StoryEditorOCM
Dalmacijaniti rade, niti grade

Iza moćnoga gospodarstva u Kaštelima ostale samo ruševine

Piše PSD.
11. studenog 2014. - 23:48

Nekadašnji “Jugovinil”, “Adriachem”, “Kaštelanska rivijera” i brojna odmarališta, poput onog Željezničkog ili Zeničkog - sve su to bila poduzeća koja su, uz “Željezaru” i “Dalmacijacement” desetljećima nosila kaštelansko gospodarstvo i zapošljavala na tisuće ljudi. Danas prostori većine od njih, iako se nalaze na najatraktivnijim gradskim lokacijama, zjape zapušteni.

Premda prodani od strane države privatnim vlasnicima, koji su godinama obećavali projekte koji zajedno sežu i do milijarde kuna, od pustih obećanja praćenih otvaranjem brojnih radnih mjesta, do danas nije napravljeno apsolutno ništa. Sva obećanja ostala su tek pusto slovo na papiru, a nema ni naznaka da bi se stanje pokrenulo naprijed.

Vlasnici ‘zaboravili’ na 230.000 kvadrata uz more

Krenimo redom. Nekadašnji kemijski div “Jugovinil”, u kojemu je iz svake kaštelanske obitelji radio barem jedan član, a brojio je nekoliko tisuća radnika, danas je najveće ruglo grada. Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Kaštelima i danas, više od 10 godina nakon što ga je država prodala “Lavčeviću” i “Kemokompleksu”, jedino se vide porušena postrojenja nekadašnje tvornice.

Mnogi su na mjestu nekadašnjeg kemijskog diva, koji zauzima površinu od 230.000 metara četvornih, uza samu obalu ili prvi red do mora, vidjeli nautičko-uslužni centar s cijelom paletom različitih sadržaja, hotela, rekreacijskih sadržaja koji će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i aktivnije bavljenje turizmom.

Nažalost, 10 godina nakon prodaje Kaštelani na tom prostoru ne vide ništa od planiranih projekata koji su se, prema zamislima vlasnika, odnosili i na stanogradnju i na turizam. Bezbroj puta predstavnici vlasnika pokušavali su na sjednicama Gradskog vijeća zatražiti izmjene Prostornog plana, no vlast se nije dala.

Spriječila je stanogradnju koja se željela provući pod krinkom apartmanizacije, koja je svojevremeno provedena i na splitskom Žnjanu. Najnovije informacije oko nekadašnjeg “Jugovinila” svode se na to kako se vlasnici prostora ne mogu složiti i ujediniti na istom projektu.

Radnicima samo mrvice

Na korak dalje propala je i tvornica “Adriachem”. Nisu je spasili ni brojni prosvjedi više od 300 zaposlenih. Gotovo svi radnici završili su na burzu rada, a imovina se rasprodaje, dio po dio. Tvrtke “Marina Kaštela” i “Ribola” kao jedini ponuđači, od početne prodajne cijene na prošlogodišnjem prvom ročištu od 136 milijuna kuna poslovne prostore “Adriachema” kupile su za 30 miljuna kuna, nakon što se u prethodnih devet pokušaja nitko nije javljao s ponudom za kupnju tog poduzeća, pa mu je cijena svaki put smanjivana.

Oko 340 radnika “Adriachema” u stečajnom su postupku kao vjerovnici potraživali ukupno 63 miljuna kuna, a pripast će im samo četiri posto od tog iznosa, dok će 96 posto pripasti državi, kao bivšem vlasniku ove tvrtke za proizvodnju plastičnih masa.

“Marina Kaštela” i “Ribola” na tom prostoru planiraju pokrenuti gospodarstvo, a tako i otvoriti nova radna mjesta.
Nekadašnji turistički div “Kaštelanska rivijera”, u kojoj je radilo i do 500 ljudi, a u sklopu koje je i hotel “Palace”, ne miče se s mrtve točke. Vlasnikom je prije nekoliko godina postala “Tulipan grupa” koja je planirala graditi luksuzni hotel i kongresni centar. Sravnili su sa zemljom novi dio nekadašnjeg hotela i sve je ostalo na tome. Zbog ulaska s projektom u zaštićeni dio, na noge su se digle ekološke udruge, projekt je stopiran, a sve donedavno hotel je bio na prodaju.

Prije koji mjesec “Tulipan grupa” najavila je kako ima investitore, te kako će do 2016. godine luksuzno zdanje s pet zvjezdica zasjati na turističkoj karti Kaštela - koja su nakada, uz bok Opatiji, bila perjanica hrvatskog turizma. Živi bili pa vidjeli.

Guše se u smeću

Na istom potezu, uz more, smještena su nekadašnja odmarališta - Zeničko i Željezničko. I jedno i drugo prodano je privatnim vlasnicima koji su tu namjeravali graditi turističke sadržaje. Sadržaji i projekti ostali su samo u mislima, a današnja stvarnost odaje potpuno drugu sliku. Objekti su razrušeni i devastirani, ne ulaže se ništa, a nedavno su Zeničko odmaralište od tona smeća i otpada bili prisiljeni uređivati i čistiti djelatnici Gradskog komunalnog pogona.

Jakov Žarko

Ni UPU-a ni ‘Rajskih vrtova’

Splitsko-američka “Dalcasa grupa”, kao suinvestitor, planirala je na području kaštelanskih Rudina izgraditi luksuzne vile ukomponirane u projekt “Rajski vrtovi”, također i elitne stanove, u što su, zajedno s američkim fondom “Ram Holdings” planirali investirati gotovo 75 milijuna eura. Iako je mnogima bila upitna realizacija tog megalomanskog projekta, vlasnici prostora žalili su se na komplicirano i sporo rješavanje prostorno-planske dokumentacije. Otkupili su 94.000 kvadrata zemljišta, a nisu dočekali usvajanje Urbanističkog plana uređenja Rudina. Najavili su rasprodaju otkupljenog građevinskog zemljišta.

Dvije godine otkako su vlasnici zatražili od Gradskog vijeća usvajanje UPU-a, projekt više nitko ne spominje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:17