StoryEditorOCM
Dalmacijakompletna rekonstrukcija

Fekalije više neće plivati ulicama Omiša

Piše PSD.
25. studenog 2014. - 22:03
Od Europske unije dobili smo tri milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, a očekujem još najmanje 10 puta toliko sredstava za realizaciju projekta kompletne rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje otpadnih voda.

Omiš će konačno imati vodovodnu infrastrukturu dostojnu modernog turističkog mjesta – kaže Neven Lelas, direktor omiškog “Vodovoda”, ponosan što je upravo projekt tvrtke kojoj je na čelu jedan od onih koje je Ministarstvo poljoprivrede odabralo za financiranje novcem Europske unije.

Izrada projektne dokumentacije tek je prvi korak u procesu rekonstrukcije vodovodne mreže, ali u isto vrijeme korak koji ne samo da nije jeftin, nego je mnogima i nepremostiva prepreka. Europske je birokrate, naime, potrebno uvjeriti kako je upravo vaš projekt vrijedan njihova novca.

– Na pripremi podataka radili smo od travnja, angažirali smo gotovo sve gradske službe i rezultati su tu. Ukupni troškovi izrade projektne dokumentacije iznose nešto više od 3,4 milijuna kuna, a iz fondova EU-a financirat ćemo čak 85 posto tog iznosa. Nepovratno, naravno. Mislim da to dovoljno govori o tome koliko je naš projekt kvalitetan – nastavlja Lelas, koji još uvijek ne želi govoriti ni o kakvim konkretnim rokovima.

– Ovo je tek prvi korak. Javnom nabavom pronaći ćemo konzultante koji će izraditi dokumentaciju i onda kreće nova borba za novac iz fondova kojim ćemo realizirati projekt. Po sadašnjoj procjeni, ukupna vrijednost kompletne rekonstrukcije vodovodne infrastrukture iznosit će oko 60 milijuna kuna. Naš je zadatak osigurati da što veći postotak tog iznosa dobijemo iz fondova.

No, dok je ovaj ples milijuna i birokratskih termina zanimljiv čelnim ljudima “Vodovoda”, pravo je pitanje koliko ovaj projekt znači običnom potrošaču. Direktor Lelas kaže – puno.

– Znači puno, i to ne samo za potrošača, nego i za zajednicu. Sada imamo slobodne ruke da konačno uredimo kompletnu vodovodnu mrežu. Dakle, neće više biti nehigijenskih ispusta u more, pražnjenja crnih jama i neugodnih mirisa. Na čitavom potezu od Dugog Rata do Nemire imat ćemo riješenu sekundarnu mrežu, uredne ispuste i moderne kolektore.

Nadalje, Omiš danas istim cijevima zbrinjava otpadne i oborinske vode, zbog čega ulice staroga grada nakon svakog većeg pljuska poplave, a nerijetko se njima šire i neugodni mirisi. Takvi problemi ne priliče jednom turističkome mjestu – kaže Lelas i opet baca pogled na dopis iz Ministarstva.

Ponosan je, kaže, na sve koji su pomogli da se krene u realizaciju projekta.

– Često se zaposlenike javnih tvrtki etiketira kao neradnike. Nerijetko i zasluženo, ali vrijeme je da se i to počne mijenjati, pogotovo u pogledu sredstava iz fondova EU-a, koje se mora bolje koristiti. Naposljetku, to je zapravo naš novac. Od svakog računa za vodu jedan dio uplaćuje se u proračun EU-a. Na nama je da budemo dovoljno sposobni da taj novac vratimo natrag, nitko nam to neće darovati.


MARIN KATUŠIĆ
FOTO: M. BAŠIĆ / CROPIX

Poskupljenja neće biti

Ono što vjerojatno svakome padne na pamet kad se spomenu milijunske investicije u unaprjeđenje infrastrukture javnih tvrtki je – stiže poskupljenje. No, uvjerava nas direktor “Vodovoda”, ovdje to neće biti slučaj.

– Ne, projekt financiramo novcem iz fondova, a ako išta, nova infrastruktura znači i manje gubitke u vodovodnoj mreži. Danas gubici u Hrvatskoj dosežu i preko 50 posto! S novim će sustavom odvodnje i nepotrebni gubici biti manji, što za krajnjeg potrošača može biti samo dobro. Ako i bude rasta cijena, zbog ovog će projekta taj rast biti samo manji, nikako veći – veli Lelas.

Testiranje u Srednjim Poljicima

Ovim projektom obnovit će se vodoopskrbna mreža i sustav odvodnje u primorskim mjestima, ali to ne znači da će druga područja koja teritorijalno spadaju pod grad Omiš biti zanemarena. Kako doznajemo, vodovodna mreža u Srednjim Poljicima samo što nije proradila. Obavljaju se posljednji testovi, a uskoro kreću i prvi priključci za sekundarnu mrežu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:46