StoryEditorOCM
Dalmacijatraže naknadu za ‘dalmatinku’

Ladinijima malo 30 milijuna eura

Piše PSD.
15. veljače 2013. - 17:05
Braća Ladini iz Trsta i njihova tvrtka “La Distributrice” reagirali su na napis u “Slobodnoj” objavljen 2. veljače u kojemu je objavljeno da su na ime navodnih nezakonitosti oko sinjske “Dalmatinke nove” od Republike Hrvatske zatražili naknadu od oko 30 milijuna eura.

Njihovo priopćenje razaslano na adrese brojnih najviših hrvatskih dužnosnika, počevši od predsjednika RH i DORH-a, dužnosnika Republike Italije te mnogih talijanskih i hrvatskih redakcija, objavljeno je u glasilu Osservatorio Italiano.

Ladiniji uvodno ističu da slučaj “Dalmatinke” ispituje Komisija EU-a, dodajući da hrvatskoj administraciji kao jedino oružje obrane ostaje samo dezinformiranje.

Za spomenuti napis u “Slobodnoj” kažu da je namijenjen dezinformiranju i sijanju mržnje protiv “La Distributrice”. Na njega uzvraćaju tvrdnjom da je šteta koju su pretrpjeli veća od 30 milijuna eura, i to po osnovi uloženoga kapitala, nenaplaćene robe, kamata i “eksproprijacije tvornice i strojeva”, kako nazivaju stečaj.

Ladiniji objašnjavaju da je “La Distributrice” u ožujku prošle godine Uredu predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića dostavio prijedlog za medijaciju radi iznalaženja rješenja za nagodbu u kojoj nude da će dobivena sredstva uložiti u Sinj.

‘Radnici nas žele’

Navode da im za “otkup Dalmatinke nove na stečajnom sudu u Splitu” treba oko četiri milijuna eura. Dobivenim novcem platili su razne naknade, kao i sve plaće i otpremnine bivših zaposlenika koji nisu radili i kojima je protuzakonito priznato oko 12 milijuna kuna. Dalje će, kažu, reinvestirati u tvornicu najmanje pet milijuna eura.

U nastavku Ladiniji tvrde da su ispunili sve obveze iz ugovora o kupnji tvornice “Dalmatinke” u stečaju 2002. godine, uključujući ulaganje u tehnološku obnovu od 1,5 milijuna kuna, zadržavanje 420 radnika na rok od pet godina, te “plaćanje 100 radnika koji su svakodnevno izostajali s posla zbog fiktivnih bolesti i drugih isprika”.

Braća Ladini tvrde da su cijenjeni među 200 bivših zaposlenika koji, vele, zahtijevaju njihov povratak u Sinj, te navode da su u tom kontekstu priložili pismo radnika premijeru Milanoviću u kojemu se traži “prijateljski sporazum radi ponovnog zapošljavanja 200 radnika i obnove proizvodnje”

Na činjenicu da su preuzimanjem “Dalmatinke” 2002. godine bez primopredaje preuzeli i zalihe gotovih proizvoda i međufazne proizvodnje, Ladiniji navode da se radilo o bezvrijednoj robi te uzvraćaju da im je 17. srpnja 2009. godine (na dan otvaranja stečaja) nezakonito oduzeto inventara i proizvoda vrijednih više od pet milijuna eura, koji su potom prodani hrvatskom kupcu za 60.000 eura.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:16