StoryEditorOCM
Dalmacijacrne točke

'Sve je više droge i mladih dilera, a posebno je alarmantno uz srednju školu u Kaštel Novom'

Piše PSD.
15. prosinca 2014. - 15:18
-Svi raspoloživi ljudi pojačano rade na uličnoj redukciji droge. Droge je na kaštelanskim ulicama sve više, a sve je više i mladih dilera. Utvrdili smo žarišne točke i okupljališta onih koji prodaju i konzumiraju drogu, a situacija je alarmantna na području uz srednju školu u Kaštel Novom.

Detektiramo crne točke i žarišta droge, a da je policija sve više na ulicama gdje provodi ophodnje, govori i podatak da smo da su samo u ovoj godini zbog posjedovanja droge pokrenuta 63 optužna prijedloga, izjavio je to pomoćnik načelnika PP Kaštela Joso Vujić prilikom prezentiranja sigurnosnih uvjeta na području grada.

Iako je pomoćnik Vujić kazao, kako bi se stanje sigurnosti na području Kaštela tijekom 2013. godine i u prvih 6 mjeseci ove godine, moglo nazvati zadovoljavajućim, jer je broj kaznenih djela u opadanju, a broj optužnih prijedloga za prekršaje u blagom porastu, što pokazuje veći angažman policije, nezaobilazni su problemi maloljetnika koji se sve više susreću sa drogom, kockanjem i alkoholiziranjem.

Statistički podaci koje je Vujić iznio pokazuju kako je u 2012. godini broj kaznenih djela iznosio 580, dok je u 2013. godini on bio 470. U prvih 6 mjeseci ove godine zabilježeno je 180 kaznenih djela. Broj razbojništava u 2012. godini bio 15, lani 13, a u prvoj polovici ove godine bilo je 6 djela razbojništva. I provale su u opadanju pa je prije dvije godine zabilježeno 245 djela, lani 197 djela, a u prvih 6 mjeseci ove godine bilo je 86 provala.

Vijeće za prevenciju

Na žalost, među djelima koja su uznemirila kaštelansku javnost ove smo godine imali jedno ubojstvo, jednu upotrebu vatrenog oružja i jednu bačenu eksplozivnu napravu, no počinitelji svih tih djela su poznati i uhićeni te je policija poduzela sve mjere u svojoj nadležnosti – kazao je Vujić, te naglasio da će policija i policijski službenici i dalje raditi sve što je potrebno za smanjenje kaznenih djela, a pri tome je naglasio važnost suradnje s građanima, mjesnim odborima, kao i vijećem za prevenciju.

U dijelu izvješća koje govori o prekršajima, Joso Vujić naveo je podatke o optužnim prijedlozima vezanim za remećenje javnog reda i mira, nasilja u obitelji, suzbijanja opojnih droga te prekršaja po zakonu o oružju. Kako je naglasio, vidljiv je porast optužnih prijedloga u nekim segmentima, posebno, kao što smo kazali, vezanim na temu opojnih droga.

Gradski vijećnici koji su raspravljali o izvješću policije najviše su se osvrnuli na problem mladih koji su na ulici, mladih koji umjesto na sportskim terenima borave po kladionicama i kafićima.

Kako bi se poradilo na riješavanju tog problema, pomoćnik kaštelanskog načelnika upoznao je vijećnike i s pojedinim projektima prevencije, koji će se realizirati zajedno s Vijećem za prevenciju kriminaliteta, a među ostalim tu je i edukacija osnovaca o ovisnostima, kako opojnih droga, tako i alkohola i klađenja i igara na sreću.

Piše Jakov Žarko
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:20