StoryEditorOCM
Dalmacijavatreno u vijećnici

Ivo Milić: Stipčiću, Trogir nam propada!

Piše PSD.
17. lipnja 2015. - 20:51

Trogirski vijećnici primili su na znanje izvješće o radu gradonačelnika Ante Stipčića (HDZ) za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine. Iako se pretpostavljalo da će kritike na njegov rad pljuštati s oporbene strane, gradonačelnik je bio na udaru svojih donedavnih koalicijskih partnera, Ive Milića, potpredsjednika Vijeća (Hrvatska konzervativna stranka) i predsjednika, HDZ-ovca Emila Kursana, kojega je ta stranka postavila na tu funkciju.

Najprije se na Stipčića obrušio Milić, kazavši:

- Gradonačelniče, spomenuli ste da ste zadovoljni ostvarenim rezultatima, a moje političko zadovoljstvo ravno je nuli. Dvije godine su prošle od lokalnih izbora na kojima su građani glasali za promjene, a na svakom koraku u gradu vidljivo je da one nisu napravljene.

Jedino što se, uz nekoliko kozmetičkih zahvata, promijenilo u gradu jesu tri imena. Nije više Damir Rilje, nego Ante Stipčić, nije Milivoj Šimić, nego Filip Anđelić, nije Vedrana Zelalija, nego Radovan Slade-Šilović. Sigurni smo da je samo nekolicina od 2223 birača glasala za samo ovu promjenu. Osim sigurnih primanja nekoliko članova političke elite, grad nezaustavljivo propada, kao i gradske ustanove i tvrtke.

Kursan: Nezadovoljan sam...

Stoga želimo građanima skrenuti pozornost na ovu komediju apsurda HDZ-a te napomenuti da ovakva situacija jedino odgovara parlamentarnim strankama ljevice, jer je ovo jedini siguran put ka njihovoj pobjedi, bilo na prijevremenim ili regularnim izborima - rekao je Milić, ujedno predsjednik HKS-a.
Milić je ljut na vladajući HDZ jer u protekle dvije godine, kazao je, nije smijenio ni u jednoj gradskoj ustanovi ravnatelja, iako neke financijski stoje jako loše.
Nakon što je ispucao taj govor, demonstrativno su on i vijećnik njegove stranke Božo Čurak napustili vijećnicu.

Za govornicu je potom izašao Kursan. Rekao je kako Trogir nikada nije imao bolju vlast, ali da je interesi pojedinaca mogu stajati njezina gubitka.

- Nezadovoljan sam odnosom vlasti prema meni kao predsjedniku Vijeća. Što se događa u gradu, saznajem iz medija i s nekih portala - rekao je.

Čak se u jednom trenutku, kada se vijećnicima obratio zamjenik gradonačelnika Filip Anđelić (ujedno i povjerenik trogirskog HDZ-a), našalio kako mu je prilikom predstavljanja skoro zaboravio ime koliko ga dugo nije zvao na konzultacije. Kursan je naglasio kako se s Milićem slaže glede nekih kritika, posebice onih vezanih za ispravljanje političkog kadroviranja za vrijeme bivše vlasti, no da je Milić kritičan isključivo radi osobnih interesa.

Podsjetimo, iako je Milić bio u vladajućoj koaliciji s HDZ-om, nakon što je dao sporazumni otkaz u “Trogir holdingu“, gradska tvrtka “Euronet“, u kojoj je dobio novo radno mjesto, nije profunkcionirala, pa je završio na Zavodu za zapošljavanje. Neki kažu da je Kursan mislio kako je upravo zbog toga pukla njegova “ljubav” s HDZ-om. Oporbeni SDP-ovci komentirali su kako je Stipčićevo izvješće bilo više o radu gradske uprave nego njegovu radu.

Derossi bez zakupa

Prozvali su ga da je novac od legalizacije objekata potrošen nenamjenski, zbog čega Grad može platiti veliku kaznu te da su se, prema zakonskim obvezama, na sjednici morale naći još neke točke koje nisu uvrštene u dnevni red.

“Pripetavanje“ između vladajućih i oporbe zahuktalo se u raspravi oko obnove zakupa poslovnog prostora na adresi Hrvatskih mučenika 1 koje je u vlasništvu Grada, a čija je zakupnica Katja Derossi, majka najmlađeg vijećnika u Vijeću, nezavisnog Marija Derossija, koji nije nazočio sjednici.

Dalo se “iščitati“ da su i jedni i drugi htjeli pridobiti njegovu političku naklonost.

No, glasovanje je završilo sa sedam oporbenih glasova da se obnovi zakup (koalicija SDP-HSU, HNS i nezavisni Ante Piteša) te sedam suzdržanih (HDZ i nezavisni Ivan Bojić) tako da prijedlog nije prošao.

PIŠE: Gordana Dragan,
FOTO: Arhiva/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:19