StoryEditorOCM
DalmacijaPO BRDIMA I POLJIMA

Vrlika i Hrvace: pod minama još 21 milijun kvadrata!

10. veljače 2016. - 00:41
Zadar, Crno, 210314. Prekjucer je jedan gradjanin policijskim sluzbenicima II Policijske postaje dojavio da je u polju u Crnom pronasao tri protupjesadijske nagazne mine. Mine je na mjestu pronalaska unistio policijski sluzbenik za protueksplozijsku zastitu. Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Kada su nedavno iz Hrvatskog centra za razminiranje najavili razminiranje 6,7 hektara na predjelu zvanom Brnaška paškula u Sinjskom polju, svi koji poznaju taj prostor upitali su se je li HCR zakasnio i radi li se o bacanju novca, kojega ionako uvelike manjka, budući da se njive u Brnaškoj paškuli intenzivno obrađuju.

Nad tim dijelom Sinjskog polja 1993. godine eksplodirale su dvije rakete, svaka sa po 288 "zvončića". Dio "zvončića" eksplodirao je prije pada na zemlju, vidljivi dio sakupili su pripadnici tadašnje civilne zaštite, a godinama kasnije pojedinačno su se pronalazile ubojite naprave koje su uništavali pirotehničari MUP-a.

Najviše "zvončića" pronalazilo se na parcelama koje su se najintenzivnije obrađivale. Neupućeni su bili uvjerenja da "zvončića" više ne može biti.

'Zvončići' ne daju mira

– Pirotehničari su radom na terenu takva uvjerenja demantirali. Pronašli su ukupno petnaest "zvončića", od kojih pet na sjevernom i deset na jugoistočnom dijelu razminiranog prostora. Uništili su ih na licu mjesta, pri čemu su izazvali snažnu detonaciju. Kako je nekoliko "zvončića" pronađeno na rubnim dijelovima prostora obuhvaćenog ovim razminiranjem, smatramo potrebnim istražiti dodatni prostor kako bismo bili sigurni da je Brnaška paškula u cijelosti čista od neeksplodiranih ubojitih sredstava – kaže Josip Čerina, predstojnik HCR-ove podružnice Jug.

Ovim zahvatom u Sinjskom polju, HCR je priveo kraju razminiranje na području grada Sinja. Koliko je poznato, na sinjskom prostoru više nama miniranog ni minski sumnjivog prostora. Jedino je upitna čistoća bivšeg vojnog poligona na Kukuzovcu. Taj kompleks od 250 hektara, prije njegova napuštanja 1991. godine, minirali su pripadnici bivše JNA. Poslije se više puta radilo na njegovu razminiranju, ali ni danas se sa stopostotnom sigurnošću ne može tvrditi da je Kukuzovac minski čist.

Osim u Sinjskom polju, HCR na području Splitsko-dalmatinske županije realizira još dva projekta. Na području općine Hrvace razminiraju se Debelo brdo i Sajmište, ukupne površine 263.773 metra četvorna. Treći projekt odnosi se na područje općine Muć u kojoj se razminira 765.744 kvadrata. Završetkom ovog projekta Muć bi u cijelosti bio čist od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Sa strahom na njive

Kada se izuzmu ova tri projekta, na području Splitsko-dalmatinske županije još je minski sumnjivo više od 21 milijun metara četvornih. Od toga se na područje općine Hrvace odnosi 11.241.621 metar, uglavnom na masivu Dinare. Pritom je za 10.874.087 metara četvornih potrebno razminiranje, a preostalih 367.534 metra treba pretražiti.

Od tisuću hektara za razminiranje, desetina se odnosi na poljoprivredno zemljište. Za njegovo razminiranje pokušat će se dobiti sredstva iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Na području grada Vrlike minski je sumnjivo još 10.485.289 metara četvornih, od čega je 7.148.906 metara za razminiranje, a 3.336.383 kvadrata za pretraživanje.

U 25 godina 39 poginulih

Od 1991. godine na području Splitsko-dalmatinske županije evidentirano je 39 minskih incidenata, u kojima je smrtno stradalo sedamnaest osoba. Zadnji incident evidentiran je 20. srpnja 2005. godine na Visu u kojemu je jedna civilna osoba teško ozlijeđena. Iste godine, 30. travnja, u selu Potravlju u minskom incidentu stradale su tri civilne osobe od kojih jedna smrtno, a dvije su zadobile teške ozljede.

Ima li mina u Žrnovnici i na Kukuzovcu?

 

Župan Zlatko Ževrnja zatražio je od HCR-a da, zajedno s MORH-om, utvrdi stanje razminiranosti vojarne u Žrnovnici i poligona Kukuzovac. Vojarna u Žrnovnici je u posjedu MORH-a i klasificirana je kao perspektivni vojni objekt. Kao takva je izvan našeg područja djelovanja. Što se tiče poligona Kukuzovac, MORH ga je napustio i predao DUUDI-ju. HCR ne raspolaže nikakvim informacijama da se na tom prostoru nalaze minsko-eksplozivna sredstva. Istražit ćemo vjerodostojnost iskazanih sumnji za Kukuzovac – kaže Josip Čerina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:33