni izgled, znatiželja nas navodi zaviriti i unutra. Jednaka onoj znatiželja koja mami sve građane Supetra, ali i otoka Brača. Dugo se čekala. Možda i predugo, i to mnogo prije no što je počela sama gradnja. Brojne udruge, pogotovo sportske, ali i sama Srednja škola Brač, borili su se s radom u neadektvatnim uvjetima, skučenim prostorima ili na otvorenom. Dvorana otvara nebrojne mogućnosti i omogućit će normalan rad mnogima.

- Vlasnik dvorane je škola, odnosno županija kao osnivač. Teren na kojoj je dvorana je školski, a mi smo bili zaduženi za cijeli proces gradnje. Kad se ona uskoro dovrši, mi dvoranu predajemo školi, a škola nama na upravljanje. Grad je upravljanje prepustio Komunalnom društvu Grad pri kojem je osnovan odjel za upravljanje dvoranom i imamo strojara, odnosno osobu za održavanje, čistačicu, prethodno već zaposlene u poduzeću, te novoizabranu voditeljicu dvorane - priča nam Marković u dahu.

Sa školom je sklopljen ugovor za korištenje svih termina koji školi nisu potrebni. O njihovu korištenju brinut će kineziologinja Kristina Poklepović, nedavno izabrana za voditeljicu dvorane. Utvrdit će se pravilnik, cjenik, a zatim slijedi javni poziv svim zaintersiranima.

Pred dvoranom nas dočekuje Ranko Dragičević, zaposlen je na održavanju dvorane. Pridružuje nam se i Ivan Meštrović, ravnatelj susjedne Srednje škole Brač.

- Ovo je veliki sportski teren s 350 sjedaćih mjesta na tribinama. Mali nogomet, tenis, rukomet, košarka… velika je dvorana prilagođena stvarno raznim sportovima - kazuje Dragičević dok ulazimo u veliku, osvijetljenu glavnu dvoranu. No, postojale su kritike kako svojom dužinom ne zadovoljava sve potrebne kriterije.

- Mali nogomet možda nije za europska natjecanja, ali svi drugi tereni zadovoljavaju propise. Oprema stiže i vidjet ćete kako će to sve izgledati. Dvorana je svjetska. Zatražili smo čak i opremu za penjanje po zidovima. Mislim da sadržaja neće nedostajati - objašnjava Marković.

Na katu ispod još su dvije, odnosno tri manje dvorane, jer se jedna može pregraditi. Velika kupatila, tuševi, prostor za trenere, uredi. Tu su i poslovni prostori. Grad je prepustio Srednjoj školi prostoriju za frizerski salon, dok su ostala četiri prostora gradska. Mlade će i nadarene učenice ovog strukovnog smjera tako konačno dobiti i adekvatan prostor za rad.

- Mnogi su učenici u anketama naveli kao jedan od razloga prednosti Srednje škole Brač upravo ovu dvoranu. Ona ih privlači za upis, a to je velika stvar za ovu školu. Borimo se za svakog učenika - objašnjava Meštrović, ravnatelj Srednje škole Brač.

Konačno izlazimo i u mali amfiteatar u dvorištu. Dvorana je, saznajemo, u konačnici iznosila 25 milijuna kuna. U iznosu je, ako ne i višem, od nekog gradskog proračuna, a i veliko opterećenje za njega. Izdvaja se za plaće zaposlenika, održavanje, no nadaju se kako će velikim dijelom dvorana isplatiti samu sebe.

Njenu je gradnju financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja, Županija i HBOR, svatko po trećinu.
- A ime? Da, to je jedina stvar koju još moramo definirati, Supetarium, možda? Mogli bi dati na natječaj prijedloge - smješka se ravnatelj Meštrović.

- Od puste muke da se konačno zgotovi, taj dio smo odgađali. Otvoreni smo za prijedloge - složila se i Marković, obećavši građanima dostojno slavlje i koncert za njenog, nadamo se, skorašnjeg otvorenja.

ivana gospodnetić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:24