StoryEditorOCM
Dalmacija692 prezimena

‘Plemena Imotske krajine’ četvrti put izašla iz tiska

Piše PSD.
19. rujna 2015. - 22:18

Još je jedna vrijedna knjiga-dokument s područja Imotske krajine doživjela svoje četvrto izdanje. Riječ je o kultnoj knjizi poznatoga svećenika, povjesničara i pisca fra Vjeke Vrčića naslova “Plemena Imotske krajine”. Prvo izdanje objelodanjeno je početkom 1990. godine. Fra Vjekin rad u ovoj knjizi zasniva se na starim dokumentima koje se nalaze u Zadarskom arhivu. Tu su pohranjeni i zbjegovi iz Imotske krajine još od 1686. godine.

Također, 1725. godine, nedugo nakon oslobođenja Imotske krajine od turskih osvajača, proglašen je i novi zemljišnik za većinu imotskih sela, a samim time popisale su se i obitelji koje su dobile zemlju. Upravo taj zemljišnik vrlo je važan za upoznavanje stanovništva Imotske krajine.

Pokojni fra Vjeko je zdušno, dugo i pedantno sve popisao te u knjizi objavio čak 692 prezimena iz Imotske krajine, i to iz ovih mjesta: Imotskog, Aržana, Biorina, Ciste Velike, Ciste Provo, Dobranja, Grabovca, Krstatica, Lokvičića, Lovreća, Medova Doca, Podbablja, Poljica, Prološca, Rašćana, Ričica, Runovića, Podosoja, Slivna, Studenaca, Sviba, Vinjana, Zagvozda, Zmijavaca i Župe Biokovske. Zanimljivo je kako najviše prezimena ima Proložac, čak 73, dok ih je najmanje, ukupno šest, u Cisti Provo. Izdavač knjige je tiskara “Franjo Kluz” iz Omiša, a suizdavač imotska udruga “Kap”, preko koje se na mail kapimotski@gmail.com može ta knjiga i naručiti. Već sada za najnovije, četvrto izdanje fra Vjekine knjige “Plemena Imotske krajine” vlada veliko zanimanje.

BRACO ĆOSIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:17