Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Linija X

Objavljeno 27.03.2011. u 17:49

dva second hand dućana izazivaju veliki interes splićanki

Rabljenu odjeću kupuju samo originalne osobe


Kupovanje odjeće u second hand shopowima stanovnicima europskih zemalja nešto je potpuno uobičajeno, izraz svojevrsnog coolerskog načina razmišljanja i promišljanja odjeće kontra onog konfekcijskog, predvidivog. Biti originalan danas je teško s obzirom da manje-više ujednačen izbor odjeće po shopping centrima, tako da posjet trgovini rabljene odjeće može biti pravo otkriće.

Robovanje predrasudama za rezultat ima činjenicu da u Splitu zasad postoje tek dva takva dućana za odrasle – second hand shop „Europa“ i „Žana boutique“ . I jedan i drugi na svoj način udovoljavaju različitim prohtjevima svojih mušterija.

„Žana boutique“ radi na principu komisione prodaje, a njegova vlasnica Žana Krželj na ideju je došla nakon što je ponovno ostala bez posla te putem inerneta počela prodavati svoje stvari iz kuće. Odaziv je bio dobar i pomislila je, “ako može preko interneta, što ne bi moglo i u stvarnom svijetu?”

- Najprije su robu donosile moje prijateljice, pa njihove prijateljice i sada je zapravo dućan premalen za količinu robe koja se nudi – kaže nam Žana, inače vlasnica diplome Fakulteta za političke znanosti s 15-godišnjim novinarskim stažem.

Radi se o praktički o novoj odjeći, dobro očuvanoj i odlične kvalitete s mnoštvom renomiranih marki, o čemu smo se brzo osvjedočili. Primjerice, novi Sisleyev mantil može se naći već za 220 kuna, Murin kaput za 500, Armanijeva suknja za 240, Replayeve traperice za 160 kuna, Benettonova kušulja za 140, Kobali šeširi po 300 kuna...U ponudi je i unikatni nakit od poludragog kamenja te stari engleski porculan iz razdoblja 30-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća iz Londona.

Anita Trogrlić
, turistički vodič, jedna je od mnogih koja u butik donosi svoju odjeću. I sama se voli odijevati originalno, veliki je ljubitelj antiknih stvari.

Nije novac bitan

- Veliko mi je zadovoljstvo donijeti robu, ne zbog novca, već zbog tog, makar malog zadovoljstva da će se nekome to svidjeti i da će kupiti. Jer, svaki taj komad ima svoju priču. Živim brzo i često kupujem stihijski, ne zato što mi treba, jer imam pune ormare odjeće, već zato što mi se sviđa. Živjela sam u inozemstvu i oduvijek su mi bili dragi second hand dućani, jer s takvom odjećom možeš uistinu biti originalan, naspram ostalih, gdje je sve ukalupljeno – priča simpatična sugovornica koja je vlasnica 20-ak komada odjeće u boutiqueu.

Njezino mišljenje dijeli i Helena Sikora, koja je za vrijeme našeg boravka kupila za sebe popularne „trikvarte“, koje nikako nije mogla naći u „običnim“ trgovinama.

- Obišla sam skoro cijeli grad, nigdje nisam mogla naći po guštu. Već danima vižitajem dućan i evo, čim sam ušla, našla sam ono što mi treba. Prije su ljudi dosta koristili antikvarijate za namještaj i knjige, sasvim je normalno da se to odnosi i na robu. Guštam kad nađem neki komad s kojim se mogu poigrati, koji se da prekrojiti – iskreno će Helena.

Lokaciju drugog second hand shopa „Europa“ njezin vlasnik Neno Aničić namjerno je izabrao podalje o centra grada upravo zbog prvotnih predrasuda mušterija koje su prilikom odlaska iz dućana uvijek tražile duplu vrećicu.

- Danas se to umnogome promijenilo - od 100 žena koje uđu u dućan, tek nekoliko njih će zatražiti vrećicu kako se ne bi vidjelo gdje su bile. U Poljskoj ovakvi dućani postoje već 17 godina, da ne govorim o Berlinu i drugim europskim gradovima – kaže Aničić i dodaje kako robu nabavlja od jedne nizozemske tvrtke koja drži skoro 70 posto europskog tržišta, a rabljeno je oko 80 posto asortimana, koji osim odjeće, sadržava i posteljinu, modne dodatke (obuću, pojaseve, torbe, marame...), suvenire, dječju robu i igračke.
Sistem prodaje jedinstven je u ovom dijelu Europe – roba se prodaje na kilograme i svakog dana – od ponedjeljka do subote je druga cijena. Ponedjeljkom kilogram svega što se kupi košta 120 kuna, dok je subotom samo 20 kuna.

U second hand shopu ‘Evropa’ plaća se po kilogramu izabrane odjeće /JOŠKO ŠUPIĆ/CROPIX
Među vjernim kupcima ovog second hand shopa je gospođa Mare, koja je stalna mušterije „Europe“ od prvog dana otkad je otvoren.

- Ovdje se osjećam kao u Trstu. Nema dana da ne svratim, nekad i nekoliko puta dnevno, jer živim u blizini. Sve ovo što vidite na meni, ovdje sam kupila i odlično je što uvijek ima većih brojeva, jer sam ja malo krupnija. Ovog puta uzela sam džemper i top, a našla sam novu topericu za samo 30 kuna! Meni nije za potrebu kupovati ovdje jer mi je suprug pomorac, imam pune ormare robe, ali jednostavno guštam doći, makar i ne kupila ništa – iskreno će gospođa Mare.
Među kupcima uočavamo i mlađahnu Marušku koja je rođena u Belgiji, ali je podrijetlom iz Splita.

- Belgija je zemlja buvljaka i to je tamo sasvim normalno. Tko se oblači u takvim trgovinama je „in“. Ovdje samo treba imati strpljenja i živaca za pronaći komad odjeće koji će vam odgovarati, posebno veličinu – kaže ona. Kožni mantil koji nosi na sebi upravo je ovdje kupila, dok se u košari još našao kostim za maškare, benetton pamučna majica i popularne „starke“ za kćerkicu.

Piše Nikolina LULIĆ