StoryEditorOCM

Preminuo Branimir Lukšić, nekadašnji splitsko-dalmatinski župan

Piše PSD.
3. studenog 2014. - 16:47
U 80. godini života iznenada je preminuo prof. dr. Branimir Lukšić, poznati pravni stručnjak, političar i publicist, a za mnoge je i jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca kršćanskoga nadahnuća. Tužna vijest potvrđena nam je i u Županiji kojoj je Lukšić bio na čelu od 1997. do 2003. godine.

Lukšić je studirao u Zagrebu gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu 1959. godine, magistrirao je osam godina kasnije, a titulu doktora znanosti stekao je 1974. godine. Tijekom svoje bogate karijere na više društvenih polja svakako će ostati zapamćen kao dugogodišnji profesor trgovačkog prava na Ekonomskom fakultetu u Splitu, te kao HDZ-ov župan, kojeg je nakon smjene na toj poziciji zamijenio Kruno Peronja.

Branimir Lukšić potom je postao kandidat koalicije Hrvatski blok-Hrvatski istinski preporod, a bio je i na HČSP-ovoj kandidatskoj listi za saborske zastupnike 2007. godine. Iste godine postao je član Hrvatskog plemićkog zbora, a od 2008. i revizorom Hrvatskog plemićkog zbora Južne Hrvatske.
Bio je i član Hrvatskog filozofskog društva i Hrvatskog udruženja za pomorsko pravo. Spomenimo i to da je početkom 90-ih pisao kolumne za "Slobodnu Dalmaciju", a tekstove o, mahom, političkim aktualnostima, te odnosu Crkve i politike objavljivao je i u časopisima "Fokus", "Hrvatski fokus", na portalu "Hrvatskog kulturnog vijeća"...

Za života je objavio i nekoliko djela: "Tegljenje u pomorskom pravu i pravu unutrašnje plovidbe", "Pravo i etika: odnos bitka i vrijednosti", "Svjedok (ne)vremena", sveučilišni udžbenik "Trgovačko pravo", te knjigu "Nedovršena Hrvatska".

ANITA MATIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:49