StoryEditorOCM
DalmacijaTEČE VODA S CETINE

Bračani neće žeđati

Piše PSD.
31. srpnja 2015. - 18:19

Usprkos velikoj suši i dugotrajnom razdoblju bez kiše, Braču ne prijeti redukcija niti zastoji u opskrbi vodom. Najveća potrošnja zabilježena je 25. srpnja, kada je Brač trošio 196 litara vode u sekundi. Iako se radi o enormno visokoj potrošnji, Brač još uvijek ima u rezervi 39 litara vode u sekundi, koju može, ako ustreba, staviti u optjecaj, kazao je to Joško Pocrnjić, tehnički direktor “Vodovoda Brač”, na sjednici supetarskog Gradskog vijeća koja je na dnevnom redu imala raspravu o dosadašnjem tijeku turističke sezone.

To znači da Brač ne može zadesiti sudbina otoka Hvara, kada je Sućuraj ostao bez opskrbe vodom.

Brač se vodom napaja s rijeke Cetine podmorskim cjevovodima koji stižu do uvale Trstena, nadomak Postira, i odatle idu do susjednih otoka Hvara i Šolte. Maksimalni dotok uz cjelodnevnu upotrebu pumpi iznosi 380 litara vode u sekundi, od čega 120 litara odlazi na Hvar, a 25 litara na Šoltu.

Na području grada Supetra do sredine srpnja, izvijestio je Ivan Cvitanić, direktor ureda Turističke zajednice, ostvareno je 184.607 noćenja, što čini rast od pet posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Najbrojniji supetarski gosti su Francuzi, Hrvati, Slovenci i Nijemci.

- Dok noćenja statistički rastu, potrošnja gostiju pada - kazao je vijećnik Ante Roso, inače i sam ugostitelj, i to na temelju razgovora sa svojim kolegama, ali i drugim obrtnicima, a njih na području cijelog grada Supetra ima 220.
Kroz raspravu je ukazano i na određene neuralgične točke, a dosta se očekuje od Strategije razvoja turizma čija je izrada pri završetku, koja će ponuditi odgovore na određene probleme i dvojbe.

IVICA RADIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:03