Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Dubrovnik

Objavljeno 28.01.2009. u 21:18

ing ivo filipović učestvovao je u akciji razminiranja brane

Kako smo prije 16 godina spašavali Peruču

Nakon miniranja brane počela je bitka s vremenom. Trebalo je otkloniti prijetnju nadiranja vode u nastale kratere i po svaku cijenu smanjiti vodostaj otvaranjem temeljnog ispusta. Taj pothvat izveli smo 29. siječnja, a trajao je oko pet sati - priča Filip
Nakon miniranja brane počela je bitka s vremenom. Trebalo je otkloniti prijetnju nadiranja vode u nastale kratere i po svaku cijenu smanjiti vodostaj otvaranjem temeljnog ispusta. Taj pothvat izveli smo 29. siječnja, a trajao je oko pet sati - priča Filipović

U osveti za pretrpljeni vojni poraz u akciji Maslenica srpski agresori su 28. siječnja 1993. godine minirali branu Peruča. Aktivirali su 30 tona eksploziva TNT koji je tzv. JNA u organizaciji ratnog zločinca Ratka Mladića postavila u kontrolnu galeriju u razini temelja brane odmah nakon okupacije Peruče u rujnu 1991. godine. Samo zahvaljujući činjenici da je vodostaj Peruče u trenutku miniranja bio za koja četiri metra niži od maksimalnog - što je zasluga bojnika Marka Nicolasa Graya, engleskog marinca tada u ulozi promatrača UN-a - izostali su vodni udar, trenutačno samouništenje brane i izravna prijetnja za živote više od 20 tisuća civila u naseljima nizvodno uz Cetinu. U spašavanju teško oštećene brane sudjelovalo je na desetine javnosti nepoznatih pojedinaca. Jedan od takvih je i ing. strojarstva Ivo Filipović zvani Injoka:

- Nakon miniranja brane počela je bitka s vremenom. Trebalo je otkloniti prijetnju nadiranja vode u nastale kratere i po svaku cijenu smanjiti vodostaj otvaranjem temeljnog ispusta, u čemu sam ja bio angažiran. Taj pothvat izveli smo 29. siječnja, a trajao je oko pet sati - kazuje ing. Filipović i nastavlja:

 Ing. Ivo Filipović               Foto: Toni Paštar / EPEHA
- Akcija spašavanja odvijala se pod vojnim zapovjedništvom generala Ante Rose i stručnim vodstvom prof. dr. Petra Stojića, svjetskog eksperta za visoke brane. Po nalogu direktora Joška Macana i ing. Ivana Vrce radnici HE Peruča Dujo Filipović Grčić, Pjerinko Macan, Ante Pavić, Ante Marunica i ja kao vođa ekipe krenuli smo u otvarati ventil temeljnog ispusta. S nama su bili inženjerci Vladimir Benac iz Splita, Ivan Vuko iz Tijarice i još jedan čovjek iz Varaždina. Taj ventil je u podzemnoj prostoriji u koju se ulazi kao u bunar. Sumnjalo se da su srpski okupatori postavili mine iznenađenja. Benac, Vuko i Varaždinac krenuli su uz pomoć svjetla baterijske lampe provjeriti je li minirano ne znajući što ih čeka i hoće li se vratiti živi.

Ja sam im prije toga detaljno opisao svaki centimetar prostora koji su trebali pregledati. S uzbuđenjem smo dočekali njihov povratak. Zasun temeljnog ispusta bio je opterećen sa 700 tona hidrostatskog pritiska i mogao se otvoriti uz pomoć hidrauličnih pumpi u kojima nije bilo ulja, koje nisu radile oko dvije i pol godine i koje je u nedostatku struje iz mreže mogao pokrenuti samo snažni elektroagregat. U pumpe smo napunili 1.400 litara hidro-ulja, a snažni agregat bez puno pitanja uzet je od Unprofora.

Nakon obavljenih priprema prije pokretanja hidrauličnih pumpi svi ostali maknuli su se iz blizine nadzemnog dijela temeljnog ispusta. Dolje smo ostali nas petorica. Nismo znali što nas čeka i hoćemo li izaći živi na svjetlo dana. Prespojili smo pumpe na struju iz agregata i ventil se počeo otvarati. Kad smo temeljni ispust otvorili do kraja, iz jezera se u Cetinu počelo prazniti 187 metara kubičnih vode u sekundi. Počeo je uspješno okončan proces rasterećenja teško oštećene brane.

Postao vjernik

Do toga 29. siječnja 1993. Ivo Filipović nije bio praktični vjernik. Krug Sinjana s kojima se družio smatrao ga je agnostikom. Neposredno prije nego što su njih četvorica sami u podzemlju spojili pumpe na struju iz Unproforova agregata Dujo Filipović Grčić, Pjerinko Macan, Ante Pavić i Ante Marunica su na trenutak zastali, pogledali se, bez riječi se prekrstili i krenuli aktivirati sklopku. - Samo trenutak - zaustavio ih je Injoka. Potom se i on prekrižio i dodao: “ A sada, idemo!”

 


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: peropetar | Komentirano: 30. siječanj 2009. 15:19
Vidiš da si IDIOT,ali posebni IDIOT i nepopravljivi i neizljećivi,ja bi možda puca u civile i bio iskompleksiran,a ti i takvi ste već pucali i ubili civile i nedužne, razarali ono šta nije bilo nikad vaše i niti će bit,zato šta ste zvijeri,bolje bit majmun nego JUGO_ĆETNIK i SRBENDA!
Komentar od: lynx | Komentirano: 30. siječanj 2009. 8:07
Mozda bi nas i bilo manje, ali ne bi se ti boria. Ti si jedan od onih sto bi pucao u civile. Majmune iskompleksirani.
Komentar od: peropetar | Komentirano: 29. siječanj 2009. 22:36
Evo,nije dugo trebalo da četnićija zagrize ješku i da se uvati!pa kamo sreće da sam se boria bilo bi vas još i manje....
Komentar od: lynx | Komentirano: 29. siječanj 2009. 21:01
Kamo srece da peropetra mozemo vratitii kroz vrijeme,16 godina unatrag, da se bori protiv Jugo-cetnika i velikosrpske agresije i mrznje, a ne ovde da fekalise.
Komentar od: sdpovac | Komentirano: 29. siječanj 2009. 12:20
A naš sdpov novinar TONI PAŠTAR,da ne bi loše pisao o HDZ-u zaposlio kćer u gradsko poduzeće SINJ,a ona i svi u obitelji članovi SDP-a.
Pa sad neka mi netko objasni da je moral SDP-a veći od HDZ-a!
Komentar od: peropetar | Komentirano: 29. siječanj 2009. 1:11
Ma gle,ol je Peruća bila miniran,bi će su to Hrvati sami sebi minirali,jel je struja onda bila skupa!?
Di su sad ovi Jugo-ćetnici da nam sad i otome drže predike kako je rijeć o zavjeri i da to oni nisu napravili,a znaju napadat o maknuto Srpskoj zastavi iz Zadra i izjednaćavat to nedjelo sa velikosrpskom agresijom i mržnjom!
U kojim oni mjerama i pravilima žive,to je neki novi sustav i njihov,jel di su bili kad je grmilo!?