StoryEditorOCM

Ima li hrvatski turizam dovoljno stručnih ljudi za budućnost?

Piše PSD.
8. studenog 2014. - 08:32

Prema hrvatskim strateškim dokumentima razvoja turizma – izgleda da nema! U Republici Hrvatskoj je velik broj turističkih djelatnika bez adekvatnog obrazovanja što nikako ne doprinosi podizanju kvalitete usluga u turizmu. Posebnu ulogu u razvoju hotelijerstva i turizma te podizanju njihove kvalitete upravo imaju menadžerski kadrovi koji su posebno nedostatni, a upravo o njima ovisi razvoj i podizanje kvalitete hotelijerstva i turizma kao važnijih grana hrvatskog gospodarstva.

Prema Strategiji razvoja turizma RH do 2020 navodi se sljedeće: „Ključ uspjeha za postizanje izvrsnosti u turizmu je edukacija srednjeg menadžmenta kao osnovne karike isporuke kvalitete.“. Strategija naglašava i da „postojeći sustav formalnog obrazovanja u Hrvatskoj namijenjen turizmu nije u cijelosti prilagođen aktualnim potrebama turističkog gospodarstva niti turističkih organizacija, jer ne osigurava dovoljno kvalitetne kadrove koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno se, na učinkovit način, uključiti u radne i upravljačke procese.

To izravno ugrožava kvalitetu turističkih usluga, a time i konkurentnost turizma Hrvatske na međunarodnom tržištu, budući da je većina zemalja – turističkih konkurenata Hrvatskoj u mediteranskom konkurentskom krugu razvila suvremene sustave formalnog obrazovanja prilagođene potrebama turističkih gospodarstava svojih zemalja, osiguravajući na taj način adekvatnost tržišta rada.“

Uzimajući u obzir strateške planove za razvoj turizma Hrvatske te potrebe tržišta rada i struke, Visoka škola Aspira je razvila niz verificiranih programa usavršavanja za područje hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma poput Menadžera hotela, Menadžera hrane i pića, Menadžera turističke destinacije itd. Programi se upisuju u e-radnu knjižicu i kreirani su prema teoretskim i praktičnim znanjima konkretno traženim od strane struke.

Kao predavači se pojavljuju vrhunski eksperti koji ono što predaju zaista rade već čitav niz godina u struci, pa tako polaznici programa kroz predavanja mogu čuti iskustva od Nicka Tsirosa, glavnog menadžera hotela Radisson Blu, Pave Župan Rusković, stručnjakinje iz područja agencijskog poslovanja, Andrijane Mladine, direktorice marketinga hotela Le Meridien, Silvie Markotić, direktorice prodaje hotela Atrium, prof.dr.sc. Mate Bartoulcia, Joška Stelle, direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Alijane Vukšič, direktorice Turističke zajednice grada Splita, Željka Treznera, direktora Udruge hrvatskih putničkih agencija, Darje Radić, čelnice Uprave za turizam u Ministarstvu gospodarstva Slovenije, Amelie Tomašević, koja je dugi niz godina radila kao direktorica hotela Esplanade te direktorica Turističke zajednice grada Zagreba i mnogih drugih.

Za iznos od 8.840,00 kn + 500 kn za završni ispit, polaznici dobivaju, osim vrhunskih aplikativnih znanja, sve potrebne sadržaje za savladavanje gradiva te mogućnost praćenja nastave na daljinu. Naime, programi su prilagođeni i dislociranim polaznicima jer postoji mogućnost praćenja video sadržaja s predavanja za sve polaznike koji nisu mogli biti prisutni na predavanjima. Programi se izvode u trajanju od 1 semestra, u rasporedu predavanja petkom poslijepodne i subotom. Stoga, požurite jer upisi još uvijek traju!
Početak nastave je predviđen za 14.11.2014.

Više informacija možete pročitati na www.aspira.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:41