StoryEditorOCM
DalmacijaSTANOVNICI ZAGORE IZOLIRANI ZBOG NEVREMENA

Vrgorac okovan ledom, Kamensko trese -14

Piše PSD.
20. prosinca 2009. - 21:46

Više od 15 cm snijega kojeg je napadalo tijekom jučerašnjeg dana u Vrgorcu, doslovno je paraliziralo grad. Tijekom dana očišćene su samo glavne ulice i prometnice prema Splitu, Makarskoj, Pločama Metkoviću i Ljubuškom.

Brojni građani zovu i žale se na loš rad komunalnog poduzeća koje bi trebalo čistiti gradske ulice, dok direktor „Komunalnog“ ing. Boris Erceg kaže kako čine sve u skladu sa svojim mogućnostima. Velike probleme cestarima i komunalcima zadaje snijeg koji se u noćnim satima na -6 pretvorio u led.

Vrgoračka sela Mijaca, Poljica, Žlibina , Stilja i Kašče već dva dana su odsječena od svijeta. Najteža situacija je Mijacima , Poljicima i Žlibini gdje je snježni pokrivač visok pola metra. Na vrgoračkom području non-stop su tri ralice u pogonu. 

Kako nam je rekao voditelj Makarske nadcestarije Velibor Erceg, do ovih sela cestari će pokušati doći do kraja dana.

Teško do Roža

U vrgoračkom Domu zdravlja zasad nisu zabilježeni nikakvi prijelom i ozljede jer građani ne izlaze na ulice, samo u slučaju prijeke potrebe. Prema izvješću iz PP Vrgorac u protekla 24 sata na vrgoračkom području zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom, od toga dvije stranih državljana.

U kasnim popodnevnim satima , kada se bude vidjelo stanje na terenu, donijet će se odluka hoće li sutra biti nastave u osnovnoj i srednjoj školi. Cetinska krajina i dalje je okovana snijegom i ledom. Najteže je u vrličkom naselju Maovice gdje je napadalo oko 60 centimetara snijega.

Cestari su uspjeli probiti samo glavnu prometnicu prema Drnišu i spustiti se kroz Otišić dok su pristupne ceste prema zaseocima potpuno neprohodne. Jednako tako ne može se još doći do Roža i Gornje Rude. Niske temperature, od minus 6 u Sinju i Vrlici, minus 10 u Trilju i Bisku do minus 14 na Kamenskom, omemogućavaju i(li) usporavaju djelovanje kalcijeva klorida, pa se prohodnost osigurava uglavnom ralicama.

Takvo stanje na cestama desetkovalo je broj vozila u prometu te vozi samo tko mora. Na sinjskoj HMP su nam rekli da je svega nekoliko građana zatražilo pomoć zbog pada, ali nije bilo lomova udova. Bez struje su još naselja Podi, Ježević, Koljane i Maovice.

Uz pomoć terenskog vozila pristiglog iz Splita monteri sinjskog pogona Elektrodalmacije su na terenu i nastoje otkloniti kvarove. Velika hladnoća i problemi u prometu nisu u većem broju na snijeg izvukli ni ljubitelje zimskih radosti, osim djece koja su u klizališta i sanjkališta pretvorili djelove gradskih i seoskih ulica ili najbliže ledine na kosinama.

Pišu MATE PRIMORAC/EPEHA I TONI PAŠTAR/epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:06